Kims nogremdē banku • IR.lv

Kims nogremdē banku

7
Ilustrācijai izmantotas LETA un AFP/LETA fotogrāfijas
Pauls Raudseps

Pērn izsprukusi no banku regulatora FKTK jēlajiem nagiem, ABLV neizdzīvoja pēc ASV finanšu uzrauga nāves sprieduma, kurš vēl pat nebija stājies likumīgā spēkā

Tas nenotika gluži tik strauji kā ballistiskās raķetes lidojums, tomēr tikai 13 dienas pagāja no brīža, kad ASV finanšu uzraugs FinCEN Vašingtonā izšāva savu paziņojumu par ABLV, līdz īpašnieku paziņojumam Rīgā par bankas pašlikvidēšanos. Tagad vairākuma akcionāriem Ernestam Bernim un Oļegam Fiļam atliek tikai pierādīt uzraugam, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), ka bankai pietiek līdzekļu visu kreditoru prasību apmierināšanai, un akcionāru ieceltie likvidatori varēs viņu uzraudzībā sākt demontāžas darbus.

Kā okeāna otrā krastā tapis tikai 35 lappuses garš dokuments varēja sagraut Latvijas trešo lielāko banku?

Kopš 13. februārī parādījās iznīcinošais ASV Finanšu ministrijas priekšlikums pilnībā atslēgt ABLV banku no norēķiniem ar Amerikas bankām, izskanējušas vairākas versijas par šī skarbā paziņojuma cēloņiem.

Pati banka pārmet kādai vārdā nenosauktai amatpersonai «ilgstoši negodprātīgu rīcību un ārzemju iestāžu tīšu maldināšanu» un tāpēc vērsusies prokuratūrā, Satversmes aizsardzības birojā un KNAB. Tā kā banka vienlaikus apgalvo, ka neko sliktu nav darījusi, sabiedrībai būtu jāsaprot, ka tā kritusi par upuri kādai nomelnošanas kampaņai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu