Dizainers Elers: Ja būs šaubas, esmu gatavs atteikties no simtgades alejas objekta • IR.lv

Dizainers Elers: Ja būs šaubas, esmu gatavs atteikties no simtgades alejas objekta

14
Dizaina studijas "H2E" vadošais dizainers Holgers Elers. Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Dizaina biroja H2E vadošais dizainers un instalācijas Laika priekškars autors Holgers Elers ir gatavs atteikties no simtgades objekta izvietošanas seno ozolu alejā pie Nacionālā teātra vai arī objektu izvietot kaut kur citur, ja vien būs “kaut kādā nozīmē šaubas”. Viņš bija vienīgais, kurš pēc triju pušu sanākšanas trešdien pie Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) ceturtdien atbildēja uz Ir jautājumiem par šīs sanāksmes rezultātu.

Trešdien RD Pilsētas īpašuma komitejā uz apspriedi par uzņēmuma Labie koki arboristu sagatavoto detalizēto atzinumu par ozolu alejas stāvokli sanāca gan domes atbildīgās amatpersonas, gan arboristi, gan dizaina objekta idejas autori. Dome pēc sabiedrības neapmierinātības izpausmes bija pasūtījusi Labajiem kokiem izpētīt vairāk nekā 100 gadu vecās ozolu alejas stāvokli un ieteikt, kā pie Nacionālā teātra varētu izvietot instalāciju Laika priekškars.

Ir jau ziņoja, ka arboristi atzina – ozolu aleja ir ļoti vērtīga, tāpēc koki būtu jāsaudzē, jo daļa no tiem jau ir cietusi Nacionālā teātra jaunās piebūves celtniecībā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Gailīte ceturtdien Ir teica, ka kopsavilkumu par sēdi un tur runāto izsūtīs preses paziņojumā visiem medijiem. Kad tas būs, viņai nav zināms – varbūt ceturtdien, varbūt piektdien. Savukārt ar arboristiem Ir ceturtdien neizdevās sazināties, jo telefons neatbildēja.

Vienīgais, kurš komunicēja, bija mākslinieks Elers. Viņš Ir pastāstīja, ka sapulce trešdien aizritējusi labi un konstruktīvi. Pēc tikšanās viņš kopā ar arboristiem aizgājis līdz ozolu alejai un apskatījušies, kā tur varētu veikt darbus. Arboristiem bijuši savu priekšlikumi, kā saudzīgā veidā šajā vietā uzmontēt instalāciju. Brīdī, kad Ir sazvanīja Eleru, viņš teica, ka “sēž birojā kopā ar inženieriem un domā, kā to [uzlikšanu] atrisināt”.

Elers skumji teica, ka daļa seno koku ir bojāti un, iespējams, tie pēc “gadiem pieciem aizies bojā”. Tas viņam nepatīk un mākslinieks nevēlas, ka tieši viņu un viņa mākslas darbu cilvēki pēc tam vainotu šo koku nāvē, lai gan tie cietuši pavisam citos apstākļos. Kā Ir jau rakstīja, arboristu atzinums bija, ka iepriekšējos celtniecības darbos ir bojāti pieci ozoli teātrim tuvākajā rindā – sākot no sestā līdz vienpadsmitajam kokam. Elers teica, ka arboristi vēl pētīs aleju, kā maksimāli saudzīgi ozoliem varētu izvietot instalāciju, bet tur neizmantošot “skrūvpāļus, urbšanas, betonēšanas”.

Mākslinieks ir atvērts diskusijām un teica, ka var “jau to projektu arī nerealizēt”, ja ir tik liela sabiedrības pretestība. “Ja būs kaut kādā nozīmē šaubas [par projektu], esmu gatavs atteikties no tā vai objektu izvietot citur,” saka Elers.

Vaicāts, vai ir nolemts arī par termiņiem, kad jābūt darbam gatavam, Elers teica, ka termiņu nav. Viņš kopā ar arboristiem strādās gan šo, gan nākamo nedēļu, cik ilgi būs nepieciešams.

Kā zināms, dizaina biroja H2E projekts Laika priekškars uzvarēja pašvaldības konkursā par Latvijas simtgadei veltītu pilsētvides objektu, kura izveidei dome gatava tērēt 135 000 eiro. Instalāciju ar vēsturiskiem gadskaitļiem bija paredzēts uzstādīt līdz 4. maijam. Taču termiņš netiks ievērots, jo protestēt pret instalāciju ozolu alejā sāka sabiedrība un vides draugi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Komentāri (14)

Sskaisle 19.04.2018. 17.53

nezinu – es no paša sākuma – bez visām vaimanām par kokiem esmu pret šo projektu –
kādus tur ciparus saskatīt – kāda tur vēsture –
Ja 5 ozoli jau bojāti tad jāņem pie dziesmas un jāliek cietumā uz pārmācību tos celtniekus un nekādus mākslas objektus, kuri tos ozolus nobeigtu pavisam un visus nevajag

novirziet šo naudiņu pilsētās satīrīšanai – nu uz valsts svētkiem kaut vai

+7
-1
Atbildēt

0

vitalisvita 20.04.2018. 02.56

Nu gandrīz vai tā kā žēl jau sāk palikt tā Trampa… Kur tik viņš nav pabijis šajā “liberastu” leksikā – pat Latvijas slimnīcā! Man gan šķiet, ka tā veselības diagnoze būtu uzstādāma pašam autoram…he he!
Liksim nu mierā Trump(i), – iespējams, ka viņš vēl paspēs mūs pamācīt, kā atjaunojama afrikanizētā Eiropa.

Bet, runājot par Latvijas simtgades simboliem, es gan uzskatu, ka tiem jābūt nedaudz līriskākiem par vienkāršiem metāla skaitļiem, kuri jau nu ne pārāk”rotātu” šo ozolu gatvi pie Nacionālā teātra.
Vai nebūtu labāk šo ozolu rindu (kas simbolizē …kur latvju dēli dzied…, – pēc himnas) vēl papildināt ar tai analogu liepu rindu (…kur latvju meitas zied…) kanāla pretējā malā – sākot no nedaudz piemirstā Ernesta Brastiņa pieminekļa?

+6
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > vitalisvita 20.04.2018. 09.01

    superideja!!! Tev kliņģeris pie rīta kafijas, ar rozīnēm un riekstiem!

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    vitalisvita > Dusma 20.04.2018. 15.31

    Paldies par “kafiju ar rozīnēm un riekstiem”! Bet – tas vēl nenozīmē, ka nu tagad mēs ar Trump(i) – Tavu kafiju sadzērušies – vairs tos “nacikus” neatbalstīsim un par viņiem nebalsosim…he he!

    Un vispār – ja tie nacionāļi vēl izmestu no savām rindām bijušos komsorgus, tad, salīdzinājumā ar citām partijām, tie nākošās Saeimas vēlēšanās iegūtu ievērojamu priekšrocību. Un varbūt savas Valsts simtajā gadā tie atkal spētu atjaunot savu varu savā Valstī…Un tad to mēs arī pilntiesīgi varētu dēvēt par demokrātiju. Un vai tas nebūtu pareizi?!

    +3
    -3
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > vitalisvita 20.04.2018. 16.37

    mīļā Vita – Tu nabaga cilvēks, turies pie tiem naciķiem kā dadzis pie suņa astes ….
    nu ko man tev palīdzēt, nezinu , patiešām

    +3
    -4
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 20.04.2018. 20.39

    Vari palīdzēt,nepiedāvājot kliņģerus ar novičoka pildījumu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > vitalisvita 20.04.2018. 16.08

    Nacionāļiem līdz demokrātijai kā cūkai līdz kosmosam. Palasi tepat Čūdara rakstu par Gerharda un Eglīša “demokrātiskajām” aktivitātēm. Un par to, kā nacionāļi Balodis, Bērziņš un Parādnieks grib padarīt LELB par vienīgo pareizo baznīcu. Nacionāļi ir stingras dūres piekritēji, tāpēc arī tik daudzi no viņiem jūsmo par Putinu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

lindab456 20.04.2018. 01.54

Vēl nesen par šādu summu tika veidoti paliekoši tēlniecības darbi. Varbūt “dārgos” rotāšanas projektus varētu aizstāt ar sakopšanas pasākumiem vai arī paliekošiem mākslas objektiem, sava laika zīmēm.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu