"Re:Baltica": Ušakova popularitātes celšanai iztērēti vismaz 8 miljoni eiro rīdzinieku naudas • IR.lv

“Re:Baltica”: Ušakova popularitātes celšanai iztērēti vismaz 8 miljoni eiro rīdzinieku naudas

14
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs piedalās Latvijas simtgades vides objekta "Goda vārti" atklāšanā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rīgas mēra Nila Ušakova (S) popularitātes celšanai trīs gados ir iztērēti vismaz 8 miljoni eiro rīdzinieku naudas, par šiem līdzekļiem uzpērkot medijus, nodarbinot “Saskaņas” jaunatni, finansējot “štata piketētājus” un izvēršoties sociālajos tīklos, aplēsis pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica”.

No minētās summas 4 miljoni eiro aizplūduši uz portālu “riga.lv”, 1,5 miljoni eiro tērēti Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļai, 1 miljons eiro nonākuši SIA “Mediaservice”, pa 0,7 miljoniem eiro – informācijas izvietošanai masu medijos un organizācijai “Ghetto Games”.

Žurnālā Ir publicētajā rakstā par “Re:Baltica” pētījumu teikts, ka Ušakova publicitātes mehānismu veido trīs lieli bloki: reklāmas līgumi komercmedijiem “Rīgas ziņu” izplatīšanai, lojālu nevalstisko organizāciju aktīvistu tīkls, kas gatavi iziet ielās, kad nepieciešams publisks atbalsts, un iespaidīgs sociālo mediju tīkls, caur kuru veidot sabiedrisko domu un kritizēt opozīciju. Stratēģijas mērķis esot radīt Ušakova kā veiksmīga un iedzīvotājiem pieejama mēra tēlu, taču realitātē tā esot vienvirziena saziņa, jo Ušakovs izvēloties, uz kuriem jautājumiem atbildēt, un veiksmīgi izvairoties no pretjautājumiem.

Lielas naudas summas nonāk portālā “riga.lv”, kas atrodoties blakus Rīgas domei. To dibināja pašvaldības laikraksta izdošanai pirms pieciem gadiem, un laika gaitā tas izaudzis līdz 16 cilvēku redakcijai, kurā vēl 18 cilvēki darbojas ārštatā. No 322 000 eiro budžeta pirmajā darbības gadā tā finansējums pieaudzis deviņas reizes, līdz vismaz 3 miljoniem eiro pērn. Pirms vēlēšanām 1,12 miljoni eiro no “riga.lv” budžeta esot tērēti mājaslapas uzturēšanai, neskaitot atalgojumu un honorārus, un raidlaikam/reklāmām virknē mediju, daļai no kuriem paralēli par reklāmas izvietošanu Rīgas dome pēdējos trīs gados samaksājusi vēl vismaz 3,3 miljonus eiro.

Janvārī Ušakova profilā “Facebook” (FB) bijuši ap 100 ierakstu, tai skaitā vismaz 25 bijuši “riga.lv” materiāli. Lai arī opozīcija pirms gada vērsa biroja uzmanību uz “riga.lv” un mēra kontu FB saistību, kā arī faktu, ka par domes naudu reklamē Ušakova privātos kontus, partiju finanses uzraugošais Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) administratīvā resursa un rīdzinieku naudas izmantošanu “Saskaņas” vadītāja tēla veidošanā nav saskatījis, jo materiālos nav norādīts, ka Ušakovs būtu deputāta kandidāts, tas nav bijis priekšvēlēšanu periods un neesot pierādījumu, ka apmaksāts.

“Riga.lv” strādājošo personālijas, algas un atlases mehānismi publiski netiekot atklāti, jo tā formāli nav pašvaldības struktūra, lai gan dome ir vienīgais finansētājs. Nodibinājuma valdē saimnieko Ušakova līdzgaitniece Regīna Ločmele-Luņova un Andra Amerika (GKR) padomnieks Ģirts Dripe. “Re:Baltica” izpētītais liecinot, ka pašvaldības informatīvais portāls esot kļuvis par vietu, kur atalgot “Saskaņas” jaunos censoņus, piemēram, portāla galvenā redaktore Anita Pokrovska ir “Saskaņas” organizācijas “young.lv” tagadējā vadītāja.

“Riga.lv” dizainere ir “young.lv” aktīviste Aņa Vasiļjeva, kura 2015.gadā vadīja tīmekļa raidījumu “Kaut kā tā” krievu valodā, kurā izsmietas visas Saeimas partijas, izņemot “Saskaņu”. Savā FB profilā Ušakovs publicējis gandrīz 70 “Kaut kā tā” raidījumus, liecina “Re:Baltica” dati.

Savukārt Ušakova atbilžu sesijās sociālajos tīklos “Re:Baltica” atklājusi virkni “troļļu”, jo gandrīz trešā daļa no jautājumu uzdevējiem neeksistējot vai esot saistīti ar “Saskaņu” – no gandrīz 300 rīdzinieku jautājumiem 25 esot bijuši viltus, 39 neesot iespējams atrast, 18 bijuši saistīti ar “Saskaņu” un uzdevuši komplimentārus jautājumus.

Piemēram, aprīlī kāds “rīdzinieks” Oļegs Bozhenovs jautājis par “Saskaņas” priekšvēlēšanu solījumu atvērt pašvaldības aptiekas. Oļega FB profils bijis izveidots desmit dienas pirms raidījuma un tajā viņš norādījis, ka strādā Jūrmalas restorānā “Laivas”. “Re:Baltica” noskaidrojusi, ka Oļegs tur nekad nav strādājis, turklāt viņa bilde izmantota arī profiliem Oļegs Ivanovs no Kijevas, Dmitrijs Česnokovs no Donskojas un Sergejs no Ustj-Kineļskas Krievijā. Mēnesi vēlāk arī kāda Maja Kovaleva Ušakovam jautājusi, ko darīt, ja viņa vēlēšanu dienā nav Rīgā. Majai FB bijis tikai viens ieraksts 2015.gadā un viņas profila foto izmantota pie kāda ārzemju raksta ar nosaukumu “Varu iegūt orgasmu viena pati, vai man pamest savu draugu?”.

Ušakovs vienā no saviem “Youtube” raidījumiem apgalvojis, ka “neviens eirocents no Rīgas domes budžeta nekad nebija iztērēts, lai jebkādā versijā reklamētu manas lapas sociālajos tīklos. Viss tiek apmaksāts no partijas “Saskaņa” līdzekļiem”, tomēr partijā neviens neesot paskaidrojis, kurš apkalpo Ušakova sociālos medijus.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (14)

J.šveiks 15.03.2018. 10.19

žēl tos latviešus , kuri tur dzīvo , krievi pieraduši ka viņus aplaupa , kā tas notiek krievijā , tie Latvijā dzīvojošie krievi grib dzīvot Eiropā , bet negrib pieņemt Eiropeiskās v’;ertības , viņim mīļāka kremļa demagoģija un elks ķeizara sēdekli, ķezars krievus savā valstī baida ar ienadnieku no rietumiem kurš grib iekarot krieviju ,tādēļ pacietīgi samierinās ar šausmīgo nabadzību, bet mūsu urbji un ausaiņi baida krievus ka viņiem atņems viņu identitāti , un viņi pacietīgi gaida ka ķeizars nāks palīgā saglabāt krievu skolas , kautgan krievalodīgo privātskolas Rīgā jau ir 13 gabalas, lai noturētos pie varas, krievi Rīgā gatavi tērēt miljonus no pilsētas budžeta , kurš nav nekas cits kā rīdzinieku nodokļi un parādi , kurus rātes kliķe uzkrauj saviem iedzīvotājiem uz kakla.

+5
0
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > J.šveiks 15.03.2018. 13.15

    Ja jau tev tā žēl,kāpēc balsoji par zatleristiem,kuri bija gatavi iet rokrokā ar šiem ausaiņiem un urbjiem?

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Antons > Bārdainais Signe 15.03.2018. 16.43

    Ērik, tak nomierienis, vistumsonīgākos un kaitīgākos likumus sen pieņem NA, ZZS un SC neformalā koalīcija, kas sen pastāv..
    Cik tur no NA daļas TBLNNK jau ir SC “ierindas biedri” – Požarnovs, Straume( ar segvārdu “Batjka)), utt?
    No tās VL daļas tiešām neviena nav, jo tie ir pārāk stulbi un pat SC nav vajadzīgi, tie vajadzīgi tikai savam tāda pat līmeņa elektorātam.
    Kurš tur NATO nosauca par okupantiem, ak jā, Lembergs, ZZS īpašnieks?
    Un kurš Lembwergu nosauca par tuvāko ideoloģisko partneri, neatceries – nu tas Dzintars, kurš it kā vada NA ( par ko tiešām jāsmejas, viņš taču pat sabiedrisko pirti nevarētu vadīt, un, īstenībā, ir tikai izpildītājs.
    Nu, tā gadijās, ka Lūsis, bijušais NA ģenerālsekretārs, kuru tagad tiesā, bija Dzintara “kurators”, nu ko darīt – kadru izvēle nepareiza, bet, nu ne jau par “pliku velti” taču, mūsu “patrioti” kaut stulbi, bet, nevienu eiro garām nepalaidīs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Antons 15.03.2018. 17.04

    Prokremliskās čekistu un zagļu partijas: Vienotība un SC, ja neskaita to, ka arī SC deputātiem negribās, lai Vienotības lobētie pederasti – pedofīli dupsētu viņu bērnus un mazbērnus, visus valstij svarīgos lēmumus, pieņēmušas Saskaņoti & Vienoti. Varbūt, koprofāg, zini vēl kādu izņēmumu?
    Par VL kuratoriem neko neesmu dzirdējis, taču labi zinu par Zatlera kuratoru Meļņiku, Kozlovska kuratoru Korenu, Dombrovska kuratoru Savicki, par Vienotības saimniekiem: Skonto būve, Re&Re, Binders, AB.LV un Rietumu banku. Gan jau izmeklēšanā precīzi noskaidros, kurš tieši kuram tur atsūkāja.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 15.03.2018. 10.26

    ATKAL ŅAUDI?! NU KA DABŪTU TEVI ROKĀ , TĀ IZKULTU TEVI, KA PATS SEVI NEPAZĪTU!

    Nevienu latvieti es nežēloju – tiem maukām politiķiem nebija iespēja apvienoties pret Ušakovu ? bija un kā vēl bija , bet pat nemēģināja to darīt ., jo redz – cik ideali viss saliekās – kā puzlē – Ušakovs notērējis 8 milj – nu tiem pašiem zurnālistiem jau samaksājis , bet cik latviskās partijas visās !!!! laupīšanas shēmās mums nozagušas? Un galvenais – turpina zagt?

    Ko latviskās partijas ar latviešu tautu izdarījušas?

    Ā – par to vairs nepadomāsi un neuzrakstīsi, jo visu pulveri jau uz Ušakovu izšāvi un te ir NA atbilde, kāpēc nedrīkstēja apvienoties pret Ušakovu

    Lūk ! Un tā kā tu te neņaudētu !

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 15.03.2018. 13.12

    “tiem maukām politiķiem nebija iespēja apvienoties pret Ušakovu ?”
    .
    Un saņemt dunci mugurā no Ķirša un Bordāna.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Antons 15.03.2018. 11.09

Ušakovs mūsu politiķiem ir sociāli tuvs, savējais.
Ar nacionalitāti tam nav nekāda sakara.
Mūsu politiķu nacionalā ideja – dārgāk pārdoties un apzagt savus līdzpilsoņus, ko vi'[ni dara lpš neatkarības atjaunošanas.
Abirigēniem tiek pamesti dažādi kauli pirms vēlēšanām – čekas maisi, utt., lai tikai varētu turpināt pārdoties un zagt.
Un aborigēnu lielākā daļa ir totāli stulba un spriestnespējīga, un pelnījuši gan tādu medicīnu, gan korupciju, gan tādu tiesu sistēmu un visu pārējo.

+4
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Antons 15.03.2018. 13.09

    Tik tuvs, ka čekas savāktā spitālīgo varza, ZRP, jau bija ar to zem vienas sedziņas, ka Ēlertei, Pabrikam, Āboltiņai un citiem neliešiem arī nebija nekas pretī paostīt gaisu zem tās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    andrejs > altinyildiz 16.03.2018. 12.52

    Mūsu politiķu nacionalā ideja – dārgāk pārdoties un apzagt savus līdzpilsoņus, ko vi'[ni dara lpš neatkarības atjaunošanas.
    Abirigēniem tiek pamesti dažādi kauli pirms vēlēšanām – čekas maisi,
    ————————
    atverot čekas maisus uzzināsim vismaz daļu no tiem, kas pārdevās krieviem okupācijas laikā

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 15.03.2018. 11.27

un ? te arī Ušakovs vainīgs?

Kaunējušies būtu tautu apzagt! bet katrs rauj cik tir var ! pretīgi!

http://www.la.lv/divainibas-ar-automasinam-uz-valsts-rekina/

+3
-3
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 15.03.2018. 13.12

    Jā,tavējie vēl turas,salīduši visās valsts iestādēs.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu