Bizness pieprasa starptautisku redzējumu un domāšanu • IR.lv

Bizness pieprasa starptautisku redzējumu un domāšanu

Raksta autors Andris Vanags. Publicitātes foto
Andris Vanags

Mūsdienās finanšu un kapitāla plūsma pasaulē sniedzas pāri nacionālo valstu robežām, pieprasot globālu domāšanu daudzās jomās. Lai sekmētu valsts ekonomikas attīstību, mums nepieciešami finansisti, kas vienlaikus spēj orientēties atšķirīgās finanšu un ekonomikas sistēmās un tradīcijās. Un tiem jaunajiem uzņēmējiem vai finanšu ekspertiem, kuri vēlas būt pieprasīti arī nākotne, jāapzinās, ka ar zināšanās par mūsu nacionālo ekonomiku ir par maz.

Ikvienam, kurš vēlas būt labs uzņēmējs var finansists, jāspēj domāt un analizēt procesus vairākos virzienos – uz priekšu un paralēli. Ar virzienu uz priekšu domāju spēju prognozēt pārstāvētās nozares izmaiņas un attīstību vismaz piecu gadu nākotnē, savukārt paralēla virziena domāšana ir orientēšanās ne tikai savas valsts ekonomikā un biznesa tradīcijās, bet vēl vismaz trijās vai četrās valstīs, ar ko vēlies sadarboties.

Ja topošais uzņēmējs pārzina tikai savas valsts nodokļu politiku un ekonomikas vadlīnijas, no viņa nākotnē sanāks labs grāmatvedis. Bet tiem, kuri vēlas būt sekmīgi uzņēmēji, ir jāpiemīt starptautiskam redzējumam. Ja uzņēmējs domās tikai par Latvijas patēriņa tirgu un nespēs atrast mērķauditoriju arī citur pasaulē, visbiežāk viņš saskarsies ar pārāk daudziem riskiem un nespēs attīstīties tālāk par noteiktiem griestiem, kas mūsu mazajā tirgū nav augsti.

Zināšanas finanšu jomā ir tāpat kā valodu prasmes – ja zināsi tikai latviešu valodu, nekur ārpus Latvijas īsti nespēsi gūt panākumus, bet, ja pratīsi divas vai trīs svešvalodas, atvērsies daudz vairāk durvis visā pasaulē.

Vēlos, lai topošie un arī esošie uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji, prastu mācīties, kas nodrošinātu izaugsmi ne tikai atsevišķiem uzņēmumiem, bet arī valsts tautsaimniecībai kopumā. A/s Sakret Holdings darbojas gan Baltijā, gan Skandināvijā, un mēs vēlamies, lai būtu aizvien vairāk šādu starptautisku uzņēmumu, kuru sirds un galva ir Latvijā. Viens no veidiem, kā sekmēt šādu uzņēmumu veidošanos un jaunas uzņēmēju paaudzes attīstību, ir iesaiste izglītības nozarē, tāpēc pēc Biznesa augstskolas Turība aicinājuma esam līdzdarbojušies studiju programmas Starptautiskā finanšu vadība izstrādē.

Jaunas prasmes un zināšanas biznesa jomā ienāks, ja paši strādāsim pie izglītošanās un aicināsim arī topošos uzņēmējus sekot mūsu paraugam.

Uzņēmējs sadarbojas ar augstskolu, ar studentu, kā rezultātā rodas visiem izdevīga situācija – jaunie profesionāļi apgūst tieši to, kas nozarē ir nepieciešams un ko viņi spēs pielietot savas karjeras veidošanā, bet uzņēmējs iegūst zinošus un spējīgus darbiniekus. Uzņēmējam ne vienmēr ir laiks un resursi, lai palūkotos uz savu nozari no malas, ne vienmēr ir iespēja savlaicīgi iegūt informāciju par jaunumiem, citu valstu pieredzi vai dažādām teorijām, kas ir profesionālās darbības pamatā, taču sadarbība ar izglītības un zinātnes nozari sniedz šo iespēju. Arī iesaistoties prakses vietu nodrošināšanā uzņēmums tikai iegūst – priekšstatu par to, kas notiek ārpus uzņēmuma, svaigāku skatu uz rītdienu vai arī vērtīgus darbiniekus.

Mūsu uzņēmums ir lielākais savas industrijas spēlētājs katrā no valstīm, kurā darbojamies, turklāt ar ļoti mazu darbinieku mainību, taču vēlamies būt vēl konkurētspējīgāki un esam ne tikai atvērti jauniem profesionāļiem un topošajiem uzņēmējiem un finanšu speciālistiem, bet arī paši gatavi palīdzēt jauniešiem kļūt par tādiem. Sadarbojoties ar tām augstskolām, kurās studē būvnieki un inženieri, un tām – kurās studē uzņēmēji un finansisti, mēs patiesībā ietaupām resursus, jo mazāk laika jāpatērē jaunu darbinieku meklēšanai un apmācībai. Gudrs uzņēmējs meklē pievienoto vērtību it visā, un students ar praktiskām zināšanām ir pievienotā vērtība.

 

Autors ir Andris Vanags, a/s Sakret Holdings padomes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu