Rivjēras ceļamaize • IR.lv

Rivjēras ceļamaize

Kadrs no filmas Aukstais karš
Kristīne Simsone

Izteiksmīgākie Kannu kinofestivāla darbi, ko vērts gaidīt pašmāju repertuārā


Vasara (Ļeto)
.
Rež. Kirils Serebreņņikovs (Krievija, Francija)

Astoņdesmitie, apskretuši Ļeņingradas lokāli, kuros publika lien iekšā pa atejas vēdlodziņiem, lai tikai iekļūtu rokgrupas Zoopark koncertā. Apjaušot no skatuves skanošās mūzikas enerģiju, pūli rūpīgi uzmana funkcionāri, gādīgi aizrādot, ka kājas piesišana ritmā vai bungošana līdzi ar pirkstiem ir kārtīga pilsoņa necienīgs žests. Filmas gaitā tās varoņi — grupu Kino un Zoopark mūziķi Viktors Cojs (korejiešu izcelsmes vācu aktieris Teo Jo) un Maiks Naumenko (Romāns Biļuks) — pastāvīgi tiek pretnostatīti pareizam padomju cilvēka dzīvesveidam.

Prozaiskajos komunālajos dzīvokļos viņi māk uzburt bohēmisku mikrokosmu, kur skan Lū Rīda un citu ārpus dzelzs priekškara dzīvojošu mūziķu plates, bet savu ikdienas darbu savieno ar mūzikas radīšanu, un pelēkajā padomju sadzīvē spēj saskatīt iedvesmu.

Krievu režisora Kirila Serebreņņikova jaunākā filma Vasara veidota kā elēģisks un dramatizēts Viktora Coja karjeras sākuma atainojums, filma ir dumpīgs un reizē maigs skats uz radošuma spēju pastāvēt arī vidē, kur tas tiek nepārtraukti notrulināts. Šī spēlfilma ir līdz naivumam vienkārša un aizkustina ar savu jauneklīgo ideālismu.


Laimīgais Lācars (Lazzaro Felice)
.
Rež. Alise Rorvakere (Itālija, Šveice, Francija, Vācija)

Itāļu režisores Alises Rorvakeres debijas spēlfilmu Dievišķais ķermenis (Corpo celeste) pirms nepilniem septiņiem gadiem izrādīja kinoforumā Arsenāls. Kopš tā laika Rorvakere ir kļuvusi par vienu no šābrīža nozīmīgākajiem Itālijas kino autoriem. Kā tas raksturīgs režisores filmām, arī viņas jaunākais darbs Laimīgais Lācars norisinās Itālijas laukos, vētījot turienes dzīves ritmu un tās uztveri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu