Rinkēvičs ASV pauž Baltijas valstu nostāju par "Nord Stream 2" projektu • IR.lv

Rinkēvičs ASV pauž Baltijas valstu nostāju par “Nord Stream 2” projektu

5
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Baltijas valstis atbalsta starptautisko koalīciju cīņā pret terorismu, nosūtot militāros instruktorus vai sniedzot finansiālas kontribūcijas, Baltijas valstu ārlietu ministru vizītes laikā Vašingtonā apliecinājis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš arī pauda nostāju par Baltijas valstu vienotību attiecībā uz “Nord Stream 2” projektu, kam ir skaidri ģeopolitiski mērķi, proti, tas pastiprinās atkarību no viena piegādātāja, un tas neatbilst ES principiem.

Pirmdien Baltijas valstu ārlietu ministri Vašingtonā tikās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tillersonu, lai pārrunātu gatavošanos ASV un Baltijas valstu samitam, kas pavasarī notiks Vašingtonā. Amatpersonas arī apsprieda Baltijas valstu reģiona un ASV sadarbību drošības politikas jomā, vēsta LETA.

Pārrunājot jautājumus attiecībā uz starptautisko koalīciju cīņā pret terorismu, Rinkēvičs pauda tai Baltijas valstu atbalstu. “Koalīcijai jāturpina koordinēt starptautiskos pasākumus “Daesh” grupējuma atbalstītāju apkarošanā. “Daesh” zaudējot teritoriju un teroristiem izjūtot starptautisko spiedienu, terorisma draudi kļūst arvien asimetriskāki. Uzskatām, ka koalīcijai ir labs koordinācijas mehānisms, lai atbildētu uz jauna veida draudiem. Tāpēc ir jāturpina efektīvi pielāgoties teroristu draudu izmaiņām ar jaunām stratēģijām un lielāku sadarbību, pamatojoties uz koalīcijas vadlīniju principiem,” uzsvēra Rinkēvičs.

Tāpat Rinkēvičs aicināja turpināt attīstīt Baltijas valstu un ASV sadarbību kiberdrošības jomā, paplašinot pieredzes apmaiņas, apmācību un kopīgu vingrinājumu tvērumu, un aktīvāk iesaistot privāto sektoru.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī enerģētikas drošības jautājumus. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja ASV dabasgāzes eksporta pieaugumu un sašķidrinātās dabasgāzes globālo tirgus izaugsmi kopumā. “Pateicoties jau veiktajām tirgus reformām un īstenotajiem infrastruktūras projektiem, tostarp ar Eiropas Savienības (ES) atbalstu, Baltijas valstīm ir radusies iespēja dažādot piegāžu avotus. Saņemtas pirmās sašķidrinātās dabasgāzes piegādes no ASV kompānijām un gāzes cena ir pietuvojusies Rietumeiropas gāzes cenām,” pauda politiķis.

Tāpat viņš pauda nostāju par Baltijas valstu vienotību attiecībā uz “Nord Stream 2” projektu, kam ir skaidri ģeopolitiski mērķi, proti, tas pastiprinās atkarību no viena piegādātāja, un tas neatbilst ES principiem, kas uzsver energodrošību, piegādes avotu dažādošanu un konkurences veicināšanu. “Latvija atbalsta raitu ES Gāzes direktīvas grozījumu pieņemšanu, lai veicinātu ES mērķu sasniegšanu, uzlabotu ES iekšējā gāzes tirgus darbību un radītu tiesisko skaidrību gan attiecībā uz esošajiem, gan plānotajiem cauruļvadu projektiem no trešajām valstīm,” sacīja Rinkēvičs.

Runājot par hibrīdo apdraudējumu, ministrs izteica viedokli par sociālo tīklu lomu vēlēšanu kampaņu norisēs, kas ir globālas nozīmes jautājums demokrātijām. Viņš uzsvēra, ka hibrīdais apdraudējums ir kļuvis par nopietnu izaicinājumu Baltijas valstu reģionam, Eiropai un arī NATO. “Informācijas kampaņu un kiberuzbrukumu intensitāte pieaug, un novērojam centienus ietekmēt vēlēšanas Eiropā, kas rada riskus valstu iekšpolitiskai stabilitātei un vienotībai. Baltijas valstis turpina pilnveidot spējas sevi labāk aizsargāt pret kiberuzbrukumiem un informācijas kampaņām. Mums ir pieredze un ekspertīze kiberdrošības, stratēģiskā komunikācijas, enerģētikas drošības, piemēram, NATO Izcilības centri Rīgā, Tallinā un Viļņā, un citos hibrīdā apdraudējuma aspektos, kuru jāizmanto, lai efektīvi vērstos pret šādiem izaicinājumiem,” teica Rinkēvičs.

Puses arī pārrunāja gatavošanos ASV un Baltijas valstu samitam, kas aprīlī notiks Vašingtonā. Plānots, ka ASV un Baltijas valstu samitu atklās ASV prezidents Donalds Tramps kopā ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas prezidentiem.

Komentāri (5)

Pandora 06.03.2018. 19.40

Vai kontribūcijas maksājam par to, ka neuzvarējām karā, vai par to, ka Baltija ir okupēta?

Pie Nord Stream pozīcija bija: kā tā var, kā tā var, dod man ar’, dod man ar’ – krievu gāzi pa lēto.

+2
0
Atbildēt

0

J.šveiks 06.03.2018. 18.11

krieviem defolts , ar tādiem biznesā bīstami ielaisties

+1
-1
Atbildēt

0

kolpants 06.03.2018. 18.06

Хм, я понимаю, если бы Ринкевич отчитался бы о позиции Латвии по Норд стриму кому-то из ЕС.
А перед США что отчитываться? Их то каким раком волнует, насколько ЕС зависит или не зависит от газа из России. Или Ринкевич лоббирует интересы США в ЕС, типа у вас купим за любые деньги сжиженный газ, лишь бы только не в России? Ну так есть и другие поставщики сжиженного газа, Катар, например.

0
-2
Atbildēt

1

    tonijs > kolpants 06.03.2018. 18.58

    Varbūt šī ziņa ir domāta Krievijai, lai tā zinātu, ka mums ir alternatīvs gāzes piegādātājs. Nezinu, cik mēs tagad maksājam par Krievijas gāzi, bet pirms dažiem gadiem cena bija visaugstākā Eiropā.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 07.03.2018. 13.34

    Ну такие вещи Газпром и сам знает) Вряд ли сидят специалисты Газпрома и мониторят, что кому сказал.
    Дело в объемах. Сколько Германия закупает и сколько Латвия. Всегда разница была. Даже тот же Энефит и Латвэнерго разным потребителям предлагают разные цены за электричество

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu