Vajag jaunos latviešus! • IR.lv

Vajag jaunos latviešus!

Peters Vesterbaka. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

«Visa dzīve tagad ir plaukstā. Mobilais telefons pie auss vairs neatgriezīsies,» saka Peters Vesterbaka, pazīstamais spēļu radītājs no Somijas

Sarkanā kapučjaka ar dzelteno ķēmu nabas apvidū ir Petera atpazīšanas zīme. Agrāk dzeltenais tēls bija no spēles Angry Birds, jo Peters Vesterbaka (Peter Vesterbacka) ir viens no tās radītājiem. Tagad uz jakas gozējas viņa jaunās spēles Big Bang Legends seja. Arī dzeltena. Līdz ar to Peteru nevarēja nepamanīt VEF Kultūras pilī notiekošajā konferencē Tech Chill, kas septīto gadu pulcēja start-up jeb jaunuzņēmumu cilvēkus no Baltijas. Peters ir izglītojošo spēļu uzņēmuma Lightneer līdzdibinātājs un izveidojis vērienīgo tehnoloģiju konferenci Slush, kuras mājvieta ir Somija. Vesterbaka 2011. gadā bija minēts žurnāla Time 100 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

Peters ir enerģisks un sarunu sāk ar jautājumu: «Ko tu domā par Rail Baltica?» Es smejos. Stāstu, ka zūd ticība, ka reiz šis dzelzceļš tiešām būs. «Un tagad tu smiesies vēlreiz,» Peters saka un sāk klāstīt idejas par to, kā varētu šo procesu paātrināt. Tās ir samērā utopiskas. Piemēram, virzīt to kā privātu iniciatīvu. Pieredze šajā jomā Peteram ir, jo viņš pazīstams kā autors idejai rakt zem jūras tuneli no Tallinas uz Helsinkiem. Projekts ir izstrādes stadijā, un to plānots īstenot 2024. gadā. Esot arī valdības atbalsts. Mazāk runīgs Peters ir par piesaistītajām investīcijām. Viss esot procesā, noritot pārrunas: daļu no vajadzīgajiem 15 miljardiem eiro finansēšot vietējie pensiju fondi, daļu — Ķīnas investori. Ar ātrvilcienu pa tuneli no Helsinkiem līdz Tallinai varētu aizbraukt tikai divdesmit minūtēs. Ar prāmi tas prasa divas stundas. «Igaunijai ar Somiju jākļūst vieglāk sasniedzamām. Mums jāturas kopā, jo neesam lielas valstis.»

Peters uzskata, ka procesi virzās ātrāk, ja iniciatīva ir privāta. «Varbūt Rail Baltica jāņem privātās rokās? Vai tu man varētu ieteikt, kā sazināties ar jūsu premjeru?» smejas Peters. Soms runā bez apstājas un ik pa brīdim iesprauž kādu vārdu ķīniešu valodā, jo savulaik astoņas nedēļas to Ķīnā mācījies. Piebīdu tuvāk šķīvi ar uzkodām no konferences furšeta, tā cerot viņu apklusināt. Nekā. Aizstumj šķīvi atpakaļ, sakrusto kājas un straujā angļu valodā ar somu akcentu turpina stāstīt par to, cik ātri Rīga būtu sasniedzama, ja pa tuneli varētu aizbraukt līdz Tallinai un tad pārsēsties Rail Baltica vilcienā uz Rīgu. Latvieši būtu krietni lielākā kontaktā ar somu jaunuzņēmumu cilvēkiem. Iekāp vilcienā, un viss. Nekādas lidostas, drošības kontroles. Brauc un lasi grāmatu. «Vakar zvanīju sievai un teicu, ka obligāti jāatbrauc ar bērniem uz Rīgu, jo pilsēta jauka un pavasarī gan jau superjauka,» viņš prāto.

Pirms diviem gadiem Peters aizgāja no lielas datorspēļu izstrādes kompānijas Rovio Entertainment Oy, kas savulaik izdomāja Angry Birds un ir bāzēta otrā lielākajā Somijas pilsētā Espo. Šobrīd Peters turpina darboties Rovio kā investors un padomdevējs. Visa sirds un spēki otro gadu ir pie paša izveidotās studijas Lightneer. Tās profils izglītojošas spēles. «Es gribēju radīt kaut ko tādu, kas ir vairāk nekā labs zīmols un pārdota spēle. Un tas ir sarežģītāk spēlei pievienot mācīšanos.» Lai to izdarītu, Peters piesaistīja pedagogus, zinātniekus, spēļu dizainerus un dažus cilvēkus no Angry Birds komandas. Tapa Big Bang Legends. Patlaban tai ir labi panākumi gan Eiropā, gan Singapūrā un Argentīnā. Spēles pamatā ir varoņi, kas ir ķīmisko elementu tēli. Cīnoties var sakrāt atomus un neitronus, tādējādi apgūstot fiziku. Un spēlē, kā jau spēlē, ir šaudīšanās elementi, taču jēgpilni. Bērni spēlējoties neapzināti iemācās ķīmisko elementu nosaukumus. Peters lepni stāsta, ka pēc spēles testēšanas kādā skolā gandrīz visa klase spēja pateikt, cik kvarku ir protonā. Big Bang Legends ir arī kāršu spēle kā papildinājums virtuālajai. Peters izvelk no kabatas kāršu kavu un rāda. Uz kārtīm atainoti tie paši tēli, kas datorspēlē, mainās tikai spēlēšanas veids. Tā teikt ja telefons izlādējas, var spēlēt ar kārtīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu