Atgūt ticību cilvēkiem • IR.lv

Atgūt ticību cilvēkiem

Foto no personīgā arhīva
Ilze Vītola

Kad Zane Timoņina un Ieva Bērziņa nolēma Balkānus apceļot ar stopiem, viņām ne prātā nenāca, ar kādu viesmīlību un nesavtību abas sastapsies

Es gribu vēl — tāda ir Zanes atbilde, kad jautāju par ceļojumu uz Balkāniem. Viņa turp devās pirms gada kopā ar kursabiedreni Ievu. Nupat absolvējusi Kultūras akadēmiju, Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas programmu, Zane nevis metās iekšā nākamajā akadēmiskajā piedzīvojumā, bet nolēma septembri pavadīt, stopojot pa Balkāniem. «Mēs vadāmies pēc kāda stereotipiska plāna, kas noteic, ka pēc vidusskolas obligāti jāstājas augstskolā un pēc bakalaura uzreiz būtu jāseko maģistram. Vēlos studēt kaut ko konkrētu un, kamēr es nesapratīšu, ko tieši, nestāšos.»

Taču Zane nebrauca meklēt atbildes uz lieliem dzīves jautājumiem. «Man Balkānos patīk! Daudzveidīgā daba ar klintīm, kalni, saldūdens ezeri. Treknas gaļas un eļļainas maizes pārsātināta virtuve. Un iedzīvotāju temperaments: par spīti vietējo pārpasaulīgajai viesmīlībai, neviens aiz rokas neraus un respektēs tavu privāto telpu, kas latvietim ir svarīgi.»

Pazaudētā pase

Ar Balkāniem Zane «saslima» 2015. gadā, kad kopā ar citu kursabiedreni apbraukāja Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu. Nebija divu domu — arī šoreiz jāstopo. «Vadoties pēc vilcienu, autobusu grafikiem, nav iespējams izjust svešas valsts dvēseli — to var īstenot, tikai ļaujoties neparedzētiem notikumu pavērsieniem. Ticu, ka pieredzei visvērtīgākās ir situācijas, kad esi spiests komunicēt nezināmā valodā, kad pašrocīgi jāapgūst mistiski biļešu automāti, un iespaidu pārblīvējumā saasinās visas maņas, kad esi iemests svešā kultūrā.»

Ceļu meitenes sāka Salonikos, Grieķijas otrajā lielākajā pilsētā. Pirmajai naktij vietnē Couchsurfing atradušas dīvānu pie kādas grieķu dāmas, kas meitenēm uzticējusi savu mājokli ar pilnu ledusskapi un pati devusies prom. Otrajā dienā bija plānots ar stopiem pievarēt 300 kilometru līdz nākamajai naktsmītnei — hostelim Maķedonijas kūrortpilsētiņā Ohridā. Tikai pirmās divas naktsmītnes viņas bija rezervējušas iepriekš. Pārējās tika organizētas uz vietas, ļaujoties Balkānu viesmīlībai vai Booking.com izdevīgākajiem piedāvājumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu