Četru plaukstu bizness • IR.lv

Četru plaukstu bizness

Jānis Vanks, DBS valdes priekšsēdētājs pievienojās komandai 2016. gadā. Ikdienā Jānis ir arī drošas braukšanas instruktors. Foto — Lauris Vīksne
Ieva Alberte

Drošas braukšanas skola pēdējos divos gados labi paaugusies un dara tik daudz kā nekad: sagatavo drošus autovadītājus ziemai, miesassargus konvojēšanai, un automotoskolā mācības ir arī angliski

Pirms 11 gadiem četri vīri sprieda, ka drošas braukšanas pamatus Latvijā nemāca nekur, lai arī vajadzība būtu: ceļi bieži vien ir slapji, dubļaini un slideni. Viens no četrinieka, bijušais autosportists Artūrs Priednieks, par ideju dega karsti un domāja, kā varētu to labi iepakot un pasniegt sabiedrībai, kurai tas būtu jauns produkts. «Pakošana» labi padevās citam no četrinieka, Edgaram Skultem, kurš saimnieko arī reklāmas aģentūrā DDB. Un tā tapa Drošas braukšanas skola (DBS), kurā Artūrs bija arī instruktors. Divus gadus vēlāk tika atvērta arī autoskola. DBS labi darbojās līdz 2016. gadam, kad bija skaidrs, ka vajag jaunas asinis. Un tās tika atrastas — Jānis Vanks, autosporta meistars un jauno braucēju treneris —, un DBS apgrozījums uzkāpa par 15%. Šī būs saruna par uzņēmuma uzrāvienu.

Sniedziņš un ledus

«Tas ir labākais lēmums, ko esmu pieņēmis,» saka Jānis par pievienošanos DBS, atceroties Priednieka aicinājumu pusdienās pirms trim gadiem. Jānis stāsta, ka tika meklēts kāds, kam braukšana ir sirdslieta. Trāpīja.

Pirmajā gadā Vanks iepazina uzņēmumu un saprata, cik spēcīgs un pazīstams ir DBS zīmols. «Potenciāls tam bija tik liels, ka brīžam uzņēmums netika līdzi.» Lursoft dati rāda, ka 2016. gadā DBS darbojās ar zaudējumiem, bet pērn jau ar 60 tūkstošu peļņu. Jāņa nopelns? «Ne tikai mans. Spēcīga komanda, kvalificēti instruktori. Es tikai optimizēju vairākas lietas un pieliku klāt jaunus produktus,» saka Jānis.

Pirmajā gadā jaunais vadītājs iedziļinājās uzņēmuma naudas apritē. Pamanīja, ka ir lieli telefonrēķini. Apskatījās, ka līgumi ir noslēgti sen un pakalpojumu izmaksas jau kļuvušas zemākas. Kad 2016. gadā bija padarīts melnais darbs, nākamajā gadā Jānis sakārtoja visu, kas saistīts ar braukšanu un skolas piedāvājumu. «Mācību bizness man bija svešs, jo esmu strādājis bankā un automašīnu tirdzniecībā,» — tā Vanks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu