Latvijas valsts parāds Andrim Slapiņam • IR.lv

Latvijas valsts parāds Andrim Slapiņam

24
Piemiņas zīme Bastejkalnā barikāžu laikā nogalinātajam kinooperatoram Andrim Slapiņam. Foto: Edijs Pālens, LETA

Atklāta vēstule Latvijas Republikas Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, Latvijas Republikas iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim

Andris Slapiņš 1991. gada 20. janvāra vakarā devās pildīt savu pienākumu pēdējo reizi. Uzzinājis, ka pie Iekšlietu ministrijas skan šāvieni, Andris kopā ar operatoru Gvido Zvaigzni  steidzās turp. „Ja es to visu neuzņemšu filmā, tad pēc mums neviens nezinās, kāds bija 1991. gada janvāris Rīgā. Katrs varēs notikumus interpretēt, kā gribēs. Patiesība būs vienīgi kino. Kādreiz tā būs milzu vērtība,” teicis Slapiņš. Kamera turpināja filmēt arī pēc tam, kad Andri Bastejkalnā jau bija skārusi nāvējošā lode.

Kinooperatora kamera tolaik bija mūsu acis, mūsu iespēja pastāvēt pret noziegumiem, iespēja parādīt pasaulei, ka tauta barikādēs ir gatava nosargāt savas Latvijas atjaunoto neatkarību.

Mūsu valsts neatkarība un brīvība ir slacīta ar upuru asinīm, viņu piemiņa ir svēta. To solījušas godāt arī augstas valsts amatpersonas, sacīdamas, ka “mums ir jāpatur piemiņā to cilvēku vārdi, kuru dzīvības pārtrūka un kuru likteņi uz mūžiem ir saistīti ar neatkarīgas Latvijas vārdu”.

Kad Andris Slapiņš pēdējo reizi devās pildīt savu pienākumu, viņš zināja, ka mājās gaida meita Anna, bet vēl nezināja, ka gaidāms dēls, kuram sieva Nata deva tēva vārdu – Andris. Arī viņiem ir svēta Andra Slapiņa piemiņa un arī viņi ir tās glabātāji.

Tāpēc mēs lūdzam Latvija Republikas Ministru kabinetu labot kļūdaino lēmumu – atteikumu Andrim un Annai Slapiņiem līdzās Krievijas Federācijas pilsonībai saglabāt Latvijas pilsonību. Aicinām ņemt vērā Pilsonības likuma 9. panta 1. daļas 5. punktā paredzēto iespēju Ministru kabinetam atļaut “saglabāt Latvijas pilsonību atbilstoši svarīgām valsts interesēm”.

Andra Slapiņa piemiņas glabāšana atbilst gan viņa bērnu, gan Latvijas tautas, gan Latvijas valsts interesēm. Tas ir mūsu visu pienākums.

 

Velta Čebotarenoka

Sarmīte Ēlerte

Dainis Īvāns

Sandra Kalniete

Romualds Ražuks

Jānis Škapars

 

P.S. Pirmdien valdošās koalīcijas politiķi vienojās barikāžu laikā bojā gājušā kinooperatora Andra Slapiņa bērniem tomēr saglabāt Latvijas pilsonību, neraugoties uz to, ka viņiem ir arī Krievijas pilsonība, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Komentāri (24)

Antons 06.02.2018. 07.48

Pilnībā atbalstu raksta autorus.

+5
-2
Atbildēt

1

    Vahamurka > Antons 06.02.2018. 09.39

    Apdomā labi,tur savu roku pielikuši NA!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

andrejs 05.02.2018. 23.32

Vai man vienam liekas jocīgi, ka Slapiņa ģimene pēc viņa nogalināšanas pārcēlās uz Andra slepkavu valsti?

+4
-4
Atbildēt

4

    Sskaisle > andrejs 05.02.2018. 23.38

    nē nu tev taču te ir draugi – tādi paši aktieri naciķi kā tu – ko nu tēlo izbrīnu

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    andrejs > Dusma 05.02.2018. 23.47

    ko nu tēlo izbrīnu
    ——
    Man tas šķistu nenormāli.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 06.02.2018. 11.07

    Ну, во-первых, еще не факт, что убили русские. Конечно, мне возразят “мы тут национальности не упоминаем, это Ушаков только упоминает”(хотя нигде не видел, чтобы он делил на национальности), но давайте без лицемерия, что вы подразумеваете, мы прекрасно понимаем. Естественно, официальная версия есть, но есть и неофициальные версии, кому выгодно было “пустить кровь” протестам, чтобы добавить остроты. И судя по тому, как яростно официальные власти относятся к попыткам расследовать неофициальные версии, нет дыма без огня.
    Во-вторых, и в России в то время пришли к власти как раз те, кто добился развала союза и сами были в противостоянии со старой властью, поэтому и с этой точки зрения претензия выглядит крайне странной.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 06.02.2018. 18.45

    Starp citu, Slapiņu varēja ķert arī nejauša lode, ko pret omoniešiem raidīja Iekšlietu ministrijas aizstāvji. Bet par šo uzbrukumu atbildīga PSRS (Krievija) un tās militārpersonas.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 07.02.2018. 12.16

    Есть версии, что те “случайные” пули вообще летели с третьей стороны…и кому эта третья сторона подыгрывала-тоже вопрос

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > andrejs 06.02.2018. 11.18

    Nē, izlasi pirmo komentāru: 05.02.2018. 21.17

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antons > andrejs 06.02.2018. 07.52

    Andrejs – ko stulbāku pat tu nevarēji uzrakstīt.Slapiņu nogalināja nevis “valsts”, bet, konkrēti cilvēki.
    Un cilvēks drīkst dzīvot, kur viņam ērtāk.
    Tāpēc jau cilvēki no Latvijas mūk, 40 cilvēku katru dienu, jo pie varas blēži un tev līdzīgi šaurpierīši, kas tā izprot to patriotismu.

    +5
    -3
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > Antons 06.02.2018. 09.38

    Kad tu,Anton,brauksi uz Krieviju?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    QAnon > Antons 06.02.2018. 11.24

    Viņu nogalināja krievu pasaule, kurai piederīgi ir arī Andra tuvinieki. Uz tavu smirdīgo, tumsonīgo, slimo, slepkavu, marodieru, izvarotāju, sodomītu un sātana apsēsto Krieviju neviens nemūk, no turienes mūk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 05.02.2018. 23.36

ha ha ha naciķu liekuļi sīkie, kā tad ar jūsu atbalstīto rigas domes kārtību, kad mēs ar saviem nodokļiem aapmaksājam simtiem tūkstošiem okupantu un viņu pēcteču bezmaksas vizināšanos sabiedriskajā trasnportā Rīgā ? Tāpēc jūs negribējāt apvienoties uz velēšanām ar latviskām partijām , lai netraucēti kalpotu okupantiem – kādi nelieši …. liekuļi … vārdu trūkst ….

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu