Četru valstu līderi ķīmisko uzbrukumu Lielbritānijā nosauc par uzbrukumu suverenitātei • IR.lv

Četru valstu līderi ķīmisko uzbrukumu Lielbritānijā nosauc par uzbrukumu suverenitātei

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja (no kreisās) un Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Reuters/LETA

Francijas, Vācijas, ASV un Lielbritānijas līderi ceturtdien kopīgā paziņojumā uzbrukumu ar nervus paralizējošo ķīmisko vielu Lielbritānijas teritorijā uzskata par uzbrukumu Lielbritānijas suverenitātei, ziņo BBC.

Nodēvējot to par militāras kategorijas nervus paralizējošās vielas, kuru izstrādājusi Krievija, pielietošanu Eiropā pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara, četru valstu līderi norāda, ka uzbrukums “apdraud mūsu visu drošību”.

Kopīgajā paziņojumā teikts, ka “šis ir uzbrukums Lielbritānijas suverenitātei” un, lai kura valsts to būtu paveikusi, “tas ir Ķīmisko ieroču konvencijas, kā arī starptautisko tiesību pārkāpums”. “Tas apdraud visu mūsu drošību,”teikts līderu paziņojumā.

Kā norādīts, Lielbritānija informējusi sabiedrotos, ka “ir ļoti ticams, ka Krievija ir atbildīga par uzbrukumu”.

“Mēs piekrītam Lielbritānijas novērtējumam, ka nav ticama alternatīva izskaidrojuma un norādām, ka Krievijas neatbildēšanu uz Lielbritānijas likumīgo prasību vēl vairāk uzsver tās atbildību,” teikts paziņojumā.

“Mūsu bažas vairo arī agrākie Krievijas bezatbildīgās uzvedības piemēri. Mēs aicinām Krieviju rīkoties atbilstoši tās kā ANO Drošības padomes locekles pienākumiem, lai aizstāvētu starptautisko mieru un drošību,” teikts paziņojumā.

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par bijušā Krievijas izlūkošanas virsnieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu atbildīga ir Krievija un ka no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 krievu diplomāti. Viņa arī pavēstīja, ka sakarā ar notikušo Londona aptur visus augstākā līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien paziņoja, ka Maskava noteikti izraidīs britu diplomātus. Saskaņā ar aģentūras “RIA Novosti” izplatīto Lavrova paziņojumu, britu diplomāti tiks izraidīti “drīzumā”, taču pirms publiskas izziņošanas par to vispirms pa diplomātiskajiem kanāliem tikšot informēta Londona. Lavrovs teicis, ka Lielbritānijas apsūdzības par Maskavas saistību ar Skripaļa saindēšanu esot vērstas uz sabiedrības uzmanības novēršanu no smagā “Breksita” procesa.

Savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs Lielbritānijas rīcību ceturtdien nosaucis par “pilnīgi bezatbildīgu”. Arī viņš izteicies, ka drīzumā sekos Putina atbildes soļi un ka Kremļa saimnieks izvēlēšoties tādu reakciju uz Londonas rīcību, kas “vislabāk atbildīs Maskavas interesēm”.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu