Aktīvajā atpūtā Latvija ir soli priekšā kaimiņiem • IR.lv

Aktīvajā atpūtā Latvija ir soli priekšā kaimiņiem

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Miķelis Visockis

Latvijā ir ļoti plašs aktīvās atpūtas piedāvājums, turklāt par saprātīgām izmaksām katrs var atrast sev piemērotāko atpūtas veidu, sākot no kartingiem līdz pat lidošanai un gumijlēkšanai. Mums ir daudz, ko piedāvāt, jāiemācās tikai to popularizēt, lai pie mums brauktu arī viesi no kaimiņvalstīm un citām pasaules vietām.

Lai arī mums nav milzu kalnu, bet slēpes var piesiet aiz motocikla un iemēģināt spēku skijoringā. Ja nav liela vēja, arī vēja dēli var piesiet aiz motocikla un izbraukt gar pašu krastu. Latvijā ir ļoti daudz kabeļu veikparku – lai gūtu emocijas, adrenalīnu un iztrakotos uz ūdens, nevajag pat vēju. Šādi veikparki ir visā Latvijā – Mārupē, Līvānos uz Dubnas, Jēkabpilī, Valmierā, Liepājā u.c.

Arī burāšanas iespējas Latvijā ir gana plašas – to var darīt gar visu piekrasti un pat Latgales ezeros. Pats esmu to izmēģinājis. Pāvilostā tagad pagarina molu, nākotnē tur būs laba vieta sērfotājiem.

Latvijā aizvien populārāki kļūst SUP dēļi – lai gan no malas tas neizskatās ļoti dinamiski, tā arī ir aktīvā atpūta. Izbrauciens ar SUP dēli ir lielisks treniņš visām muskuļu grupām, turklāt tas ir ērts, pieejams un vienkāršs sporta veids.

Baudot aktīvu atpūtu vasarā, noteikti jāatceras par velosipēdu – nobraucieni no kalna, garāki maršruti dabas izpētei u.tml. Tiem, kuriem fiziskā sagatavotība vēl neatļauj mērot lielus attālumus ar velosipēdu, Siguldā tiek piedāvāti riteņi ar elektrību jeb t.s. smartbike. Nav pat jāminas, braucot kalnā. Ar pielādētu bateriju var nobraukt 100 km, turklāt ar to var braukt pa visām taciņām, arī dabas liegumā, ko nevar darīt ar motociklu. Braucot ar elektrisko jaudu, arī mazās taciņas kļūst interesantas, jo jāspēj izmanevrēt.

Emocijas un iespaidi

Sev piemērotāko atpūtas veidu var atrast, tikai pamēģinot. Nepamēģinot, nesapratīsi! Tāpēc ieteiktu nebaidīties un mēģināt! Tehniskie sporta veidi Latvijā ir ļoti labā līmenī, tas pats jāsaka par ekstrēmajiem izklaides veidiem – vēja tuneli, gumijlēkšanu u.tml. Pie mums brauc ļoti daudz ārzemnieku. Lēciens ar gumiju Siguldā ir iespaidīgs un iedvesmojošs, jo Latvijā ir jālec no vagoniņa virs Gaujas. Tas varbūt var likties īss mirklis, bet emocijas, ko cilvēks gūst no vienā lēcienā ar gumiju, ir neiedomājamas.

Tiem, kuri vēl nav gatavi lēkt ar gumiju, iesaku atrakciju Zērglis – ir šajā Eiropas pusē pirmā un šobrīd vienīgā šāda veida atrakcija, kur brauciens ar zipline notiek pa vagoniņa gaisa trošu ceļu. Gaujas senlejas daile un elpu aizraujošas emocijas putna lidojumā 55 metrus virs Gaujas, traucoties pretī horizontam ar ātrumu līdz pat 60 km/h.

Jāmācās reklamēt piedāvājumu un iespējas

Mums ir ļoti plašs piedāvājums, kas ir saistošs arī ārvalstu tūristiem. Jāpiestrādā pie reklāmas, proti, mums savas iespējas ir jāpadara tikpat populāras Lietuvas un Igaunijas tirgū, kādas ir lietuviešu gaisa takas. Vienkāršas takas meža vidū, bet, pateicoties sekmīgai reklāmai, tur bija un joprojām ir ārkārtīgi daudz apmeklētāju. Arī latvieši aktīvi brauc uz šīm takām.

Mūsdienās diezgan liela sabiedrības daļas tomēr izvēlas aktīvo atpūtu. Cilvēki vēlas piedzīvojumus! Kad vienreiz ir izbaudīta piedzīvojumu garša, tad jau rodas vēlme pamēģināt visu – peintbolu, kartingu u.c. Gribētos atgādināt – lai aktīvi izklaidētos, ne vienmēr uzreiz jāpērk inventārs un jātērē daudz naudas. Izvēloties piemērotāko atpūtas veidu, noteikti jādomā par izmaksām. Nereti sanāk, ka, izvēloties dārgus hobijus, ir daudz jāstrādā, lai būtu līdzekļi to finansēšanai un beigās šiem hobijiem neatliek laiks. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā dažādi aktīvās atpūtas veidi ir daudz lētāki, arī tādi, kuriem nepieciešama speciāla inventāra noma. Piemēram, ja slēpot dodamies tikai dažas reizes gadā, turklāt ne katru gadu, noteikti nav jāsteidzas uzreiz pirkt slēpes. Mēs taču nepērkam savu kartingu, ja vēlamies izbraukt pāris reizes vasarā.

Latvieši ir drosmīgi arī ekstrēmajos sporta veidos. Mūsu puiši ir kā ozoli un meitas kā liepas – šis teiciens ir zināms. Sievietes bieži izvēlas jau pieminēto atrakciju Zērglis, laižoties pāri Gaujas senlejai. Vīrieši biežāk izvēlas gumijlēkšanu. Bet latvieši ir naski uz dažādām aktivitātēm, turklāt dara to ar panākumiem. Pavisam nesen Norvēģijā bija sacensības lidošanā vertikālajā vēja tunelī, kur Latvijas pārstāvis Toms Īvāns ieguva 3. vietu pasaules līmenī.

 

Autors ir “Sigulda Adventure” radošais direktors, Biznesa augstskolas “Turība” absolvents

Komentāri (1)

A.Zagorskis 20.05.2018. 12.11

Pilnībā piekrītu raksta autoram. Pat pirms desmit/piecpadsmit gadiem Latvijā bija ārprātīgi daudz iespēju izmēģināt sevi visādās sportiskās pārgalvībās salīdzinoši tuvu mājām, ko arī pats darīju. Šobrīd to tiešām varētu izvērst visas valsts mērogā kā Latvijas īpatnību. Atceros, ka reiz satiku divus kaitotājus no Anglijas mūsu pludmalē un viņi bija ekstāzē par mūsu pludmali 500 km garumā. Viņi teica, ka Anglijā kaitošanai ko tādu neatradīsi. Pats šobrīd dzīvojot ārpus Latvijas un to visu novērtēju vēl vairāk. Kad vācu bērniem skolās stāstu par sporta atrakcijām, kādas Latvijā ir iespējams izbaudīt, viņi ļoti daudzām pat nezina nosaukumus. Tikai retais no viņiem ir stāvējis uz slēpēm. Kas savukārt attiecās uz sevis reklamēšanu, tad tam viennozīmīgi jābūt vienotam pasākumam un valstiskā līmenī organizētam. Visi tie pieaugušie, kuri ir bijuši Rīgā ir sajūsmā par pilsētu. Viens otrs zina par mūsu dabu, bet tas arī viss. Diemžēl par atrakcijām viņi neko nezina. Vācu ģimenes ar bērniem izvēlas braukt vai nu uz siltām zemēm, vai arī uz vietējiem vai kaimiņu atrakciju parkiem, kur viss ir salīdzinoši lēti un kompakti. Un to viņi dara sistēmiski, jo ir paraduši to darīt, jo domā ka citu, budžeta ziņā līdzīgu alternatīvu vai iespēju nav. Latvija cenu ziņā pret pakalpojuma produktu šobrīd ir ļoti pievilcīga, to ir apliecinājuši visi Rīgā pabijušie vācieši. Bet cik tad bieži var braukt uz Rīgu skatīties arhitektūru?
Domāju, ja ķīnieši pāris dienu laikā var apceļot gandrīz visu Rietumeiropu, tad eiropieši Latvijā pavisam mierīgi pāris dienās varētu izbaudīt dažnedažādākās atrakcijas. Tikai viņi par šādām iespējām ir SISTEMĀTISKI jāinformē.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu