Atriebība vai brīdinājums? • IR.lv

Atriebība vai brīdinājums?

Mārtiņa Bunkus sašautais auto Aizsaules ielā. Foto — Indra Sprance
Indra Sprance

Tikai pārsimt metru no Valsts policijas 30. maija rītā savā auto tika nošauts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus (38). Ar ko viņš konfliktēja?

Pirms diviem gadiem, 2016. gada maijā, žurnāla Ir vāku rotāja kādas gleznas reprodukcija no Miervalda Poļa izstādes Nacionālajā mākslas muzejā. Tajā rozā krekliņā ar automātu rokās kaut kur tālumā mērķēja maksātnespējas administrators Māris Sprūds. Tas bija spēļu automāts.

Tagad šī glezna var raisīt drūmas asociācijas, jo ar īstu automātu pagājušajā trešdienā Aizsaules ielā Rīgā noslepkavots viens no asi konkurējošo maksātnespējas grupējumu pārstāvjiem Mārtiņš Bunkus. Valsts policija paziņojusi, ka tā ir pasūtījuma slepkavība, saistīta ar Bunkus profesionālo darbību. Mobilizēti labākie resursi noziegumu atklāšanai, un, iespējams, policija izsludinās atlīdzību par palīdzību slepkavības atklāšanā. Neoficiāli izskanējusi summa — 50 tūkstoši eiro.

Bunkus bija starp ietekmīgiem spēlētājiem maksātnespējas administratoru saimē, tāpēc slepkavība raisa dažādus minējumus par tās motīviem. Ir apkopo iespējamos virzienus, kuros iezīmējas nopietni Bunkus konflikti ar citiem nozares spēlētājiem.

ABLV likvidācija

Pirmā jeb visnaudīgākā versija — ABLV bankas likvidācija. Latvijas trešās lielākās bankas darbības izbeigšana nodrošinātu pārtikušu dzīvi likvidācijas procesā iesaistītajiem, īpaši ņemot vērā pašreizējo situāciju tirgū, kad daļa administratoru dzīvo «uz sausiņiem». Kraha brīdī ABLV bija labā finansiālā situācijā, tās aktīvi pārsniedza 2,4 miljardus eiro. Ne velti publiskajā telpā izskan pārmetumi, ka šis ir bezprecedenta gadījums maksātnespējas nozarē un administratori plānojot ABLV likvidācijā «nolaupīt» ap 400 miljonus eiro, bet valdība grasoties to pieļaut.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu