Pasaules imperators • IR.lv

Pasaules imperators

2
Kāds apmeklētājs pie Ingvara Kamprada portreta IKEA muzejā Elmhultā, kur 1953. gadā tika atvērts pirmais uzņēmuma mēbeļu veikals. Foto — Reuters/LETA
Roberts Makfadens, © The New York Times News Service

91 gada vecumā mūžībā aizgājušais IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads izveidoja pasaulē lielāko mēbeļu tirgošanas uzņēmumu un kļuva par vienu no bagātākajiem cilvēkiem. Par spīti tam, ka skolas gados viņam bija «grūta» galva, bet jaunībā pieļāva «dzīves lielāko kļūdu», sapinoties ar fašistiem

Viņš izauga lauku saimniecībā ezeru izraibinātajā Smolandē Zviedrijas ziemeļos. Puika cieta no disleksijas, kuras dēļ viņam bija grūti koncentrēties mācību stundās skolā. Labāk veicās, palīdzot vecākiem slaukt govis. Ģimene bija ļoti trūcīga, tāpēc zēns centās piepelnīties, pārdodot sērkociņus un zīmuļus apkaimes ciemos. Taču jau 17 gadu vecumā Ingvars reģistrēja savu pirmo uzņēmumu — viņš piedāvāja piegādāt dažādas mājsaimniecības preces, kuras varēja pasūtīt pa pastu. Savu firmu nosauca par IKEA, kopā saliekot savus iniciāļus, vecāku saimniecības Elmtaryd nosaukumu un dzimto ciemu Agunaridu.

Nākamo septiņu desmitgažu laikā Kamprads attīstīja IKEA par pasaulē lielāko mēbeļu tirgotāju — milzīgu veikalu arhipelāgu ar 403 tirdzniecības vietām 49 valstīs Eiropā, Ziemeļamerikā, Karību jūras salās, Tuvajos Austrumos un Āzijā. Tagad uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 38 miljardus eiro gadā. 33 valodās izdotos produktu katalogus saņem aptuveni 210 miljoni cilvēku.

Pats Kamprads ticis pie tādas bagātības, par kuru bērnībā, visticamāk, pat nebija sapņojis. Biznesa ziņu aģentūras Bloomberg veidotais miljardieru indekss viņu ierindo pasaules turīgāko cilvēku saraksta 8. vietā ar 58,7 miljardiem dolāru (48 miljardi eiro). Taču viņa ambīcijām bijušas arī blaknes: ieslīgšana alkoholismā, simpatizēšana fašistiem un sava gandrīz klosteriski pieticīgā dzīvesstila principu uzspiešana padotajiem.

Visu mūžu Kamprads bijis taupīgs, centīgs un vērīgs, un tieši šīs rakstura iezīmes viņš nosaucis par IKEA veiksmes pamatu. Aptuveni 40 gadus dzīves otrajā pusē viņš nodzīvoja Šveicē, lai izvairītos no augstajiem ienākumu nodokļiem Zviedrijā. Atpakaļ uz dzimteni pārcēlās tikai 2014. gadā. Stāsta, ka ikdienā Kamprads esot braucis ar vecu Volvo, lidojis tikai ekonomiskajā klasē, nakšņojis zemas cenas viesnīcās, devis priekšroku lētām ēstuvēm, iepērkoties vienmēr meklējis atlaides un savu mājokli iekārtojis pēc iespējas vienkāršāku. Un pats skaidrojis, ka patiesībā nav nemaz tik bagāts, jo visa IKEA nauda glabājas īpašā labdarības fondā. Tādus mēdz izveidot turīgi cilvēki, ieguldot savu naudu un nosakot, kā šos līdzekļus drīkst izmantot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu