Ceturtā daļa — bez rindas • IR.lv

Ceturtā daļa — bez rindas

3
Rekonstruētā Lielā estrāde Mežaparkā. Foto — LETA
Ieva Jakone

Kam tiks iepriekš rezervētās Dziesmusvētku biļetes, un kas uz galvenajiem koncertiem dosies ar ielūgumiem?

Par biļeti 350 eiro — tik ambiciozu cenu par simtgades Dziesmusvētku noslēguma koncertu šobrīd prasa starpnieki sludinājumu portālā Ss.com. Vismaz piecreiz vairāk nekā dārgākās biļetes, kas martā bija pieejamas vispārējā pārdošanā Biļešu paradīzē un tika izķertas dažu stundu laikā. Lai gan pēc kapitāliem rekonstrukcijas darbiem krietni vairāk viesu spēs uzņemt gan Mežaparka estrāde, gan Daugavas stadions, gribētāju joprojām ir daudz vairāk par vietām.

Lai palielinātu publikas iespējas, svētku rīkotājs — Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) — vairākkārt samazinājis bezmaksas ielūgumu skaitu. Ir bija iespēja uzzināt pilnu sarakstu, pie kā tad nokļuvis katrs no 840 ielūgumiem. Tikmēr daudz mazāka ir skaidrība par to, kur nokļuvusi ceturtā daļa biļešu uz deju uzvedumu un svētku noslēguma koncertu vai to ģenerālmēģinājumiem. Tās iepriekšējā rezervācijā tika nodotas dažādām organizācijām, lielākoties pašvaldībām. Kā atklājas — vienotu kritēriju šo biļešu sadalē nav, tāpat kā nav caurskatāmības, pie kā īsti biļetes nonākušas.

Kam rezervēti 15 tūkstoši?

Ar 65 dažādiem pasākumiem šogad jūlijā izskanēs simtgades Dziesmu un deju svētki, kuros piedalīsies gandrīz 1700 kolektīvu no Latvijas un ārzemēm. Trešā daļa pasākumu būs pieejami bez maksas, bet vislielākā skatītāju interese tradicionāli ir par svētku kulmināciju — noslēguma koncertu Zvaigžņu ceļā Mežaparkā, kā arī deju lielkoncertu Māras zeme Daugavas stadionā.

Stundām ilga gaidīšana pēc biļetēm dzīvajā vai interneta rindā 3. martā pamatīgi sašūmēja sabiedrību, jo daudzi palika bez ieejas kartēm. Tikmēr citi tiks skatītāju vietās bez pūlēm — 14,6 tūkstoši biļešu uz Zvaigžņu ceļa un Māras zemes koncertiem un ģenerālmēģinājumiem sadalīti iepriekšējā rezervācijā. Par šo biļešu sadali lēma īpaši izveidota komisija, kuras sastāvā bija pārstāvji no UNESCO, Latvijas Pašvaldību savienības, Kultūras ministrijas, Dziesmu svētku biedrības un LNKC. Lielākā daļa — aptuveni 70% — no šīm rezervētajām biļetēm atvēlētas pašvaldībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu