Uzņēmējdarbība reģionā – misijas apziņa vai reāla biznesa iespēja? • IR.lv

Uzņēmējdarbība reģionā – misijas apziņa vai reāla biznesa iespēja?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Zane Kriķe

Pēdējos gados daudz runāts par Latvijas reģionu iznīkšanu un darba spēka trūkumu, tomēr tieši Latvijas reģionos rodamas attīstības perspektīvas ražojošiem uzņēmumiem. Un tas nav tikai sentiments vai misijas apziņa bez racionāla seguma, jo tieši uzņēmējdarbības attīstībai Latvijas reģionos ir virkne priekšrocību. To pierādījuši tādi Latvijas eksporta čempioni, piemēram, Dobeles Dzirnavnieks, Tenax, Valmieras stikla šķiedra un arī mēs, Arbo Windows.

Vispirms – tā ir darbaroku pieejamība. Ja Rīgā koncentrējas intelektuālais potenciāls, tad reģionos – darba rokas. Daudz lielāka iespēja lielu skaitu amatniecības darbu veicēju ir atrast tieši ārpus Rīgas. Jāņem vērā arī tas, ka Rīgā un Pierīgā patlaban vērojams daudz lielāks darbaspēka trūkums un konkurence par katru darbinieku kļūst arvien sīvāka. Turklāt reģionos krietni attīstītāks ir  arodskolu un tehnikumu tīkls, kas nākamos darbiniekus sagatavo darba dzīvei. Amatniecības kvalitāte reģionos ir pat labāka! Un labi amatnieki ir nemainīgi pieprasīti vairākās ražošanas nozarēs.

Pie mums strādāt nāk ļoti dažādi cilvēki – gan tikko no skolas sola – bez zināšanām un pieredzes, gan darba dzīvē jau apbružājušies, pieredzi uzkrājuši amata pratēji. Tomēr to, vai cilvēks spēs strādāt ilgstoši, nosaka viņa personisko īpašību kopums un iekšējā motivācija kaut ko iemācīties, darīt.

Tāpat, attīstot ražošanas biznesu Latvijas reģionos, redzam, kā uzņēmums varam sniegt reālu pienesumu reemigrācijas veicināšanai. Piemēram, aptuveni pirms diviem gadiem apmaksājām atgriešanos atpakaļ uz Latviju ģimenei, kurā tagad gan sieva, gan vīrs strādā pie mums. Tas ir brīdis, kad varam būt lepni, ka ne tikai spējam piedāvāt pievilcīgu darbu un Eiropas līmeņa darba apstākļus, bet arī praktiski palīdzēt cilvēkiem atgriezties savā dzimtajā vietā un nodrošināt labu dzīvi tepat mājās.

Vēl viena reģionu priekšrocība – infrastruktūras pieejamība. Arī mūsu uzņēmums darbību Ventspilī sāka tieši tāpēc, ka līdzās idejai par koka logu un durvju ražošanu, šeit bija pieejamas praktiski pilnībā nokomplektētas ražošanas telpas, kas bija nozīmīgs atspēriena punkts biznesa uzsākšanai.

Ražošanai piemērotu objektu Latvijas reģionos ir daudz, un tieši pēdējos gados redzam, ka uzņēmējdarbība tajos ir aktivizējusies, veiksmīgi izmantojot to, kas jau ir, un kombinējot klāt jaunas idejas un biznesa pieeju.

Un visbeidzot – nozīmīga priekšrocība ir reģionu pašvaldību pretimnākšana ražojošiem uzņēmumiem gan biznesa uzsākšanas stadijā, gan attīstības posmos. Piemēram, vairākos Latvijas reģionu centros ir speciālās ekonomiskās zonas, kas piedāvā virkni priekšrocību, piemēram, nodokļu atvieglojuma formā līdz pat 80%, un uzņēmuma uzturēšanu šeit padara pat ļoti pievilcīgu un konkurētspējīgu salīdzinājumā ar lielpilsētu. Redzu, ka mūsu uzņēmuma sadarbības partneriem, kuri savu darbību izvērsuši Pierīgā, tagad ir daudz lielākas izmaksas gan darbaspēka, gan ražošanas infrastruktūras uzturēšanas ziņā. Tikmēr mēs, ražojot reģionā, izmaksu ziņā iegūstam daudz lielāku konkurētspēju.

Kopumā Latvijas reģioni tieši  pēdējos gados uzsākuši pārtapšanu par ražošanas centriem – lielo pilsētu pašvaldības ap sevi būvē iespēju tīklu, ko atbalsta arī piemērota infrastruktūra.

Kā labu piemēru varu minēt gan Ventspili, gan, piemēram, Rēzeknes pilsētu, kura izveidojusi īpašu ekonomisko zonu, piedāvājot virkni atvieglojumu, ko novērtē ne tikai vietējie uzņēmumi, bet arī starptautiskas korporācijas, kas sāk izvietot dalīto pakalpojumu centrus.

Biznesa attīstība reģionos ir ne tikai veids, kā pilnvērtīgi izmantot visu Latvijas teritoriju un veicināt vienmērīgu apdzīvotību, bet arī iespēja radīt un visai pasaulei piedāvāt kvalitatīvu un konkurētspējīgu produktu.

 

Autore ir “Arbo Windows” administratīvā direktore

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu