Miris Baltijas draugs ASV senators Džons Makeins • IR.lv

Miris Baltijas draugs ASV senators Džons Makeins

Senators Džons Makeins. Foto: Reuters/LETA

81 gada vecumā sestdien miris ASV republikāņu senators un bijušais prezidenta amata kandidāts Džons Makeins, kurš bija pazīstams ar savu atbalstu Baltijas valstīm. Viņa nāves cēlonis bija smadzeņu vēzis, kas viņam tika diagnosticēts pagājušā gada jūlijā.

Makeins, kura tēvs un vectēvs bija jūras kara flotes admirāļi, absolvējis ASV Jūras kara flotes akadēmiju Anapolisā. Vjetnamas kara laikā Makeins bija militārais pilots un tika notriekts 1967. gadā. Viņš pavadīja Vjetnamā kā karagūsteknis piecarpus gadus.

1983. gadā Makeins tika ievēlēts Kongresa Pārstāvju palātā, bet kopš 1987. gada viņš bija Senāta loceklis. Kopš 2015. gada Makeins bija Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētājs.

Būdams senators, Makeins atbalstīja Baltijas valstis, Ukrainu un Gruziju, kur ieradās vizītēs, un mudināja īstenot stingru nostāju pret Vladimira Putina vadīto Krieviju. Jūnijā Helsinkos notikušo ASV un Krievijas prezidentu samitu Makeins nosauca par traģisku kļūdu, jo prezidents Donalds Tramps tajā “ne tikai nespēja, bet arī nevēlējās nostāties pret Putinu”.

Tramps, kuram bija saspīlētas attiecības ar sestdien mūžībā aizgājušo senatoru Džonu Makeinu, noraidījis savu palīgu sagatavoto Baltā nama paziņojumu, kurā būtu godināts Makeina veikums, un tā vietā līdzjūtību Makeina tuviniekiem izteicis tviterī, ziņo laikraksts “The Washington Post”.

Avīze vēsta, ka Trampa palīgi jau pirms Makeina nāves sagatavojuši Baltā nama paziņojuma projektu, kurā atzinīgi novērtēts Makeina paveiktais militārajā dienestā un senatora amatā.

Tomēr Tramps pēc Makeina nāves nav ļāvis publicēt šo paziņojumu, lai gan Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa un Baltā nama aparāta vadītājs Džons Kelijs centušies viņu pārliecināt par pretējo.

Kad kļuva zināms par Makeina nāvi, Tramps tviterī ierakstīja: “Izsaku visdziļāko līdzjūtību un cieņu senatora Makeina ģimenei. Mūsu sirdis un lūgšanas ir ar jums!”

Maijā ASV mediji ziņoja, ka Makeinam tuvas personas pavēstījušas Baltajam namam, ka Makeins negrib, lai Tramps apmeklētu viņa bēres, bet vēlas, lai Trampa vietā Balto namu bērēs pārstāvētu viceprezidents Maiks Penss. Makeins arī paudis vēlmi, lai viņa bēru dievkalpojumā, kas notiks Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, runas teiktu eksprezidenti Džordžs Bušs jaunākais un Baraks Obama.

Makeina bēru dievkalpojums Vašingtonas Nacionālajā katedrālē notiks sestdien, taču runātāju saraksts vēl nav publiskots. Senators tiks apbedīts svētdien ASV Jūras kara flotes akadēmijas kapsētā Anapolisā. Trešdien no Makeina varēs atvadīties Arizonas štata Kapitolijā Fīniksā, bet piektdien – Kapitolijā Vašingtonā.

2016. gada priekšvēlēšanu kampaņā Tramps izteicās, ka Makeins tiek uzskatīts par Vjetnamas kara varoni tikai tāpēc, ka kritis gūstā, un ka Tramps dodot priekšroku karavīriem, kas izvairījušies no saņemšanas gūstā. Pagājušajā gadā Tramps kritizēja Makeinu par to, ka viņš kopā ar vēl divām republikāņu senatorēm balsoja pret likumprojektu, kas paredzēja Obamas laikā ieviestās veselības aprūpes sistēmas atcelšanu, un tādēļ šis likumprojekts netika pieņemts.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu