Aicina 18. novembrī Latvijas dzimšanas dienu svinēt rakstainos cimdos • IR.lv

Aicina 18. novembrī Latvijas dzimšanas dienu svinēt rakstainos cimdos

2
Rakstaini dūraiņi. Publicitātes foto

Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs un cimdu meistari aicina ikvienu iesaistīties akcijā „Cimdotā Latvija” un valsts 100. dzimšanas dienai sarūpēt sev pašiem un dāvināt citiem vienu no senākajām Latvijas cilvēku vizītkartēm – rakstainus cimdus, lai 18. novembrī varētu koši un silti svinēt Latvijas svētkus.

18. novembrī ikviens aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Cimdi var būt simboliska dāvana Latvijas nozīmīgajā jubilejā gan draugiem un tuviniekiem, gan biznesa partneriem un ārzemju viesiem – tie ir silti un praktiski, vienlaikus simboliski un skaisti, jo cimdu rakstos ieadītas senas rakstu zīmes un Latvijas dabas krāsas. Valsts simtā jubileja var būt iemesls pārlūkot pūru, iztaujāt vecmāmiņu vai sameklēt zinošas meistares un cimdu pāri uzadīt pašiem.

Latviešu cimdi ir pārlaicīga vērtība – tie pastarpināti stāsta par Latvijas vēsturi, jo bijuši nepieciešami gan strēlnieku kaujās, gan tālajā Sibīrijā, gan tepat Latvijā, ikdienas darbus darot. Cimdu rakstu un krāsu kombinācijas ir bezgalīgas, tomēr katram Latvijas novadam bijušas savas raksturīgākās krāsas: Kurzemē – balta, pelēka, sarkana un mēļi zila, Latgalē – sarkana, dzeltena, zaļa un balta, Vidzemē – balta, pelēka, gaiši brūna vai zaļa, Zemgalē – zaļā un brūnā toņa variācijas.

Daudzu gadsimtu gaitā Latvijas teritorijā ir izveidojušās bagātīgas cimdu adīšanas, valkāšanas un dāvināšanas tradīcijas. Cimds ir ne tikai sadzīves, bet arī rituāla priekšmets, ko/kuru dāvināja cilvēka dzīves svarīgākajos brīžos – kristībās, kāzās, bērēs, apliecinot tuvinieku labvēlību un simboliski apzīmogojot notikumu. Cimda adītājs rakstos iekodēja senču zināšanas un ievija spēka zīmes: sauli, kādu no krusta, ausekli, zalkti, kas valkātājam dāvāja ne tikai siltumu un skaistumu, bet arī aizsardzību. Taču cimdos ieadīja arī cūkactiņas, riekstu ķeķi, bišu spārni, vārnas kājas, vanadziņa nadziņi un daudz citu dažādu simbolu.

18. novembrī ar plašu programma Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadiena. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100.

Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem www.LV100.lv/18novembris.

Komentāri (2)

tonijs 01.10.2018. 17.07

Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100.
……………….
Nedomāju, ka cimdos ir ērti rakstīt un sūtīt sveicienus, bet ministrija jau zina labāk.

0
-1
Atbildēt

1

    Pandora > tonijs 07.10.2018. 16.43

    Priecājies, dēliet, ka šogad vēl tēvijā spaidi datoru un nebrauc uz Sibīriju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu