Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooc Prieka trakumā / La pazza gioia. Sākotnēji viegla komēdija, finālā — smeldzīga drāma par divu sieviešu likteņiem, ko savedusi kopā atrašanās psihiatriskajā klīnikā. Itāļu režisora Paolo Virci filma, stāstot par galveno varoņu draudzību, vēstījumā saistoši ievij mūsdienu sabiedrību portretējošus elementus, atainojot dzīvi gan pārtikušākajās aprindās, gan slāņos, kas sitas par izdzīvošanu. Lai arī vietumis pārblīvēta ar nevajadzīgiem sižeta pavērsieniem un tālab izplūdusi, filma ir harismas pilns mūsdienu Itālijas kinoparaugs un emocionāls attiecību portretējums.  Kino no 13. aprīļa.

ooo Apgāztā mēness zīmē. Saistošs dokumentālais vērojums par musulmaņu kopienu Latvijā. Filmas režisoram Kārlim Lesiņam ir izdevies tās portretu izveidot detalizētu un godīgu, atklājot gan tās daudzšķautņainību, gan dalībnieku diskrētumu attiecībā pret izteikumiem citam par citu; tāpat nolasāmi dzinuļi varoņu pāriešanai islāma ticībā. Taču kinodarba pēcgaršā nepārprotami dominē sajūta, ka distance starp režisoru un filmas varoņiem tā arī nav pārvarēta. Tas savukārt neļauj nonākt pie būtiskām atbildēm, kas īsti ir dažu kopienas pārstāvju radikalizācijas iemesls. Protams, filmas spēju raisīt diskusiju tas ietekmē maz, jo šī ir aktuāla tēma. No 13. aprīļa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu