Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ES dalībvalstis vienojušās gandrīz pilnībā aizliegt izmantot bitēm kaitīgos neonikotinoīdus, jo šie augu aizsardzības līdzekļi iznīcina bites un citus apputeksnētājus. Attēlā: aktīvisti pie Eiropas Komisijas ēkas Briselē 27. aprīlī. Foto — AFP/LETA

Eiropas Komisija (EK) publicēja priekšlikumus nākamajam daudzgadu budžeta septiņu gadu periodam pēc 2020. gada. Par spīti Lielbritānijas gaidāmajai aiziešanai no ES, budžets ir lielāks nekā līdzšinējais. EK rosina par aptuveni 5% samazināt finansējumu kopējai lauksaimniecības politikai un kohēzijai, kas nepatīk Latvijai. Palielināt finansējumu paredzēts pētniecībai un inovācijām, Erasmus+ programmai, kā arī Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentam. Tajā Latvijai svarīgs ir atbalsts Rail Baltica projektam.

Prezidents Donalds Tramps vēl uz mēnesi atlika tērauda un alumīnija tarifu ieviešanu pret ES, Kanādu un Meksiku. Iepriekš viņš bija noteicis termiņu līdz 1. maijam. Tramps vēlas panākt vienošanos un Eiropas piekāpšanos tirdzniecības jautājumos. Savukārt Ķīna šonedēļ paredzētajās sarunās ar ASV delegāciju Pekinā neapspriedīs Trampa prasības pret Ķīnu.

Pirms Krievijas prezidenta inaugurācijas pirmdien, kurā Vladimirs Putins nodeva zvērestu un ceturto reizi kļuva par valsts prezidentu, sestdien vismaz 90 Krievijas pilsētās notika opozīcijas organizētas protesta demonstrācijas Viņš mums nav cars pret Putina apstiprināšanu amatā. 23 pilsētās, arī Maskavā un Sanktpēterburgā, policija kopumā aizturēja ap 1600 cilvēku. Putins par valdības vadītāju uzaicināja atkal kļūt Dmitriju Medvedevu.

Pēc mēnesi ilgas politiskās krīzes un masu protestiem Erevānā pret valdošo Republikāņu partiju Armēnijas parlaments otrdien apstiprināja premjerministra amatā opozīcijas līderi Nikolu Pašinjanu. Opozīcijas līderis solīja politiski neatriebties par ilgstošo spriedzi valstī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu