Soduma balva literatūrā - tulkotājai Bricei un prozas debitantam Zvīdriņam • IR.lv

Soduma balva literatūrā – tulkotājai Bricei un prozas debitantam Zvīdriņam

Dzintara Soduma balva. Publicitātes foto

Jau sesto reizi piešķirta Ikšķiles novada pašvaldības iedibinātā Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā. Šogad balvas saņēmuši tulkotāja Silvija Brice un rakstnieks Mārtiņš Zvīdriņš.

Silvija Brice balvu saņēmusi par vācu rakstnieka Gintera Grasa pēdējās grāmatas “Par beidzamību” (Apgāds “Zvaigzne ABC”) tulkojumu. Žūrija izteikusi atzinību, ka Brice literāro darbu ir latviskojusi ar tik cieņpilnu mīlestību, ka ik lappuse šajās poētiskajās atvadās no dzīves kļūst par pieminekli ne tikai slavenajam rakstniekam, bet ikvienam cilvēkam, kurš aizvadījis jēgpilnu mūžu.

Balva piešķirta arī Mārtiņam Zvīdriņam par grāmatu “#Fudzi 161 km” (autora izdevums). Žūrijas locekļi uzksta, ka mūsdienu laikmeta novatoriskā elpa jūtama ikvienā viņa rakstītajā vārdā. Zvīdriņš apbrīnojami talantīgi īstenojis paša izvirzīto uzdevumu – uzrakstīt brāļa piemiņai veltītu autobiogrāfisku darbu par ceļu uz mērķi. Autors ir precīzs detaļās, neierasti atklāts un nežēlīgi patiess pašizpausmēs, un viņa absolūtais ekstremālisms vieš pārliecību, ka jaunajam rakstniekam ir pa spēkam iekarot arī literārās meistarības virsotnes.

Šogad, atzīmējot Dzintara Soduma arhīva nodošanu Rakstniecības un mūzikas muzejam, balvas pasniegšana notiks rakstnieka  dzimšanas dienā, 13. maijā, Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā. Tur būs apskatāma arī īpaši veidota izstāde no Soduma  arhīva materiāliem.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu