Vējonis izsludina likuma grozījumus pakāpeniskai pārejai uz mācībām latviešu valodā • IR.lv

Vējonis izsludina likuma grozījumus pakāpeniskai pārejai uz mācībām latviešu valodā

9
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Paula Čurkste, LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis svētdien izsludinājis grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Attiecīgā publikācija atrodama oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” 2.aprīļa laidienā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta preses padomnieka pienākumu izpildītāja Kristīne Kļaveniece, Vējoņa skatījumā mācības vidusskolā latviešu valodā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas visiem jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un veidot savu dzīvi Latvijā, lai šeit studētu un strādātu. “Tas veidos saliedētāku sabiedrību un stiprāku valsti,” pārliecināts Valsts prezidents.

Vējonis atzīmē, ka arī turpmāk bērniem aizvien būs iespēja apgūt ar mazākumtautību identitāti un kultūru saistītus mācību priekšmetus, izkopt savas saknes un daudzveidīgi attīstīt personību, kā arī nozīmīgu mācību priekšmetu daļu pamatskolā un sākumskolā apgūt dzimtajā valodā.

Valsts pirmā persona iepriekš norādīja, ka katras valsts primārais pienākums ir aizstāvēt savus tautiešus, tādēļ Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka grozījumi par pakāpenisku pāreju uz mācībām latviski pasliktinās Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības, var komentēt tikai pati Krievija. “Šis Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojums nekādā mērā neietekmēs manu lēmumu un Lieldienās plānoju parakstīt un izsludināt šos grozījumus,” jau iepriekš bija solījis Valsts prezidents.

Pirms tam partijas “Saskaņa” Saeimas frakcijas deputāti bija vērsušies pie Vējoņa ar lūgumu neizsludināt parlamentā pieņemtos grozījumus divos likumos.

Kā ziņots, 22.martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020.mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019.mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020.mācību gadā – tad ir paredzēts sākt pāreju no esošajiem pieciem mazākumtautību izglītības modeļiem uz jauniem trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9.klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020.mācību gadā valsts pārbaudījumi 9.klasēm notiks tikai latviešu valodā.

No 2020./2021.mācību gada vispārējās izglītības iestādēs 10. un 11.klasē visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Gadu vēlāk – no 2021./2022. mācību gada visā vidusskolas posmā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks mācīti latviešu valodā, tāpat saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Komentāri (9)

rinķī apkārt 02.04.2018. 22.00

Visā nopietnībā uzskatu, ka šī likuma grozījuma izsludināšana ir tik pat nozīmīgs notikums latviešiem kāds bija 4. maija deklarācijas pasludināšana, iestāšanās NATO un ES, un valodas referendums. Kopš šī brīža visa atbildība par likuma realizēšanu gulstas uz LR pilsoņu pleciem, jo tikai no mums ir atkarīgs tas, vai pasludinātais mērķis tiks sasniegts. Viss ir atkarīgs no tā, kāda tiks ievēlēta nākošā Saeima.

+3
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > rinķī apkārt 02.04.2018. 22.11

    ar’ vakarā kādu mēriņu par daudz ieķēris esi?
    kas tad ? Vācijā arī nemierīgi
    naivs esi ,bet nu to laikam neārstē, vismaz par velti nē

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants > rinķī apkārt 03.04.2018. 11.19

    jo tikai no mums ir atkarīgs tas

    ага, прям с Германии и повлияют граждане.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 03.04.2018. 11.18

Ну раз выбрали такую стратегию, значит, придется за Жданок. Пусть сидит в Сейме и буруздит следующие четыре года.

Все равно все же прекрасно понимают истинные причины реформы. Ну может какой идеалист и верит в декларируемые цели реформы, но даже не верится, что такие существуют.

И так же ясно, что через года 4 будет следующая реформа. И явно предложат с 1 класса все на латышском. И даже причины сильно менять не будут. Скорее всего, добавят, что вот для полного сплочения надо, чтобы аж с 1 класса уже на латышском общались

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 02.04.2018. 21.48

jā …
to oik II kaut kā klusi nobeidza….
tikko klausījos diskusiju tv24 – iznāk, ka oik I ir visīstākā valsts izzagšana
bļedj – mēs nabaga lumpeņi piedzimām un nomirsim nemaz nenojaušot , cik bagātā valstī esam dzīvojuši
ja visiem ir ko zagt – miljardu miljardi visai varas elitei un visām bļodlaižu sugām

drausmīga emocionālā sajūta – mums te uzsauca bēres ar gaismas rakstiem – par tiem pat 30 eur bija jāmaksā, kamēr paši ar visiem prežiem pa priekšu zaguši , cik varējuši katrs panest

jā … ar putinu mani nebaidiet, re ku atšķirībā no Zolitūdes slepkavām , Kemerovā gubernators atkapās, bet apcietinātājumā vesela šaika – bez – atbildīgo ….

tā tikai bandītu karaļvalstī tiem pašiem bez -atbildīgajiem sadeva jaunus valsts pasūtījumus – kā saka – lieku reizi paldies pateica

jā un lasu, ka Putins tautai par prieku vienu bandītu klanu patramdīs –

tā jau tikai Latvijā tiem pašiem bandītiem uz valsts svētkiem ordeņus vēl sados

http://jauns.lv/raksts/arzemes/276087-peskovs-noliedz-ka-miljardiera-magomedova-apcietinasana-ir-dala-no-strategijas-atnemt-vinam-biznesu

0
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > Dusma 02.04.2018. 21.52

    zīmīgi, ka uz to tv24 diskusiju no visas milzīgās un prēmijām un visādām naudām dāsni apbārstītās Ekonomikas ministrijas un valdības nebija , kas atnāk un mums izstāsta, kā tad nu to apzagšanās shēmu izstrādāja – … bledj kādas maukas nolādētas – drausmīgi – vienkārši drausmīgi –

    nu un kā jūs domājiet, kurš pie saprāta esošs latvietis ies aizstāvēt valsti, kura pati organizējusi savu pilsoņu apzagšanu un iznīcināšanu ?

    nē – putina tankiem ar neļķēm pretī neskriešu, centīšos aizbēgt no valsts , bet ne par ko vairs nebrīnos – tas gan

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu