Krievijas spiegam Krasnopjorovam tiesa piespriež pusotru gadu cietumā • IR.lv

Krievijas spiegam Krasnopjorovam tiesa piespriež pusotru gadu cietumā

1
Apsūdzētais AS "Latvijas Dzelzceļš" ceļu meistars Aleksandrs Krasnopjorovs (centrā) pirms tiesas sēdes Jelgavas tiesā. Foto: Gaļina Kudrjavceva, LETA

Zemgales rajona tiesa par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētajam AS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) ceļu meistaram Aleksandram Krasnopjorovam piesprieda cietumsodu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, piespiedu darbu 200 stundas un probācijas laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Soda termiņā tiks ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks no 2016. gada oktobra līdz 2018. gada janvārim. Līdz ar to, viņam faktiski cietumā būtu jāpavada aptuveni trīs mēneši, ziņo LETA.

Pēc cietumsoda izciešanas viņam būs jādodas uz Probācijas dienestu, lai labprātīgi pildītu piespiedu darbu. Notiesātajam jāsedz arī procesuālie izdevumi 260,40 eiro apmērā. Tie jāsedz 30 dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās.

Notiesātais pēc sprieduma nolasīšanas no komentāriem atteicās, bet viņa aizstāvis uzsvēra, ka “spriedums ir nepamatots un nelikumīgs un tiks pārsūdzēts”.

Tiesas zālē spriedumu līdz ar apsūdzēto un viņa piederīgajiem noklausīties bija atnākuši arī vairāki partijas “Saskaņa” pārstāvji.

Kā novēroja aģentūra LETA, apsūdzētais jau bija gatavs notiesājošam spriedumam un arestam, jo uz sprieduma nolasīšanu bija paņēmis līdzi somu ar personīgajām mantām. Taču viņš tiesas zālē netika apcietināts, ņemot vērā ka spriedums vēl nav stājies spēkā.

Kā iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, laikā no 2015.gada 21.oktobra līdz 2016.gada 23.septembrim apsūdzētais, būdams LDz darbinieks, Jelgavas dzelzceļa stacijas sliežu ceļu atbildības teritorijā regulāri, sistēmiski un mērķtiecīgi nodarbojās ar neizpaužamu militāra rakstura ziņu un komercnoslēpumu nelikumīgu vākšanu Krievijas uzdevumā, pēc kā iegūto informāciju nodeva Krievijā esošai kontaktpersonai.

Apsūdzētais, pārfilmējot no LDz videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā, norādīja Sutugina. Nelikumīgi vākto, iegūto un pavairoto informāciju un neizpaužamās ziņas viņš elektroniskā formātā nosūtīja Krievijā esošai kontaktpersonai, kas pārstāvēja un darbojās Krievijas interesēs.

Apsūdzētais bija iegādājies un savā darba vietā – LDz piederošās nedzīvojamās ēkas kabinetā, apzinoties, ka viņam nav attiecīgas atļaujas, nelikumīgi glabāja rūpnieciski izgatavotu rokas granātu sprādziena imitācijas uzspridzinātāja imitācijas daļu. Tā ir pieskaitāma pie militārās pirotehnikas un satur rūpnieciski izgatavotu svaidošo sprāgstvielu – dūmu pulveri 2,7 gramu apmērā.

Krasnopjorovu 2016.gada nogalē aizturēja Drošības policija. Šajā kriminālprocesā tika veiktas arī tiesas sankcionētas kratīšanas piecos objektos. Kriminālprocess tika sākts 2016.gada 27.septembrī, izvērtējot ilgākā laika periodā pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūto informāciju.

TV3 raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka par spiegošanu aizturētais vīrietis ir bijis “Saskaņas” biedrs un Afganistānas kara veterāns, un tieši saviem bijušajiem dienesta biedriem varētu būt sūtījis savākto informāciju.

Viņš regulāri esot uzturējis kontaktus ar bijušajiem padomju armijas dienesta biedriem Krievijā, un, visticamāk, viņiem arī sūtītas ziņas par NATO kravām, kas ar dzelzceļa vagoniem sūtītas caur Jelgavu, ziņoja “Nekā personīga”.

Krasnopjorovs strādājis LDz Jelgavas nodaļā par ceļu meistaru, vadījis iecirkni ar 15 darbiniekiem un atbildējis par sliežu uzturēšanu.

Par Krievijas spiegu ķeršanu var vairāk lašit žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 29.05.2018. 19.34

nu nez, vai tik bargi vajadzēja – ka rasnačam un vējonim putins ausis nenorauj

vai novičok , ka neiesmērē …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu