E-paraksts telefonā • IR.lv

E-paraksts telefonā

Ilustrācija — Shutterstock
Baiba Kļava

Lai «pildspalva», ar kuru parakstīt dokumentus virtuālajā vidē, būtu allaž kabatā, e-paraksts tagad pieejams arī viedtālrunī

Kopš septembra iespēja ar drošu elektronisko parakstu apliecināt dažādus uzņēmējiem svarīgus dokumentus vairs nav atkarīga no eID kartes lasītāja, bet pieejama burtiski katrā vietā, kur vien atrodaties ar savu viedtālruni. Proti, e-paraksts pilnībā iemājojis mobilajā telefonā, lai dokumentu parakstīšanu padarītu maksimāli ērtu. Vienalga, vai esat birojā vai pat ārpus valsts, ar e-pastu vai citām saziņas platformām dokumentus varat nosūtīt zibenīgi.

Ar e-paraksta ieviešanu Latvijā iepriekš nav gājis īpaši gludi, un tā lietotāju skaits joprojām stipri atpaliek no cilvēku skaita, kuri izņēmuši personas apliecības — ar čipu aprīkotās eID kartes, kas cita starpā nodrošina arī e-paraksta funkciju. Taču tagad Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) laidis klajā lietotājiem ērtāku paraksta veidu — mobilo lietotni. To izstrādājis vietējais uzņēmums SIA Identity Solutions. Izmaksas LVRTC nekonkretizē, paskaidrojot, ka lietotne balstās uz jau esošajiem e-paraksta tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas iegādāti ilgākā laikā.

eParakstsLV lietotāju skaits pirmajās divās nedēļās jau sasniedzis pusotru tūkstoti, noskaidroja Ir Nauda. LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta lepojas, ka jaunā lietotne ir viegli saprotama un ērta —  vairs nav vajadzīgs eID kartes lasītājs, kas procesu iepriekš padarīja sarežģītāku. Parakstāmos dokumentus telefonā var saņemt jebkādā formātā, bet pēc elektroniskās parakstīšanas tie tiek saglabāti .edoc formātā un viegli pārsūtāmi e-pastā vai kādā citā saziņas lietotnē, piemēram, WhatsApp, Viber vai citās.

Rūpējoties par e-paraksta lietotāju drošību, lietotnē notiek lietotāja autentifikācija, kurai var iestatīt arī biometriskos datus — pirksta nospieduma atpazīšanu, bet vēlākajā darbā jāievada arī identitātes PIN kods.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu