Ar "KPV LV" finansēšanu saistītajā lietā KNAB kopumā aizturējis trīs personas (papild.) • IR.lv

Ar “KPV LV” finansēšanu saistītajā lietā KNAB kopumā aizturējis trīs personas (papild.)

10
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš atbild uz Žurnālistu jautājumiem. Foto: Saeimas Preses dienests

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par, iespējams, nelikumīgu partijas “KPV LV” finansēšanu aizturējis kopumā trīs personas, noskaidroja aģentūra LETA.

KNAB darbinieki šodien Saeimā aizturēja deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV). Tāpat KNAB šodien veica kratīšanu pie partijas “KPV LV” valdes locekļa Ata Zakatistova un uzņēmēja Viestura Tamuža. “KPV LV” līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa šodien žurnālistiem apstiprināja, ka starp aizturētajiem ir Zakatistovs.

KNAB trešdien izplatītajā paziņojumā presei par trim aizturētām personām partijas nosaukums un aizturēto vārdi gan netiek atklāti. KNAB apliecina, ka kriminālprocesā tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības, tādēļ, lai netiktu apdraudēta tā gaita un patiesības noskaidrošana, pagaidām plašāka informācija netiks sniegta.

KNAB paziņojumā presei apstiprina, ka kriminālprocess sākts pēc trim Krimināllikuma pantiem – par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu, par ko draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, par starpniecību politiskās partijas nelikumīgā finansēšanā, par ko arī draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, kā arī par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, par ko draud brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

Pēc Saeimas sēdes KNAB darbinieki aiztur Kaimiņu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki trešdien pēc Saeimas sēdes aizturēja parlamentārieti Artusu Kaimiņu (KPV LV), novēroja aģentūra LETA. Pēc aizturēšanas deputātam tika nolasītas viņa tiesības.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši sāktam kriminālprocesam KNAB šodien lūdza Saeimai atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu. KNAB veic kratīšanu arī pie partijas “KPV LV” valdes locekļa Ata Zakatistova, aģentūrai LETA apstiprināja partijas līdzpriekšsēdētājs Aldis Gobzems.

Lieta pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu ir saistīta ar iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Kriminālprocesa materiālos ir ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru rezultātā politiskā partija “KPV LV” saņēma nelikumīgu finansējumu, tajā skaitā par Kaimiņa iespējamu noziedzīgu rīcību, pieprasot citai personai pieņemt darbā viņā kontrolētajā uzņēmumā fiktīvus darbiniekus un saņemot no viņiem atpakaļ skaidrā naudā minētām personām kā darba algu un citus maksājumus pārskaitītās summas, liecina parlamentam sniegtā informācija par šo lietu. Tādā veidā esot iegūti finanšu līdzekļi, kurus, iespējams, izmantoja politiskās partijas “KPV LV” finansēšanai, kā arī Kaimiņa personiskām vajadzībām.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2016.gada pavasarī AS “Eco Baltia” padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt Ati Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. Pēc Tamuža norādījuma ticis noslēgts līgums starp šo koncernā ietilpstošu uzņēmumu un SIA “Per capita” par konsultāciju sniegšanu. Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu ticis noslēgts arī atkārtoti, faktiski pagarinot iepriekš noslēgto līgumu. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka līgumā paredzētās konsultācijas nav sniegtas.

Ik mēnesi šis uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA “Per capita” piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz SIA “Per capita” bankas kontu līdz brīdim, kad masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas par Kaimiņa, partijas “KPV LV” valdes locekļa Ata Zakatistova un Tamuža sarunām, kurās Zakatistovs paziņoja, ka saņem no Tamuža 2000 eiro mēnesī.

Savukārt Tamužs tikšanās reizē ar Kaimiņu un citām personām esot jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda vai vara, vai ekonomikas ministra postenis. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūti pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tika izmantoti “KPV LV” vajadzībām, bet nav norādīti partijas finanšu dokumentācijā, liecina informācija, kas tika sniegta parlamentam par šo lietu. No lietā esošiem materiāliem izrietot, ka Kaimiņš, Zakatistovss un Tamužs apzinājās, ka šāda veida maksājumi ir nelikumīgi un mēģinājuši tos slēpt.

Līdz ar to izmeklēšanas tiesnesis kriminālprocesā pieņēmis lēmumus par Kaimiņa personas un adreses kratīšanām, kā arī lūdzis Saeimai sniegt piekrišanu Kaimiņa aizturēšanai un izņemto mantu apskatei. Saeima šo lūgumu atbalstīja.

KNAB pērn sāka kriminālprocesu par Kaimiņa vadītās partijas “KPV LV” iespējams nelikumīgu finansēšanu. Kriminālprocess tika izmeklēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partiju nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Minētie likuma panti paredz iespēju sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kaimiņam nav skaidrības

Kaimiņam pagaidām neesot skaidrības, par kādiem jautājumiem Ģenerālprokuratūra lūgusi parlamentam atļauju viņa aizturēšanai un kratīšanas veikšanai, pēc Saeimas sēdes pirms aizturēšanas sacīja Kaimiņš. Viņš tikai varēja piebilst, ka nevarot sniegt komentārus par tiesībsargājošo institūciju apsūdzībām, jo nezinot to saturu.

Viņš teica, ka uz KNAB izsaukta partijas grāmatvede, un piebilda, ka nespējot saprast, kāpēc birojs to darījis, jo partijai tā dēvētās “melnās kases” neesot. Savukārt uz jautājumiem, kāda saistība viņam ir ar uzņēmēju Viesturu Tamužu, deputāts atbildēja, ka viņam ar minēto personu ir draudzīgas attiecības un nekas vairāk. “Pilnīgi neko nevaru pateikt, man nav pilnīgi nekādas informācijas,” tā par tiesībsargu aicinājumu ļaut Saeimai veikt procesuālas darbības izteicās Kaimiņš. Taujāts par iespēju, ka šī situācija varētu būt saistīta ar partijas finansēšanu, politiķis norādīja, ka KPV LV ir skaidri finansēta no biedru naudām un KNAB katru otro nedēļu tiekot iesniegta attiecīga atskaite.

Deputāts akcentēja, ka viņa pārstāvētā partija ir “absolūti neizdevīga valdošajai varai” un pašlaik notiekošais ir domāts “priekš kamerām”. Kaimiņš uzsvēra, ka notiekošais viņu šokē un ka nekam tādam viņš neesot bijis gatavs. Politiķis norādīja, ka gribētu zināt, “kāpēc šī pompozitāte” ir dažus mēnešus pirms vēlēšanām. Politiķis taujāja, vai viņam par to ir jāsaka paldies politiķiem Jurim Jurašam (JKP) un Jutai Strīķei (JKP) kā saviem konkurentiem, vai arī šī situācija ir saistīta ar Kaimiņa parakstītajiem tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisijas pieprasījumiem. Kaimiņš cita starpā norādīja, ka Gobzems šajā lietā nebūs viņa advokāts.

Parlamentārietis piebilda, ka pēc bijušā partijas biedra, sabiedriskā aktīvista Ilmāra Poikāna iesnieguma savulaik tiesībsargu veiktā pārbaude ir noslēgusie bez rezultāta. Šīs lietas kontekstā deputāts uz tiesībsargājošajām iestādēm esot saukts kā liecinieks.

Portāls “pietiek.com” iepriekš vēstīja, ka šī lieta sākta saistībā ar Kaimiņu un viņa “naudas lietām”. Portāla rīcībā bija nonākuši video ar Kaimiņa un viņa partijas valdes locekļa Ata Zakatistova sarunu. Tajā Zakatistovs stāsta “Mēs ar Viesturu turpinām strādāt, jo mums, man arī citas iespējas nav. Ja mēs tagad pārstājam, tad man vispār kāposts nenāk un šitais te, un es tūlītās bankai esmu parādā katru mēnesi par šito…”. Partijas valdes loceklis arī stāsta, ka “vienreiz esmu saņēmis 2000 eiro plus [pievienotās vērtības nodokli] PVN. 1400 samaksāju par šo dzīvokli. Nē par dzīvokli atsevišķi tiek piemaksāts… Es saņemu par pakalpojumu 500 eiro no citurienes skaidrā. Par to, lai es turpinātu, varētu strādāt partijā.” Atbildot uz jautājumu: “Paga, Ati, fundamentāls jautājums: ja tu nebūtu KPV, ja tev nebūtu ar šo visu nekāda sakara, tev [uzņēmējs Viesturs] Tamužs dotu “divīti”?”, Zakatistovs atbild: “Dotu mazāk, jā.”

Kaimiņš iepriekš atzina, ka viņš un Zakatistovs savulaik ir snieguši liecības KNAB par publiskotajiem video.

Saeima trešdien atļāva aizturēt Kaimiņu un izdarīt pie viņa kratīšanu. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) informēja, ka komisija šodien izskatīja Ģenerālprokuratūras iesniegumu par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei pie Kaimiņa. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi. Sīkāku informāciju Saeimas sēdē Orlovs nesniedza.

Saeima atbalstīja šo komisijas lēmumu. Par lēmumu balsoja 59 deputāti, bet vēl 17 parlamentārieši balsojumā nepiedalījās. Vairākums deputātu, kuri nebalsoja, pārstāv “Saskaņu”, tāpat balsojumā nepiedalījās Valdis Skujiņš (ZZS), Romāns Mežeckis, kā arī Ringolds Balodis (VL-TB/LNNK).

Pats Kaimiņš arī bija ieradies uz parlamenta sēdi.

“KPV LV” premjera amata kandidāts advokāts Aldis Gobzems pastāstīja, ka KNAB patlaban veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2016.gadā “KPV LV” pameta vairāki biedri. No partijas aizgājušie paziņoja, ka Kaimiņš faktiski nav vadījis partiju un politiskais spēks nav sagatavojies pašvaldību vēlēšanām, kas tobrīd tuvojās. No partijas aizgājušie arī netieši norādīja, ka iebilst pret “nesankcionētām sarunām” ar Viesturu Tamužu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns toreiz izteicās, ka Tamuža vārds piesaukts brīdī, kad uzsvērts, ka politiskajam spēkam “vajag kāpostu”, un tas esot piemērs partijas vārda izmantošanai savtīgiem mērķiem.

Ar Tamužu aģentūrai LETA patlaban nav izdevies sazināties.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju “KPV LV”, kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (10)

Sskaisle 20.06.2018. 13.04

redz – vienus tramda , citus attaisno – skaties, ka vel ordeņus dos – amati jau ir !

elle un indija – kas par valsti –

https://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/apelacijas-instances-tiesa-attaisno-rubeni-un-samazina-sodus-citiem-digitalas-televizijas-kriminallieta-apsudzetajiem-14199708/comments#c

+2
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 20.06.2018. 13.10

jā un lasu komentāros – un gribu zināt vai tā ir patiesība – ka –
228 tūkstoši no nodokļu maksātāju naudas 29.01.2018 23:53
228 tūkstoši Garančas koncertam no nodokļu maksātāju naudas. Traģiski.
aģiski 30.01.2018 09:06
ir tas, ka trešdaļa zāles rezervēta “cienījamiem cilvēkiem”, par kuru ielūgumiem samaksā reņģēdāji …
http://www.delfi.lv/kultura/news/music/rigas-festivalu-noslegs-elina-garanca-un-vines-filharmoniki.d?id=49691739&com=1&reg=0&no=0&s=1

nu ja seko VVF teicienam – mēs esam vareni, mēs esam bagāti – tad kas mums tur ko neuzsaukt smalku koncertu valsts varas likumīgajiem zaglīšiem – ….
labi – jāiet kat kas garšīgs nopirkt – citādi jau žultī var noslīkt ….

+1
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 20.06.2018. 12.12

Kur vēl labāku reklāmu suņubūdas partijai? Nu iekļūšana nākošajā Saeimā garantēta.

+1
-1
Atbildēt

2

    QAnon > J.Biotops 20.06.2018. 14.21

    Vai “uts latviešu kažokā”, Judina, ielikšana Krievijas Melnā sarakstā, jāuzskata par reklāmas pasākumu?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 22.06.2018. 00.33

    Āboltiņaa iecelšana vēstnieces amatā arī ir reklāma

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu