FOTO: Baltiešu māksla iekaro Parīzi • IR.lv

FOTO: Baltiešu māksla iekaro Parīzi

11
Reklāmas stends ar Latvijas vācbaltieša Johana Valtera gleznu "Zemnieku meitene"(1904.), skvērā pie Orsē muzeja ieejas kļuvis par populāru fotografēšanās vietu tūristiem. Foto: Ansis Starks

Parīzes Orsē muzejs 10. aprīlī vēra durvis, lai plašākai publikai demonstrētu izstādes “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs” spilgtākos darbus un iepazīstinātu Francijas skatītājus un starptautisko sabiedrību ar latviešu, igauņu un lietuviešu tēlotāju mākslu. Apjomīgo ekspozīciju veido 167 darbi no Baltijas valstu četru muzeju kolekcijām.

Izstādi pasaulslavenajā Orsē muzejā jau atklāšanas dienā apskatīja 2000 cilvēki. Apmeklētājus laida iekšā pa grupām, bet brīžiem ekspozīcijā radās sastrēgumi.

Latvijas valsts simtgades starptautisko programmu Parīzē piesaka mākslas vēstures ikonas Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Rūdolfs Pērle, Teodors Zaļkalns, Johans Valters un Gustavs Šķilters. Savukārt Lietuvu ekspozīcijā pārstāv spilgti simbolisti – Mikalojs Konstantins Čurļonis (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis), Ferdinands Ruščics (Ferdinandas Ruščicas / Ferdynand Ruszczyc), Adomass Varna (Adomas Varnas), bet Igauniju – Kristjans Rauds (Kristjan Raud), Oskars Kalliss (Oskar Kallis) un Konrāds Megi (Konrad Vilhelm Mägi).

Trīs Baltijas valstu oficiālajām delegācijām izstādes atklāšanas dienā Orsē muzejā pievienojās Francijas prezidenta kundze Brižita Makrona un īpašais atklāšanas viesis, baletdejotājs Mihails Barišņikovs. Pēc izstādes apskates sekoja četru valstu prezidentu uzrunas.

“Šis ir politisks projekts, kas saistīts ar trīs Baltijas republiku neatkarības simtgadi. Mūsu prezidents ierodas Orsē, lai atklātu izstādi, – tas ir spēcīgs uzstādījums. To īpaši svarīgi uzsvērt tagad, kad Eiropas identitāte piedzīvo zināmu krīzi,” Ir teica Orsē direktore Loransa Dekāra.

“Purvītis ir pašā centrā,” žurnālam Ir saka izstādes galvenais kurators un tās koncepcijas autors ir Rodolfs Rapeti (Rodolphe Rapetti). Viņš simbolisma pētniecībai pievērsies jau 1976. gadā. Ideja par baltiešu simbolisma mākslas izstādi radusies pirms trim četriem gadiem. Viņš intervijā žurnālam Ir stāsta, kāpēc Baltijas valstu māksla ir cienīga atrasties Parīzē un ko nozīmē simbolisms.

Visu žurnālistes Ievas Puķes sarunu ar Rodolfu Rapeti lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (11)

Sskaisle 12.04.2018. 12.07

ka Eiropas identitāte piedzīvo zināmu krīzi – man škiet, ka nav īsti precīzs izteikums. Drīzāk jautājums ir par Eiropas identitātes apzināšanos. Kaut vai tā pati Francija – šsodienas francūži ir arī arābi, kuri dzīvo Francijā 2. un 3.paaudzē. Paši francūži droši vien to jau ir sagremojuši , bet nu Austrumeiropai tas nav viegli. Vai – piemēram, apgūstu franču valodu un tv5monde.fr ir ja tā var teikt Francija=Āfrika, nevis Francija=Eiropa.

Pēc aculiecinieku vērotā, izstādes atklāšanā Francijas prezidentam un viņa kundzei Rapeti stāstījis par simbolismu Raiņa dzejā – o jā – tipisks gadījums, viens garāmskrienošs francūzis, par Latvijas kultūru spēj pateikt vairāk, kā mūsu bļodlaižas. Vai Londonas grāmattirgū bija Rainis? Kaut smaka no Raiņa? Protams, ka nē – tie mauku bērni drīzāk sev mēli nokodīs, nekā par sevi lielāku talantu pasaulē palaidīs ….

Visinteresantāk pajautāja kāds kungs — kā varat paskaidrot, kāpēc šis viss tik ilgi bijis mums nezināms? – elementāri Vatson – Latvijā kultūrai paredzēto naudu aprij – bez uzdzeršanas – bļodlaižas – tāpēc arī ir tā, ka pasaulē redz un popularizē tikai koruptīvus kultūras darboņus ….

+4
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 12.04.2018. 12.09

starp citu – padomājiet, kāda nelaime ir mūsu sasodītais prezis Vējonis – nevienu pašu siltu vaŗdu ne pats spēj izspļaut, ne viņa visa superdāsni apmaksātā komanda. Un par ko tam mauku bērnu kantorim tādi budžeta līdzekļi aiziet ? !

+2
-1
Atbildēt

1

Sskaisle 12.04.2018. 17.26

nē nu NA ir izdarījusi maksimālo , ko varēja – tagad mēs būsim tā tauta , kura sevi prezentē pasaulei dirsdami – tālāk par podiem neesam tikuši –

jā negatīva reklāma arī ir reklāma, bet kāpēc par to 2 milj bija jāmaksā

kremļa maukas nolādētās

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu