Laikam būšu disidents • IR.lv

Laikam būšu disidents

Filmas kadrs ar galvenajām varonēm Baltijas ceļā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Filma Paradīze 89 — bērnu štābiņš neatkarības priekšvakarā

Es nekad neprecēšos, un man nebūs bērnu, — uz lapiņas uzšņāpj režisores Madaras Dišleres filmas Paradīze 89 varones, 7—12 gadus vecas meitenes, vienbalsīgi nonākušas pie secinājuma, ka laulības dzīve sagādā vairāk klapatu nekā labuma. Vismaz tādu iespaidu ir atstājušas vecāku nesaskaņas abās — māsu un māsīcu — ģimenēs. Visas četras kopā pavada vasaru Cēsīs, kamēr vecāki ir aizņemti citviet.

Turbulences ģimenes dzīvē ir viens no galvenajiem vadmotīviem un arī sava veida toņa nostādītājs stāstā par «liktenīgo» 1989. gada vasaru, kad Latvijā skaidri iezīmējās ceļš uz valstisko neatkarību. Un ļoti atjautīgi, jo — kā gan labāk pastāstīt par mūsdienu bērniem nezināmu laiku un jēdzieniem, ja ne izmantojot pazīstamas tēmas, piemēram, ģimenes attiecības? Līdzās šim stāsta pavedienam Dišlere ir precīzi rekonstruējusi 80. gadu beigu vidi, filmā ietverot kadrus gan ar tukšajiem veikalu plauktiem un kvasa cisternām pilsētā, nepiemirstot arī «modīgus» tā laika aksesuārus — no ceļgaliem šļūkošas pusgarās zeķes vai graņonkas un metāliskos saldējuma trauciņus kafetērijās.

Šie elementi ļaus iegrimt ja ne nostalģiskās, tad dzīvās atmiņās tiem, kas 80. gadus piedzīvojuši paši. Savukārt gados jaunāka publika, kas dzimusi neatkarīgajā Latvijā, pie filmas stāsta var «pieķerties», līdzpārdzīvojot vienaudzēm — galvenajām varonēm. Viena no viņām pēc cītīgas apkārtējo novērošanas nospriež, ka «laikam būs disidente».

Nemāca, bet sarunājas

Filmas veidotājiem ir izdevies sasniegt mērķi — viņi radījuši darbu, kas rosina diskusiju starp paaudzēm. Sarunai pēc šīs filmas ir ļoti liela nozīme, jo, lai arī cik trāpīga, Paradīze 89 nepretendē uz dokumentālu laikmeta atspoguļojumu; arī neraugoties uz to, ka rūpīgā masu skatā tiek inscenēts Baltijas ceļš, bet Dainis Īvāns īpaši filmas vajadzībām no jauna ir ierunājis savu slaveno 1989. gada 23. augusta radio uzrunu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu