«Tā nauda vēl vakar bija, bet šodien vairs nav» • IR.lv

«Tā nauda vēl vakar bija, bet šodien vairs nav»

1
Ilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Likumsargu uzmanības lokā nonāk tikai 1% no Latvijas bankās atmazgātās naudas, atzīst dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, bet neredz iemeslu atstāt amatu

Apmierinoši. Tā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jeb kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns vērtē savas iestādes darbu. Lai arī Latvija gadiem kritizēta kā zeme, kas atmazgā naudu, Burkāns kritiku pieņem tikai daļēji — dienests paveicis tik, cik spējis.

Premjera Māra Kučinska (ZZS) paziņojums pagājušajā nedēļā par vēlmi pēc radikālām pārmaiņām dienestā un iecere jau drīzumā konkursā meklēt tā vadītāju Burkānam bija negaidīta. Lai arī pavadījis amatā jau piecus termiņus kopš 1998. gada, Burkāns pats nesaskata iemeslus, kādēļ viņam nevajadzētu turpināt darbu arī pēc pašreizējo pilnvaru beigām 31. maijā.

Kritika jāpieņem visiem

Līdz 2014. gadam tolaik vēl strādājošā Trasta komercbanka bija iesaistīta aptuveni 13 miljardu ASV dolāru atmazgāšanā, savukārt nupat slēgtā ABLV — vismaz viena miljarda dolāru atmazgāšanā, un šie ir tikai divi no daudziem stāstiem par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmām caur Latvijas bankām. Cik kopumā Latvijas kredītiestādes apkalpojušas netīro naudu, datu nav.

Kontroles dienesta vadītājs Burkāns uzskata, ka tiesībsargājošās iestādes varētu būt iesaldējušas un konfiscējušas aptuveni 1% no noziedzīgi iegūtas naudas, kas gadā tiek apkalpota Latvijas bankās. Šādu atbildi pirms vairākiem gadiem sniedzis izvaicāšanā Saeimā un to apstiprinājis arī pirms diviem gadiem veiktais Europol pētījums par situāciju ES valstīs. «Toreiz teicu — ja tas būtu 1%, es būtu apmierināts, bet vairāk — diez vai,» saka Burkāns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu