Krievija apliecina "Iskander" izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā • IR.lv

Krievija apliecina “Iskander” izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā

6
Krievijas armijas mobilā raķešu "Iskander" vienība poligonā. Foto: Sputnik/LETA

Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs Vladimirs Šamanovs pirmdien apliecināja informāciju, ka Kaļiņingradas apgabalā izvietoti raķešu kompleksi “Iskander”, par ko iepriekš paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Uz aģentūras “Interfax” jautājumu, vai ziņas par “Iskander” dislocēšanu atbilst patiesībai, Šamanovs atbildējis: “Nu, esam izvietojuši – un ko nu?”.

Janvāra nogalē Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Kaļiņingradas apgabalā izveidota infrastruktūra raķešu kompleksu “Iskander” izvietošanai. Atzīmēts, ka 2018. gadā kompleksus “Iskander-M” saņems 152. gvardes raķešu brigāde Čerņahovskā. Iepriekš šai reģionā jau tika izvietotas Krievijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “S-400”, kā arī krasta pretkuģu raķešu kompleksi “Bastion” un “Bal”, kas Krievijai dod iespēju iznīcināt mērķus gandrīz visā Baltijas jūras akvatorijā, ziņo LETA/Interfax.

Pēc Šamanova teiktā, raķešu kompleksi “Iskander” Kaļiņingradas apgabalā ir Maskavas atbildes reakcija uz militāro objektu izvietošanu kaimiņu teritorijās. Vaicāts, vai reģiona valstīm jābaidās no “Iskander” izvietošanas, Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs atbildējis: “Tām jābaidās no visa, jo izvietotā ārvalstu infrastruktūra automātiski nonāk to mērķu sarakstā, kas iznīcināmi ar pirmajiem triecieniem.”

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un aizsardzības ministrs pavēstījuši, ka Krievija pirmdien Kaļiņingradas apgabalā izvieto raķetes “Iskander”, kas spēj nest kodollādiņus, turklāt šoreiz gatavojas dislocēt tās uz pastāvīgu palikšanu.

Kā norādījis Karoblis, iepriekš Krievija šos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus Kaļiņingradas apgabalā dislocēja tikai uz mācību laiku, bet “šai reizē situācija ir citāda – tā ir pastāvīga dislokācija ar visu nepieciešamo infrastruktūru”. Pēc viņa teiktā, bija paredzēts, ka pirmdien dienas vidū raķešu kompleksi tiks izkrauti Kaļiņingradas ostā.

Lietuvas izlūkdienesti iepriekš norādījuši, ka “Iskander” dislocēšana Kaļiņingradas apgabalā ir potenciāli bīstama galvenokārt tādēļ, ka tos var izmantot, lai kavētu NATO sabiedroto darbību reģionā. Savukārt izmantot šīs raķetes mērķu iznīcināšanai Lietuvas teritorijā faktiski nav vajadzības, jo tam pietiktu ar jau esošo potenciālu.

Ja apliecināsies, ka raķetes “Iskander” Kaļiņingradas apgabalā tiek izvietotas uz pastāvīgu palikšanu, to varētu interpretēt kā soli situācijas destabilizēšanas virzienā, intervijā LTV raidījumam “Rīta panorāma” otrdien sacīja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš. Viņš norādīja, ka Krievija nav informējusi par šo raķešu izvietošanu, tomēr agrāk ir pausts, ka tā pārdomā iespēju attīstīt savas aizsardzības spējas Baltijas reģionā kā atbildi uz NATO spēku nostiprināšanos Baltijas valstīs un Polijā.

Vēstnieks atzina, ka raķešu “Iskander” izvietošana Kaļiņingradas apgabalā nav nekas jauns, tas noticis arī iepriekš. Vienlaikus, ir jāsaprot, vai šoreiz tas ir pastāvīgi, vai tikai uz brīdi. Ja apliecināsies, ka tas ir pastāvīgs izvietojums, NATO dalībvalstīm būs situācija jāvērtē un jāspriež, kādus atbildes soļus spert. “Šis būs vēl viens arguments, kas veicinās diskusiju par papildus spēju attīstīšanu,” teica vēstnieks.

Iedzīvotājiem arī ir jāsaprot, ka, runājot teorētiskās apdraudējuma kategorijās, Latvija jau patlaban ir līdzīgu Krievijas raķešu sasniedzamības rādiusā, teica vēstnieks. “Es neesmu tajās pozīcijās, lai teiktu, ka mēs šobrīd sajūtam tiešu militāru apdraudējumu no Krievijas puses. Domāju, ka NATO aizsardzības spējas un atturēšanas politika vairāku gadu garumā ir ļoti veiksmīgi strādājusi un arī turpinās strādāt. Es domāju, ka tas būtu patiešām pilnīgs neprāts, ja kāda no ne NATO dalībvalstīm izdomātu izaicināt jebkuras NATO dalībvalsts drošību un teritoriālo integritāti,” teica vēstnieks.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” norādīja, ka šī Krievijas rīcība nav pārsteigums, jo tā iepriekš ir teikusi, ka šādas dislokācijas var notikt. “Es neredzu, ka tas uzreiz nestu kādas rīcības, vai kādam būtu kas jādara, jo tas nav aizliedzams,” viņš teica.

Ballistisko raķešu sistēma “Iskander”, kas iekļauta Krievijas armijas bruņojumā kopš 2006. gada, ir paredzēta stratēģiski svarīgu objektu iznīcināšanai, un tās darbības rādiuss ir no 50 līdz 500 kilometriem, bet pēc dažiem datiem – līdz 700 kilometriem.

Komentāri (6)

J.šveiks 06.02.2018. 12.19

kura valsts taisās okupēt krieviju , kurpretim krievi izrāda agresiju un vēlmi atjaunot impēriju , NATO tika izvedota pēc 2. pasaules kara , ar mērķi aizsargāt Eirpu no krieviem , tā kā viss ir pareizi , tiklīdz Eiropā atgriezās bijušās krievu okupācijas zonas valstis , Varšavas līgumvalstis tai skaitā , tad loģiski , ka NATO karaspēkam jāpārvietojas tuvāk Eiropas ārējām robežām , NATO mērķis nekad nav bijis uzbrukt krieviem, bet no tiem aisargāt , kurpretim krievi gar savu ārējo robežu izvieto uzbrukšanas kara tehniku , akurāt kā staļina laikā , kad tas gatavojās Eiropas okupācijai , pēc lielvācijas kapitulācijas , 1945 . gada Potsdamas miera konferencē Austrumprūsijas ziemeļu daļu piešķīra psrs pārvaldībā uz 50 gadiem ,krievi to pārvērtuši par vienu no militarizētākajiem reģioniem pasaulē, termiņš sen beidzies , oficiāli no 1995 . gada šī teritorija atrodas krievjas okupēta, Eropas drošības dēļ nedrīkst ignorēt triju sabiedroto valstu psrs , ASV un Lielbritānijas vienošanos 1945. gadā Podsdamā, būtu jāveic šīs teritorijas deokupācija

+2
0
Atbildēt

2

    kolpants > J.šveiks 06.02.2018. 12.39

    NATO mērķis nekad nav bijis uzbrukt krieviem
    Угу, только при этом после подобных словесных заявлений НАТО отказалось подписать юридический документ, где было бы подобное зафиксировано. А раз нет документа, то словам таким грош цена.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > J.šveiks 07.02.2018. 10.38

    NATO было создано по инициативе США для защиты и укрепления в первую очередь, позиций США в мире.
    Ну не просто так же сейчас ЕС поговаривает о создании своих вооруженных сил, так как прекрасно понимает, что НАТО=США, и потом уже интересы ЕС.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 06.02.2018. 11.16

Конечно, сейчас критики заявят, что это Россия первая начала с Крыма, поэтому НАТО пришлось в Балтии разместить дополнительный контингент.
При этом, конечно, все будут делать вид, что началось все ТОЛЬКО с Крыма, и до этого ничего не было.
Хотя по факту все началось в 90-тые. Когда была формальная договоренность, что после распада СССР Россия не наращивает свою военную мощь, но при этом НАТО не расширяется на восток. В итоге, пользуясь слабостью России, договоренность была нарушена, НАТО не только восточный блок включило в себя, но и бывшие республики.
А как известно, некая стабильность в мире сохраняется только благодаря паритету, вот вам и планы России по усилению, точнее, восстановлению, своего военного положения.
Но как уже говорил, конечно, теперь это все выгодно отрицать, и сводить точку отсчета к Крымы.

0
-1
Atbildēt

1

    Vahamurka > kolpants 06.02.2018. 12.11

    Kādas bivšajas republikas?Okupētas valstis,kuras nelikumīgi iekļautas PSRS sastāvā.A kā ar Dienvidosetiju,Piedņestru,Abhāziju?Čečenijā jau ar jautri gāja.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 06.02.2018. 12.14

    Pieņem to kā ēsmu, ko tiem ar visām iekšām izraus laukā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu