Brāļi Grīnbergi, Pasaules talantu čempionāta zelta medaļnieki • IR.lv

Brāļi Grīnbergi, Pasaules talantu čempionāta zelta medaļnieki

Šosestdien brāļi Kārlis (no kreisās), Miķelis un Ansis Grīnbergi muzicēs Starptautiskajos Siguldas opermūzikas svētkos, bet 13. jūlijā ieguva zelta medaļas Pasaules talantu konkursā Holivudā. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Pāris dienu pēc garā lidojuma mājup no Amerikas brāļi ir runātīgi un gatavi arī uzspēlēt. Tiekamies vecāku darbnīcā Rīgas centrā, kur mamma Dace auž Lielvārdes jostas. Blakus ir brāļu mēģinājumu telpa. Kad sāk spēlēt, ir skaidrs — viņi to dara bieži, jo cits ar citu gandrīz vai nesaskatās. Kā skan! Kāds spēks! Cik labi! Kārlis (15) un Ansis (12) spēlē marimbu un perkusijas, bet Miķelis (7) — bungas. Tas viņam izdodas ļoti pārliecinoši. «Es spēlēju bungas septiņus gadus,» viņš saka. Viens pats mājās iemācījies no YouTube, savukārt brāļi sitamo instrumentu spēli apguvuši Bolderājas Mūzikas un mākslas skolā. Grupa Brāļi Grīnbergi dibināta, kad Miķelim bija pieci gadi un viņš bija līdzvērtīgs mūziķis brāļiem. Puiši spēlē gan klasiskās, gan popmūzikas melodijas.

Mamma bērnībā spēlēja kokli. Tētis Gatis smej, ka viņam vienīgajam ģimenē nav muzikālās dzirdes, taču ir ritma izjūta, tāpēc iegādājies sev leijerkasti. Ģimenes kaislību uz sitamajiem instrumentiem atklāj Kārlis: vectētiņam tēlniekam Paulam Jaunzemam laukos bijis bungu komplekts bēniņos, un kādā jubilejā tas nonests lejā. Tā Kārlis pirmais sāka spēlēt, iestājās mūzikas skolā. Atteicās ar savu labo dzirdi mācīties kādu pūšamo instrumentu. Arī Ansis atteicās no vijoles, pārgāja uz sitamajiem.

Pasaules talantu čempionāts (World Championship of Performing Arts) jūlija vidū norisinājās 22. reizi, un tajā piedalījās dalībnieki no 63 valstīm. Mūziķi, dejotāji, dziedātāji, mākslinieki, aktieri. Lai tur nokļūtu, brāļi piedalījās atlasē, kas notika pavasarī, konkursā Uzlecošās zvaigznes. Rīgā to organizē Starptautiskais talantu centrs, kura vadītāja Grīnbergus iepriekš bija pamanījusi un uzaicināja izmēģināt spēkus. Brāļi ieguva 1. vietu, kas deva iespēju maijā uzstāties konkursā Mūzika apkārt pasaulei Izraēlā, kur viņi atkal ieguva galveno balvu un arī ceļazīmi uz Pasaules talantu čempionāta pusfinālu Holivudā. Viņi pievarēja to un 13. jūlijā uzstājās fināla lielajā šovā. Ceļošanu uz Ameriku gan nācās daļēji apmaksāt vecākiem. Nebija lēts prieks, jo līdzi bagāžā brauca arī marimba un perkusijas.

Kārlis atceras, cik labi organizēts bija pasākums Holivudā. «Aizskatuvē par mums visu laiku rūpējās. Pašiem nebija jāskatās pulkstenī, cikos jāiet uz skatuves. Līdz ar to satraukuma nebija,» — tā Kārlis. Savukārt Ansim patika uzzināt, kā notiek tik liela šova veidošana. Ballītē pēc konkursa izcēlies Miķelis, rādīdams deju kustības visu pasaules tautību meitenēm un puišiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu