Londona Krieviju vaino ķīmisko ieroču konvencijas pārkāpumā, ASV atbalsta Lielbritāniju • IR.lv

Londona Krieviju vaino ķīmisko ieroču konvencijas pārkāpumā, ASV atbalsta Lielbritāniju

23
Lielbritānijas pārstāvis ANO Džonatans Allens (no kreisās) Drošības padomes sēdē apspriežas ar ASV pārstāvi Nikiju Heiliju. Foto: AP/LETA

ASV, tāpat kā Lielbritānija, pieļauj, ka bijušā Krievijas izlūkdienesta virsnieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanā Solsberi iesaistīta Krievija. Trešdien ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē par to paziņoja ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija. Padomes sēde tika sasaukta pēc Lielbritānijas pieprasījuma.

Sēdē uzstājās Lielbritānijas pārstāvja ANO vietnieks Džonatans Allens, kurš Krieviju vainoja Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas pārkāpumā. “Mēs varam secināt, ka Krievija nopietni pārkāpj konvenciju, nestāstot par vielas “Novičok” izstrādes programmu,” teica britu diplomāts.

Arī NATO valstis aicināja Krieviju sniegt Lielbritānijai atbildes uz visiem jautājumiem, kas skar bijušā izlūka indēšanu Anglijā. Trešdien visu 29 alianses dalībvalstu parakstītajā paziņojumā teikts, ka šis uzbrukums noteikti ir “starptautisko tiesību un vienošanos pārkāpums”.

Savukārt atvaļinātais britu ģenerālis un bijušais NATO Eiropas spēku komandiera vietnieks Ričards Širefs Dw.de intervijā atzina, ka Krievijā ražotas nervus paralizējošas ķīmiskas vielas ievešana un izmantošana suverēnas NATO valsts teritorijā, pēc viņa domām, nozīmē NATO 5.panta pārkāpumu, proti, bruņotu uzbrukumu vienai no alianses valstīm. “Tāpēc, protams, šeit noteikti ir jāiesaista NATO. Un es nešaubos, ka Briselē NATO valstu vēstnieki nopietni domās, kā izrādīt solidaritāti ar Lielbritāniju. Vienotībā mēs iegūstam spēku,” teica ģenerālis.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja paziņoja, ka Londona “kurina histēriju”. “Mēs ne ar vienu nerunājam ultimātu valodā un tādā tonī neļausim ar sevi sarunāties,” teica Krievijas pārstāvis. Viņš arī paziņoja, ka Krievijai pietrūkstot pierādījumu par Krievijas iesaisti Skripaļa indēšanā. Vēlāk Krievijas mediji, atsaucoties uz valsts pārstāviecību ANO, vēstīja, ka Lielbritānijas delegācija nobloķēja Krievijas delegācijas iesniegto Drošības padomes paziņojuma presei priekšlikumu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas policija secināja – bijušais krievu izlūks Skripaļs, kurš tika notiesāts Krievijā par spiegošanu Lielbritānijas labā un vēlāk apmainīts pret citiem spiegiem, un viņa meita Jūlija tika saindēti ar bijušajā PSRS izstrādāto nervus paralizējošo vielu “Novičok”.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka Krievijas valsts ir atbildīga par šo uzbrukumu 4.martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi. Viņa parlamentā pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un ka Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju. Izraidāmie diplomāti identificēti kā “nepieteikti izlūkdienesta virsnieki”.

Premjerministre arī uzsvēra, ka tik plaša krievu diplomātu izraidīšana, kāda nav pieredzēta pēdējo 30 gadu laikā, turpmāk ievērojami ierobežos Krievijas izlūkdienestu iespējas Lielbritānijā.

Londona arī anulē ielūgumu Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam apmeklēt Apvienoto Karalisti.

Tāpat Lielbritānija nesūtīs uz šovasar Krievijā paredzēto Pasaules kausa izcīņu futbolā nedz kādu augstāka ranga amatpersonu, nedz kādu karaliskās ģimenes locekli.

Meja pavēstīja, ka pasākumi tiks veikti arī pret tām personām, kuras apmeklē Lielbritāniju vai tur dzīvo, un ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem vai plānojušas “naidīgas darbības”. Meja aicinās starptautisko sabiedrību “stingri reaģēt” uz Maskavas rīcību.

Komentāri (23)

J.šveiks 15.03.2018. 11.51

nav jau nekāds noslēpums ar ko nodarbojas krievu diplomāti , no Amērikas par spiegošanu jau iztrieca daļi diplomātu – spiegu virsniekus , tāpat ar narkotiku trafiku , no dienvidamērikas , maizīša kantoris ar atļauj te brīvi apgrozīties krievu špioniem , kamēr nepienāk ziņojuims no ārpuses, krievijas diplomāti visi dod parakstus par kalpošanu federālajiem drošības spēkiem , tas jau no laikiem kad komunisti veidoja pirmos diplomātijas korpusus, spiegošana bija un ir galvenais uzdevums, kā arī novācot nevajadzīgos didsidentus , kuri pauž patiesību par to kas notiek krievijā.

+4
-1
Atbildēt

2

    kolpants > J.šveiks 15.03.2018. 17.13

    И только честные шпионы США в России ходят в американской военной форме и нашивками “Spy from USA” – как и подобает шпиону из честной демократической страны! Точнее, разведчику! Это у России шпионы, у США-разведчики))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > J.šveiks 15.03.2018. 14.06

    Izskatās, ka čekisti kokaīnu gribējuši nogādāt ES, izmantojot mūsu lidostu, tomēr būs nobijušies no ASV vēstniecības tuvuma un NATO valstu specdienestiem. Uz Krievijas organizētās noziedzības un FSB rīcībā esošās Austrumu robežas Rietumu specu ir maz vai nemaz un mūsu valsts teritoriju, kuru čekistu mafija izmanto tranzītam, arī viņi nekontrolē.
    Версия: 400 кг кокаина везли в Ригу; 2 латвийца сопровождали груз http://kriminal.lv/component/k2/news/versiya-400-kg-kokaina-vezli-v-latviyu-soprovozhdali-gruz-2-latvijtsa

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 15.03.2018. 11.57

te ir aprakstīts par krievijas nāves labaratoriju , kura tika izveidota staļina laikā , kuru mantojis pūķins
https://bessmertnybarak.ru/article/iz_istorii_sovetskoy_nauki_toksikologicheskaya_laboratoriya_nkvd/

+3
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 15.03.2018. 12.25

    un Tu tik tos krievus spārdīt tik tos krievus spārdīt … kad tu pēdejoreiz biji Lestenē?

    Ko tu par Liteni klusē ? nu paga – kad tikšu tev klāt – par visu man atbildēsi

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 15.03.2018. 12.08

Saeimas vairākums noraida ierosinājumu 16.martu atjaunot kā oficiālu atceres dienu.
https://pbs.twimg.com/media/DYUBMl0XkAAUg9N.jpg
Latviešu partija nobalsoja par – 21.
Krievu partija nobalsoja pret -25.
Gļēvuļu partijas atturējās – 31.
Utes palīda zem paklāja un nebalsoja – 11.

+5
-3
Atbildēt

4

    QAnon > Jānis Lakijs 15.03.2018. 13.00

    Pienāks diena, kad tie gļēvuļi un utes, patiesībā nemaskēti latviešu valsts ienaidnieki, velti lūgsies, lai “šrota” vietā tie varētu doties 16 martā pie Brīvības pieminekļa un dauzīt savas pieres līdz asinīm pret tā pakāpieniem. Viņi atklājās jau sen, kad nobalsoja par Vējoni, silēm Rinkēvičam, Kozlovskim, Matīsam un Straujumai un daudz cita.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Jānis Lakijs 15.03.2018. 12.23

    protams – visu sugu lakiji uzrodas – kā tejātris jāsāk spelēt

    kur tu nelieti biji novembrī – kad Lestenē atzīmēja karavīru piemiņu? krogā sēdēji un alu dzēri -vai tai bārā kur parādnieks ālējās ?

    kā neciešu šito sugu ! ka kāda pumpa no dusmām man nezumetas vēl tpu tpu tpu

    +2
    -5
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Dusma 15.03.2018. 12.24

    paga decembris tas bija – jau jaucos pati

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    tonijs > Jānis Lakijs 15.03.2018. 14.58

    Vēl viens apliecinājums tam, ka nacionālā apvienība prot tikai plivināt karogus, izkliegt saukļus un kurināt naidu, lai sava mazizglītotā elektorāta acīs paceltu reitingu pirms Saeimas vēlēšanām. Šādu bezatbildīgu apvienību vajadzētu izslēgt no koalīcijas.

    +1
    -4
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 15.03.2018. 15.06

    Vispār man arī nav skaidrs, ko NA meklē Saeimas SC/Vienotības koalīcijā, praktiski nespējot ietekmēt valstij nozīmīgus lēmumus

    0
    -4
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 15.03.2018. 15.37

    Varbūt siltu vietu pie siles?

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 15.03.2018. 15.53

    Kremļjaģu: Rinkēviča, Kozlovska, Reira un Ašerādena, izrītās, pietaisītās un pievemtās siles?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 15.03.2018. 16.29

    Krievijai 16.martu vajag un NA atbildīgi rūpējas, lai tas nepazustu.

    0
    -1
    Atbildēt

    4

    kolpants > J.Biotops 15.03.2018. 17.11

    Да, как ни странно, но только такое объяснение выглядит более менее логичным, рассматривая инициативу НО.
    Такое ощущение, что в Кремле янтарным парням дали указ-делайте что хотите и как хотите, но обеспечьте рейтинг роста партии Жданок как минимум! Ну а если еще и ЦС поднимете, это уже будет просто бонус.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > kolpants 15.03.2018. 17.56

    Более того, НО также хочет подложить мину под официальную позицию Латвии-легионеры были призваны насильно, против их воли, поэтому к ним относится оговорка Нюрнбергкого трибунала, который отдельно отгораживает принудительно призванных.
    Но..если НО обосновывает, что легионеры шли сознательно в легион, чтобы бороться с СССР, еще и называя их латышскими национальными солдатами, то:
    1. отменяется принцип принудительного призыва. Это же смешно иначе звучит-герои пошли бороться за свободу только после принудительного призыва! Типа если бы не призвали – не пошли бы? Ну а раз пошли добровольно, то…оговорка приговора уже не действует и они признаются военными преступниками! Которым разрешено возлагать цветы, да еще и день памяти отмечается.
    2. признается участие Латвии как одной из сторон войны. Так как именно такие выводы позволяет сделать используемая формулировка «latvieši nacionālie karavīri”, а не просто легионеры или солдаты.
    3. признается деление на сортность граждан Латвии. НО поясняет, что в легионеры шли, чтобы отомстить или не допустить репрессии СССР в 1940 году, но абсолютно замалчиваются намного более масштабные репрессии Германии на территории Латвии до 1943 года. То есть легионеры мстят за высылку 15 000 человек, но их абсолютно не смущает более 100 000 расстрелянных и нескольких тысяч высланных в Германию. Высланных или помещенных в лагеря в том числе и за отказ идти в легион-хотя эти люди по логике НО, очевидно, считаются предателями.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.Biotops 16.03.2018. 13.42

    Ko mēs vēl varētu nolikvidēt ,lai Krievija to nevarētu izmantot pret mums?Varbūt likvidēt latviešu skolas un visiem pāriet uz krievu valodu?Vot būtu Krievijai pamatīgs trieciens!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 15.03.2018. 21.00

    Jaunzēlandes gubernatore aizvilkās uz Maskavu, lai llienot uz vēdera Puķina priekšā “skaidrotu “pretrunīgo” Latvijas vēsturi”.
    Izrādās, ka pat savējiem neko nav izskaidrojusi, kur nu vēl svešajiem…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > J.Biotops 15.03.2018. 16.44

    Tā nav prokremlisko zagļu un sodomītu un to atbalstošo morālo kropļu un marginālo padibeņu daļa, kur, kad un kā latviešiem pieminēt savus aizgājušos varoņus. Visi antistaļinisko karotāju piemiņas zvēriskie nīdēji būs miljons reižu nolādējuši savus vecākus, kas tos laiduši pasaulē un vārīsies kopā ar Staļinu, bet somiem, igauņiem, latviešiem, horvātiem un ukraiņiem būs piemiņas pasākumi.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > altinyildiz 15.03.2018. 16.57

    Nu re, viens sulainis jau klāt. Pats atskrēji vai kurators sūtīja?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > J.Biotops 15.03.2018. 17.31

    Jums, staļiniskiem kolorādiem, cik ilgi vien vēl dzīvosiet, ģenētiskā atmiņā paliks jūsu senču, sarkanarmiešu, aiz bailēm piepļūtītie kerzaviki, tomēr tas netraucē jums to arī ik gadus atgādināt.
    Vai kopā ar Ždanoku, Korenu un Kozlovski šogad atkal gatavojiet vandālisma aktus?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 15.03.2018. 15.40

    Nedaudz savādāk;izkliedz saukļus un kurina naidu mazizglītotā zatleristu un Vienotības elektorāta vidū.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Jānis Lakijs 15.03.2018. 12.56

    “Atturas” faktiski nozīmē balsot “pret”.
    Vienotība un ´”zemnieki” kārtējo reizi valstij svarīgos lēmumos saslēdzas ar kremļa partiju Latvijā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu