Konkurences padome soda SIA “ZAAO” par tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu • IR.lv

Konkurences padome soda SIA “ZAAO” par tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu

2
Reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centra "Daibe" teritorija Pārgaujas novadā. Foto: Paula Čurkste, LETA

Konkurences padome (KP) par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu 21. martā  36 665 eiro naudas sodu piemēroja vairākām pašvaldībām piederošajam atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam SIA “ZAAO”.

KP konstatēja, ka atkritumu apsaimniekotājs saviem klientiem ir uzspiedis nepamatotus sadarbības nosacījumus un par vienādiem pakalpojumiem piemērojis atšķirīgu samaksu, informē KP pārstāve Paula Vilsone.

Lietas izpētes gaitā KP izvērtēja SIA “ZAAO” darbības kopš 2010. gada attiecībā uz tās klientiem – iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekotājiem, kuriem nepieciešams izmantot SIA “ZAAO” apsaimniekotos atkritumu dalītās vākšanas laukumus. Ņemot vērā, ka šis 28 pašvaldībām piederošais uzņēmums ir dominējošā stāvoklī Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kā arī lietā konstatētos faktus, KP secināja, ka SIA “ZAAO” īstenotās darbības ir uzskatāmas par ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu.

Apsaimniekotājiem ir jānodrošina izlietotā iepakojuma un vienreizlietojamo galda trauku un piederumu savākšana no mājsaimniecībām vismaz trīs dalītās vākšanas laukumos katrā atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kas Latvijā pavisam ir desmit. Pretēji tam SIA “ZAAO” saviem sadarbības partneriem bija uzspiedusi izmantot visus tā apsaimniekotos dalīto atkritumu savākšanas laukumus, kopskaitā 21, nepamatoti palielinot dalītās vākšanas laukumu skaitu, par kuru izmantošanu bija jāslēdz līgumi un jāveic liela samaksa. Tādējādi iepakojuma apsaimniekotājiem bija liegta iespēja vienoties par mazāku to darbībai nepieciešamo laukumu skaitu, informē KP.

Tāpat SIA “ZAAO” sadarbības partneriem piemēroja laukumu infrastruktūras uzturēšanas maksu, kas netika noteikta ar ekonomiski pamatotiem aprēķiniem, turklāt noteiktā laika periodā dažādiem iepakojuma apsaimniekotājiem tika piemērota atšķirīga maksa.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama teica: “Šis ir kārtējais apliecinājums tam, kas notiek, ja tirgū nav konkurences un pašvaldības uzņēmumam piešķirtām ekskluzīvām tiesībām pietrūkst pienācīgas kontroles. Šajā gadījumā pašvaldībām piederošais atkritumu apsaimniekošanas milzis darbojās tikai savu interešu vadīts un konkurences spiediena netraucēts, kas viennozīmīgi nav savienojams ar godīgu un atbildīgu rīcību.”

KP akceptēja uzņēmuma pausto vēlmi slēgt administratīvo līgumu. Tajā SIA “ZAAO” apņēmās turpmāk nepieprasīt saviem sadarbības partneriem slēgt līgumus par visu apsaimniekoto dalītās vākšanas laukumu izmantošanu, izstrādāt metodiku, atbilstoši kurai noteikt maksu par dalītās vākšanas laukumu infrastruktūras izmantošanu, un nepiemērot sadarbības partneriem atšķirīgas maksas par infrastruktūras izmantošanu.

Komentāri (2)

Māris Mellēns 16.04.2018. 22.58

Pieķertais laupītājs pieklājīgi atvainojās, un taisnais tiesnesis aizgāja pa veco trasi…

0
0
Atbildēt

0

QAnon 16.04.2018. 13.11

Aivars Sirmais, kā mazais ķeizariņs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu