Daļa Rīgas serdes • IR.lv

Daļa Rīgas serdes

Kārlis Dambergs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Rīgas Kalnciema kvartāla saimnieks Kārlis Dambergs vēlas restaurēt janvārī slēgto Āgenskalna tirgu. Kādus izaicinājumus tas pavērtu?

Ziņas par dramatisko stāvokli Āgenskalna tirgus ēkā pamatīgi sašūmēja sabiedrību pērnā gada nogalē. 18 gadus ilgs attiecību trijstūris starp tirgus īpašnieci Rīgas domi, tās nomnieku — pašvaldības uzņēmumu Rīgas Centrāltirgus — un privāto apakšnomnieku Roveks vairāk nekā simt gadu veco Āgenskalna lepnumu bija faktiski iznīcinājis. Vainu vēla cits uz citu, bet rezultātu tas nemainīja — turpināt tādā garā nevar, bet naudas ēkas rekonstrukcijai pašvaldībai neesot. Decembrī tika slēgtas tirgus centrālās durvis, jo tieši zem tām esošās sijas bija tiktāl sarūsējušas, ka eksperti pat nespēja izmērīt, cik daudz tērauda tajās atlicis. Gada sākumā Rīgas dome tirgu slēdza, bet februārī apstiprināja Āgenskalna tirgus nomas tiesību izsoles nolikumu. Tirgus tiks nodots nomniekam uz 30 gadiem, no jaunā pārvaldnieka prasot pretī vismaz piecu miljonu eiro investīcijas īpašuma sakārtošanā.

Laika pārdomām nav daudz. Nomas tiesību izsole paredzēta jau 18. maijā, un pagaidām vienīgie, kas publiski pauduši savu interesi, ir Kalnciema kvartāla saimnieki Kārlis un Mārtiņš Dambergi. Vienu no brāļiem — Kārli — satieku omulīgajā Āgenskalna konditorejā Lapsas māja, dažus metrus no vēsturiskās tirgus ēkas.

Tā vien šķiet, ka Āgenskalna tirgus, kuram bija jāpiedzīvo pilnīga nolaišana, lai beidzot varētu cerēt uz restartu, izmisīgi gaida savu jauno elpu Kārlim tieši aiz muguras. Un, šķiet, viņš ir tieši tik neatlaidīgs, lai tas varētu izdoties. Pasūtījis pusdienās WOK ar vistas gaļu, viņš lūdz padzerties svaigi spiestu apelsīnu sulu. Nesanāks, atvainojas pārdevēja. Nav pietiekami daudz apelsīnu, viņa norāda uz patukšo augļu groziņu. «Sanāks,» meiteni iedrošina Kārlis. Un triumfējoši smaida, kad saņem dzērienu, — glāze tiešām ir pilna.

Gaisīgām matu cirtām, melnā bītlenē un platu smaidu. Tāds Kārlis izskatās pirmajās siltajās pavasara dienās. Viņam ir vīzija par Latvijas sabiedrību, kas spēj sadoties rokās un parādīt, ka vēlas svaigu, zaļu pārtiku, izvēlas atbalstīt pašmāju ražotājus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu