ASV publisko "Putina sarakstu" (papild.) • IR.lv

ASV publisko “Putina sarakstu” (papild.)

20
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: Sputnik/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pirmdien publiskoja ilgi gaidīto sarakstu ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem cilvēkiem, kurā iekļauti 114 Krievijas politiķu un 96 tā dēvēto oligarhu vārdi, ziņo LETA/AP.

Vienlaikus, daudziem par pārsteigumu, Trampa administrācija paziņojusi, ka jaunas sankcijas Krievijai šobrīd netiks piemērotas.

Valsts departaments pauda pārliecību, ka pērn Kongresā pieņemtais likums par jaunām sankcijām pret Krieviju jau ir palīdzējis ievērojami samazināt Krievijas bruņojuma tirdzniecību.

Administrācijas lēmums ir izpelnījies kritiku ASV likumdevēju vidū un pārmetumus, ka ignorēta Kongresa vēlme piemērot sankcijas Krievijai par tās jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Saraksts tika veidots ar domu identificēt personas, kas guvušas labumu Putina valdīšanas laikā, bet iekļaušana sarakstā nenozīmē automātisku sankciju piemērošanu šīm personām. Daudzas no septiņu lappušu garajā sarakstā iekļautajām personām jau iepriekš ir pakļautas ASV sankcijām.

“Putina sarakstā”, kā tas tiek neoficiāli dēvēts, 144 augsta ranga politiķi, tajā skaitā 42 Putina palīgi, valdības ministri, arī premjerministrs Dmitrijs Medvedevs un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kā arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) un Krievijas armijas izlūkdienesta (GRU) vadītāji.

Sarakstā iekļauti arī lielo valstij piederošo uzņēmumu vadītāji, tajā skaitā Krievijas naftas kompānijas “Rosņeft” un Krievijas lielākās bankas “Sberbank” vadītāji, un 96 turīgi cilvēki, kurus Krievijā pieņemts dēvēt par oligarhiem. Sarakstā atrodams arī Latvijā pazīstamā baņķiera un ziedotāja dažādiem projektiem Pjotra Avena vārds.

Kā norāda aģentūra AP, sarakstā atrodami visi Putina administrācijas darbinieki, kuru vārdi minēti Kremļa oficiālajā mājaslapā, visi valdības locekļi un paši bagātākie Krievijas cilvēki, kas parasti tiek minēti žurnāla “Forbes” krievu miljardieru saraksta augšgalā.

ASV Finanšu ministrija aplēsusi, ka katram no šiem oligarhiem pieder aktīvi vismaz miljarda ASV dolāru vērtībā.

Viņu vidū ir miljardieri Romāns Abramovičs un Mihails Prohorovs, kurš 2012.gadā kandidēja prezidenta vēlēšanās, kā arī alumīnija magnāts Oļegs Deripaska, kurš bijis saistīts ar Trampa bijušo vēlēšanu kampaņas vadītāju Polu Manafortu.

Tomēr sarakstā iekļauti arī vārdi, kuri tur, šķietami, neiederas. Piemēram, pārtikas produktu mazumtirgotāja “Magnit” dibinātājs Sergejs Gaļickis un interneta uzņēmums “Yandex” dibinātājs un vadītājs Arkādijs Voložs. Parasti tiek uzskatīts, ka viņi savus panākumus sasnieguši bez Krievijas valdības atbalsta.

Amatpersonas apgalvo, ka “Putina saraksta” slepenajā versijā, kas iesniegta Kongresam, iekļautas arī zemāka ranga amatpersonas un uzņēmēji, kuru bagātība ir zem miljarda ASV dolāru.

ASV Finanšu ministrija arī pabeigusi sarakstu ar Krievijas uzņēmumiem, kas vismaz daļēji pieder valstij, bet arī šis saraksts ir slepens un pieejams vienīgi Kongresam.

Reaģējot uz “Putina saraksta” publiskošanu, Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs sacīja Krievijas žurnālistiem, ka nav pārsteigts par to, ka arī viņa vārds atrodams šajā sarakstā, norādot, ka šis saraksts izskatās pēc “kas ir kas” grāmatas. Dvorkovičs neatklāja, kā Krievija reaģēs uz to, vien sacīja, ka valdība sekos līdzi situācijai.

Krievijas parlamenta augšpalātas – Federācijas padomes – Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačevs sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja, ka ASV izlūkdienestiem acīmredzot nav izdevies atrast kompromitējošus materiālus par Krievijas politiķiem, tāpēc tie “nokopējuši Kremļa telefonu grāmatu”.

Kosačevs kritizēja ASV valdību par kaitēšanu Krievijas un ASV attiecībām, norādot, ka “sekas būs toksiskas un mazinās iespējas uz sadarbību turpmākajos gados”. Viņš paziņoja, ka “Putina saraksts” atspoguļo ASV administrācijas “politisko paranoju”.

Savukārt Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs tviterī pauda prieku par to, ka “šie cilvēki starptautiskā līmenī oficiāli atzīti par blēžiem un krāpniekiem”.

Atbilstoši jūlijā Kongresā pieņemtajam likumam Valsts departaments oktobrī izstrādāja sarakstu ar ASV un citu valstu firmām, kuras sadarbojas ar Krievijas aizsardzības sfēru un izlūkdienestiem. Līdz 29.janvārim Valsts departamentam bija jāpaziņo, kurām firmām un fiziskām personām tiks noteiktas sankcijas.

Nevienai kompānijai vai fiziskai personai sankcijas tomēr nav piemērotas.

ASV Valsts departaments skaidroja, ka Savienoto Valstu rīcības draudi un iepriekš piemērotās sankcijas jau palīdzējušas atturēt no darījumiem ar Krievijas aizsardzības un izlūkošanas nozari.

Valsts departamenta preses pārstāve Hetera Nauerta norādīja, ka citu valstu valdības atteikušās no plānotiem vai pieteiktiem šāda veida darījumiem ar Krieviju vairāku miljardu dolāru vērtībā.

Uzņēmumiem un ārvalstu valdībām, kas kārtojušas darījumus ar “melnajā sarakstā” iekļautajām Krievijas institūcijām, oktobrī tika doti trīs mēneši laika, lai izstātos no šiem darījumiem. Šis termiņš beidzās pirmdien. Taču sodīt paredzēts tikai tos, kas iesaistījušies “nozīmīgos darījumos” ar “melnajā sarakstā” iekļautajām Krievijas institūcijām, bet ASV nav definējušas par cik lieliem darījumiem ir runa. Tādejādi sabiedrībai nav skaidrs, kas īsti ir atļauts, bet kas nav.

(papildināta visa zņa)

Komentāri (20)

    Sskaisle > J.šveiks 30.01.2018. 14.05

    atkal man tevi jātramda un jāaudzina!

    un kā ar mums? Tikko lasīju – labi, pat nav svarīgi, ko tikko lasīju – bet tev neškiet, ka pie mums tā izsaimniekošana sit tikpat augstu vilni kā Krievijā un ka tieši tāpēc mūsu varas elite parādes durvis tur atvērtas Briselei , bet pa saimniecības durvīm visi jautājumi tiek lemti ar krieviju ?

    kā var būt tā, ka Latvijas valsts augsta amatpersona ir prasījusi kukuli bankai, kura tagad valsti sūdz starptausiskā tiesā?

    labi – bet ko tu pa agony ru rakņājies? kur tu lien ? Tev latviski, angliski nav ko lasīt?

    0
    -1
    Atbildēt

    3

    BardainaisSigne > Dusma 30.01.2018. 14.08

    Tieši izsaimniekošanas dēļ Vienotībai arī vēlētāji parādīs durvis.Nevajadzēja ražot elektrību no krievu gāzes un vēl uzlikt par to OIK.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 30.01.2018. 18.39

    Vienotība ražo elektrību? Ko tu neteiksi.
    ………..
    TEC-1 un TEC-2 piedāvās atteikties no 75% atbalsta OIK ietvaros

    Lai samazinātu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu pieaugumu, valdībā atbalstu guvuši Ekonomikas ministrijas (EM) iesniegtie priekšlikumi, kas paredz elektrostacijām ar jaudu virs 100 megavatiem atteikties no 75% atbalsta elektroenerģijas OIK ietvaros, pretim saņemot vienreizēju kompensāciju.
    http://www.delfi.lv/bizness/budzets_un_nodokli/tec-1-un-tec-2-piedavas-atteikties-no-75-atbalsta-oik-ietvaros.d?id=49186713

    +1
    -2
    Atbildēt

    4

    QAnon > tonijs 31.01.2018. 13.58

    Sešu gadu laikā miljards par elektrību no gāzes būs pārmaksāts. Kāpēc zagļiem par atteikšanos turpmāk zagt, pienāktos kompensācija? Ja nepieciešams, lai maksā afēras autori.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > tonijs 30.01.2018. 22.08

    Nevajadzēja ražot elektrību no krievu gāzes un vēl uzlikt par to OIK.
    —————
    Īpaši liela nekaunība attiecībā pret latviešu bija tieši pirms vēlēšanām steigā pārdot Citadeli Gruzijā atrastiem ofšoru “investoriem”

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > andrejs 30.01.2018. 22.38

    Četri meli vienā pašā teikumā:
    1) nekaunība attiecībā pret latviešu,
    2) pirms vēlēšanām steigā pārdot,
    3) Gruzijā atrastiem “investoriem”,
    4) ofšoru “investoriem”.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 31.01.2018. 13.55

    Viena nepatiesība ir, “investors” drīzāk tika sameklēts Lubjankā, Dzeržinska laukumā. Par nekaunību, steigu un off-shore, viss pareizi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 30.01.2018. 19.38

    Par vēlu dzert boržomi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 31.01.2018. 22.19

    Шикарное предложение ЕМ! Типа давайте на всякий случай сразу выплатим более 400 млн евро, поздразумевая “а то вдруг потом кто-то через несколько лет эту лавочку вообще прикроет”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 30.01.2018. 17.04

    Atkal Tu brūc virsū nabaga Šveikam? Dusma, viņš ir mūsējais! Mēs jau tā te esam maz palikuši. agonia-ru ir laba lapa, es arī dažreiz palasos. Krievijā izsaimniekošana sit augstāku vilni jau pēc definīcijas- tur ir vairāk naudas. Ja mums zog miljonus, tad tur miljardus.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 30.01.2018. 17.34

    Kārtībai jābūt. Nav ko nīdēt kā piena teļiem un nav ko to krievu presi te bāzt visu laiku.
    Lūk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Pandora > Dusma 31.01.2018. 21.40

    Redzi, māsiņ, “elite” kalpo Krievijai un “atvērtās durvis” ir vajadzīgas Krievijai. Ļoti ļoti daudz rubļu veido pietiekami daudz dolāru.

    Tāds Lembergs taču pirms 20 gadiem knapi varēja latviski parunāt. Apskaties tās videointervijas.

    Un komunisti jau 80. gadu vidū zināja, ka būs Jūrmalas konference un pēc tam viss būs citādi. Lai kāds tas Lembergs, bet tāds idiots gan viņš nebija, lai 4. maijā balsotu pret savu labklājību. Visa tā 4. maija lieta ir jāpārspēlē. “Latvijas Republikas Augstākā padome” ir absurds, kas nekad nedrīkstēja notikt. Tu vari pateikties tiem “gaišajiem spēkiem”, protams, jo kā gan lai tu viņus pakārtu. Bet arī tavas lamas viņiem izraisīs tikai smieklus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > J.šveiks 30.01.2018. 12.41

    te ir raksts kā krievu pisnemsmeņi pārpumpē valūtu uz ārzonu , kur tā izgaists bez p’;edām , maladci , rebjata!
    http://agonia-ru.com/archives/17134

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > J.šveiks 30.01.2018. 18.12

    Smieklīgi, ka vēl vakar Solovjovs savā propagandas šovā dižojās, ka, redz Putins esot licis Krievijas biznesmeņiem vest valūtu mājās un tie arī paklausījuši. Vot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 31.01.2018. 22.23

А вообще список, конечно, очень интересный! Как туда попал бизнесмен, который спонсировал фильм Звягинцева, это вопрос интересный.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 30.01.2018. 10.35

nezinu – tikko rakstīju , kā lattelecom pārraida tikai putina tv kanālus, bet te mediji pilni ar ziņām, cik slikts tomēr ir putins

tāda valsts , kura ir tik divkosīga pret saviem pilsoņiem, kuras elite jāj uz diviem zirgiem vienlaicīgi – diez vai beigs bez katastrofas – šaubos ….

0
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 30.01.2018. 18.52

    Es arī domāju, ka Krieviju gaida katastrofa. Ka tikai atlūzas netrāpa Latvijai.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > tonijs 31.01.2018. 22.16

    Есть такая поговорка-“где толстый сохнет, там тонкий сдохнет”.
    Я к тому, что как бы Латвия совсем не обезлюдела, пока будет ждать развал и дефолт России.
    Это для будущего Латвии крайне вредно-когда все свои внутренние проблемы перекрыватся “ну ничего, в России еще хуже”.
    Может, поэтому народ и продолжает уезжать, несмотря на “историю успеха”-просто надоело, что вместо решения внутренних проблем только и слышно “а вот в России еще хуже!”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > tonijs 30.01.2018. 19.26

    krievijai jau neizbēgams defolts , pašu analītiķi to konstatējuši

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu