Vides eksperta darbs ir jēgpilns un saistošs • IR.lv

Vides eksperta darbs ir jēgpilns un saistošs

3
Biologs un vides eksperts Uģis Bergmanis.
Uģis Bergmanis

2011. gada rudenī sāku strādāt AS “Latvijas valsts meži”, nu jau ir apritējuši pilni septiņi gadi, un ir radies priekšstats par uzņēmuma darbību, mērogu un nepieciešamajām kompetencēm. Iepriekšējos 29 gadus nostrādāju Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai pakļautajā Dabas aizsardzības pārvaldē valsts amatpersonas un ierēdņa statusā.

Salīdzinot nepieciešamās kompetences dažādās darbavietās, varu apgalvot, ka darbs ar mežu apsaimniekošanu saistītā lielākajā uzņēmumā Latvijā ir sarežģītāks un prasa daudz plašākas zināšanas un iemaņas. Būtiskākā atšķirība starp darbu ar dabas aizsardzību saistītā valsts iestādē un ar mežu apsaimniekošanu saistītā ražojošā uzņēmumā ir prasme saskaņot dabas aizsardzības intereses ar saimnieciskajām un sociālajām vajadzībām. No manis tiek prasīta daudz lielāka atbildība un kompetence lēmumu pieņemšanā, darbu vērtē gan iekšējie, gan starptautiskie auditi. Tajā pašā laikā darba devējs uz mani paļaujas, dod lielu rīcības brīvību un nodrošina ar atbilstošu materiāli tehnisko aprīkojumu un atalgojumu darba veikšanai.

Pēc izglītības esmu biologs, un mans darbs uzņēmumā ir tieši saistīts ar dabas vērtību apzināšanu un aizsardzību. Uzņēmumā strādā 15 sertificēti vides eksperti dažādās jomās, kas ikdienā gatavo nosacījumus mežsaimnieciskās darbības veikšanai un dabas vērtību saglabāšanai. Tas ir lielākais ikdienā nodarbināto vides ekspertu skaits kādā no Latvijas uzņēmumiem. Taču darbs uzņēmumā prasa ne vien zināšanas ar dabu saistītās jomās. Ekspertam ir jāprot pamatot pieņemtos lēmumus gan citām institūcijām, gan sabiedriskām organizācijām, gan cilvēkiem, kas interesējas par dabas aizsardzību.

Nepārtraukti ir jāpilnveidojas – jāuzlabo iemaņas dažādu datorprogrammu un digitālu ierīču lietošanā, jo informācijas ieguve un apstrāde ir pilnībā digitalizēta. Arī atrodoties ārpus biroja un ekspedīcijas apstākļos, nakšņojot pie ugunskura, ir jāspēj nodot informāciju kolēģiem, lai netiktu kavēti ražošanas procesi.

Uzkrātā darba pieredze tiek nodota tālāk – organizēju kolēģu apmācību dabas vērtību apzināšanā, gatavoju mācību materiālus. Profesionālo iemaņu pilnveidošanai turpinu iepriekšējos gados sākto pētniecisko darbu – uzņēmuma ietvaros koordinēju aizsargājamo putnu monitoringu, iespēju robežās publicēju uzkrāto informāciju un piedalos zinātniskajās konferencēs.

Uzņēmums atbalsta arī dažādas inovatīvas idejas un projektus. Piemēram, es koordinēju LVM dabas vebkameru projektu, kura ietvaros tiešsaistē ir iespējams vērot mazo ērgļu un klinšu ērgļu ligzdošanu un gadalaiku pārvērtības purvā. Sabiedrības informēšana par uzņēmuma darbību ir būtiska sabiedrisko attiecību sastāvdaļa.

Labi atalgotu un interesantu darbu uzņēmumā var atrast mežsaimniecības inženieri, mežkopības tehniķi, mežizstrādes meistari, juristi, IT speciālisti, ģeogrāfiskās informācijas sistēmu speciālisti, zemes lietojuma speciālisti, biznesa un finanšu analītiķi, grāmatveži un daudzu citu jomu speciālisti. Protams, arī kompetenti vides eksperti, jo dabas vērtību saglabāšanai ir nozīmīga vieta LVM ikdienas darbā.

 

Autors ir AS “Latvijas valsts meži” vecākais vides eksperts

Komentāri (3)

J.Biotops 19.10.2018. 06.31

Viduvējs reklāmraksts. Ne visai jēgpilns, ne sevišķi saistošs,

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 17.10.2018. 16.38

redzu jau redzu – vis darbs datora tikšķināšana un kafijdzeršana
skaisti dzīvot neaizliegsi , ko citu teikt – neko

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu