Baltkrievija ieceļ jaunu vēstnieku Latvijā ar uzdevumu nodrošināt piekļuvi jūrai • IR.lv

Baltkrievija ieceļ jaunu vēstnieku Latvijā ar uzdevumu nodrošināt piekļuvi jūrai

4
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: Reuters/LETA
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien par Baltkrievijas vēstnieku Latvijā iecēlis Vasiliju Markoviču, ziņo Baltkrievijas prezidenta preses dienests.
Ieceļot jauno vēstnieku Latvijā, Lukašenko viņam devis uzdevumu “nodrošināt normālu, bezšķēršļu pieeju jūrai”, raksta Lietuvas portāls Delfi. Baltkrievijas prezidents šajā sakarā pārmetis Lietuvai nevēlēšanos sadarboties.
“Saprotiet, ka mums nav normālas pieejas jūrai, un, ja Lietuva nevēlas ar mums sadarboties, tad jāizdara spiediens uz Latviju. Jāizdara tā, lai šai republikai būtu gandarījums no sadarbības ar Baltkrieviju. Mēs esam kārtīgi ļaudis, atbildīgi, viņi to zina. Ja viņi mums nāks pretī daudzos jautājumos, kurus mēs viņiem ierosināsim, viņiem būs noteikts (un ne jau mazs) efekts,” paziņojis Baltkrievijas prezidents.

Lukašenko turpinājis attīstīt domu par Latviju: “Viņi sajutuši, ka viss tiek izlemts Briselē. Jā, labi, viņi ir Eiropas Savienībā. Taču ne visu var izlemt. Eiropas Savienība atbalstīs kādu laiku, bet pēc tam pašiem būs jāsāk pelnīt. Un kopā mēs varam pelnīt. Un, mums pats galvenais, caur Latviju mēs varam nodrošināt sev izdevīgu normālu, bezšķēršļu piekļuvi jūrai. Šajā virzienā mums ir jāstrādā.”

Lukašenko arī norādījis, ka ar Latviju Baltkrievijai veidojas labas attiecības. “Viņi saprot, ka ar Baltkrieviju vajag ne tikai sadzīvot, bet arī sadarboties. Jo mūs ļoti daudzkas saista. Un Latvijas ekonomika ir saistīta a Baltkrievijas ekonomiku. Tur mums (..) nepieciešams tāds saimniecisks cilvēks,” teica prezidents.

Jaunais Baltkrievijas vēstnieks Latvijā Vasilijs Markovičs pirms tam bijis Baltkrievijas vēstnieks Čehijā. Markovičs dzimis 1955. gadā Brestas apgabalā. Pēc izglītības ir jurists, strādājis Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātā, bet kopš 1990. gada sācis diplomāta darbību. Iesākumā kā toreizējās PSRS un Baltkrievijas pārstāvis Bonnā. No 1998. līdz 2002. gadam bijis ģenerālkonsuls Daugavpilī, vēlāk vadījis Baltkrievijas Valsts protokola pārvaldi, līdz nozīmēts par Baltkrievijas lietu pārvaldnieku Čehijā. Par Baltkrievijas vēstnieku šajā valstī Markovičs kļuva 2010. gadā.

Komentāri (4)

kolpants 19.09.2018. 12.48

Хороший шанс “уесть” литовцев. Понятно, что Лукашенко партнер непростой. Но можно же играть на его отношения с Россией, выступить в роли проводника интересов ЕС.
Главное-не запороть шанс.

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > kolpants 19.09.2018. 13.32

    Baltkrievijai ir nauda?

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 19.09.2018. 13.18

Viss atkarīgs no kremļa labvēlības. Baltkrievijas vēstnieks mūsu kremļjaģas nekādi nevar ietekmēt.

+1
-1
Atbildēt

0

J.šveiks 19.09.2018. 11.58

bez smēres nekas nasanāks , jāsmērē…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu