Dokumentālā filma "Padomju stāsts" 10 gadu jubileju atzīmē ar raidījumu ASV televīzijā • IR.lv

Dokumentālā filma “Padomju stāsts” 10 gadu jubileju atzīmē ar raidījumu ASV televīzijā

5

Šonedēļ aprit 10 gadi kopš Latvijas Televīzija izrādīja Edvīna Šnores dokumentālo filmu “Padomju stāsts” (The Soviet Story). Filmas jubilejas gadā šonedēļ, 14. jūnijā, to izrādīs ASV televīzijā kanālā The Blaze, kam ir vairāk nekā deviņi miljoni abonentu un kanāla mājaslapas apmeklējums mēnesī sasniedz 30 miljonus. Pirms izrādes notiks arī intervija ar filmas režisoru un Saeimas deputātu Edvīnu Šnori (NA), informē Latvijas goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš.

Filmas jubileja ir nozīmīga vairāku iemesļu dēļ – tā ir tulkota 30 valodās, izrādīta 22 valstu kinozālēs un arī televīzijā, tajā skaitā ASV PBS (Public Broadcasting Service) kanālā. Izdoti vairāk nekā 50 000 DVD eksemplāri un filma joprojām ir nopērkama Amazon, iTunes un VHX.TV veikalos internetā.

Filmas izplatīšanā iesaistītais Latvijas goda konsuls Dēliņš stāsta, ka ar filmu iepazinies īsi pēc tās pirmizrādes. Viņš filmu uzskata par  interesantu vēsturisku stāstu konspektīvā formātā, ar labu pieteicēju angļu valodā.

Filmas autors Edvīns Šnore atzīst, ka filmas starptautisko popularitāti vairoja Krievijas histēriskā reakcija. Maskavā tika rīkotas protesta demonstrācijas pie Latvijas vēstniecības, kuru laikā tika dedzināta filmas autora lelle. Krievijā iznāca pat grāmata, kurā Kremļa vēsturnieki mēģināja atspēkot “Padomju stāstā” minētos faktus. Filmu recenzēja tādi plaši pazīstami izdevumi kā “The Economist”, “The New York Times”, “Le Monde”. Ļoti būtiski filmas izplatīšanā pasaulē ir palīdzējusi ukraiņu diaspora, ar viņu gādību filma rādīta ASV Kongresā.

Dēliņš atceras, ka filmas izplatīšanas sākumā pie viņa kā filmas izdevēja griezās daudzi cilvēki, aicinot to izrādīt arī igauņiem, lietuviešiem, ungāriem, poļiem un citiem. Tāpēc Dēliņš piesaistīja tulkotājus, pretī dodot filmas izrādīšanas licenci ārzemēs. “Tā nu mēs varējām 2009. gadā  izdot pirmo DVD eksemplāru 15 valodās, bet gadu vēlāk divu disku komplektu 30 valodās. Bijām šajā ziņā pionieri šādā filmas kopsadarbības izplatīšanas projektā,” atceras Dēliņš.

Filmas izdevējs ir pateicīgs Pasaules Brīvo latviešu apvienībai, kas finansiāli atbalstīja filmas izplatīšanu pirmajos gados.

Dēliņš arī atzīmē, “ka mums ir vēl viens “partneris”, kas vēl šodien palīdz filmas izplatīšanā – Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Putina kunga darbība pēdējos 10 gados noteikti pagarinājusi filmas tēmas neatrisinātos jautājumus, un rodas jautājums, vai Padomju savienības pēcnācēji spēs kādreiz atzīt savu atbildību par notikušiem pārkāpumiem pret cilvēci”.

Komentāri (5)

Sskaisle 11.06.2018. 12.47

bļedj – kā man šitas riebjas – tā atbildības nogrūšana uz visiem citiem – nu ASV kaut kā reaģē – un mūsējiem bikses no sajūsmas slapjas – ak Debess – ASV uz mums paskatījās …. ak Debess – kas nu būs ? … kāda laime ….

seski pretīgie – čekas maisus nevar atvērt, lustrciju nevar noturēt – čekistus – musu tautas bendes nevar no valsts iestādēm izdzīt -= bet nu tagad te ar vienu filmu kā bērni ar pušumiņu pirksta galiņā nēsājās

un kas būtu noticis , ja ASV šo filmu nepieminētu?
kas notika ar arte Vācijas kanāls – filmu par to kā šodienas Latvijā nomoka krievus – tie kanpi elpo latviešu fāsistu jūgā – bļedj – kur tad ir NA un visi tie valsts uzturētie resnie rukši ? – bļāveji pēc patiesības?

kurš manfeldes romānam – par krievu virsnieku sievām – viņu moku ceļu Liepājā balvas deva un pat laligabai izvirzīja – naciķu cūķi – jūs pretekļi divkosīgie – tādi patrioti kā es balerīna – Lai Debess žēlīga man – dejot baletu …

+2
0
Atbildēt

0

QAnon 11.06.2018. 11.03

Tas ir brīnišķīgi, ka tiek grauts čekas mērgļu, WWII, staļinisma un GULAG apoloģētu: Freibergas un Zatļera, veidotais streotips par latviešiem, kā krievmīļiem, krievu sātanistu sektas adeptiem, krievu popsas fanātiem un 9. maija svinētājiem.

+2
-2
Atbildēt

0

andrejs 11.06.2018. 14.18

dusma kārtējo reizi lamājas kā utainais: kas notika ar arte Vācijas kanāls – filmu par to kā šodienas Latvijā nomoka krievus – tie kanpi elpo latviešu fāsistu jūgā – bļedj
———————
Nezināju ka mīkstais Riņķis ir nacionālists. Šī lieta bija jārisina vai nu ĀM vai pat Ministru prezidenta līmenī.
Klau, kādi kretīni šiem dusmas komentiem liek plusiņus?

0
-1
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > andrejs 11.06.2018. 18.58

    Lieli un neglābjami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > andrejs 11.06.2018. 15.06

    nu protams, es vainīga – un protams, ka jārīkojas ir visiem citiem – naciķi tik kasīs spalvainos vēderus, temps aliņus, maukosies un mācīs mūs tikumiski dzīvot –

    ak jā – vēl privatizēs Latvijas valsts karogu un skries ar mūsu karogiem – lai cilvēki domā , ka lielie patrioti ….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu