ASV senatori rosina ieviest sankcijas pret oligarhu Usmanovu un Krievijas ģenerālprokuroru • IR.lv

ASV senatori rosina ieviest sankcijas pret oligarhu Usmanovu un Krievijas ģenerālprokuroru

Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no kreisās) kopā ar miljardieri Ališeru Usmanovu. Foto: EPA/LETA
ASV republikāņu partijas senatori Rodžers Vikers, Marks Rubio, Korijs Gardners un Linsija Greiema trešdien publiskotajā vēstulē pieprasa Krievijas sankciju sarakstā iekļaut arī oligarhu Ališeru Usmanovu un ģenerālprokuroru Juriju Čaiku. Viens no galvenajiem pamatojumiem šai prasībai ir Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija pētījums par korupciju un šā miljardiera darījumiem.

ASV senatori vēstuli nosūtīja Valsts sekretāram Reksam Tilersonam, Finanšu ministrijai un FIB direktoram.

Senatori, atsaucoties uz Krievijas laikraksta “Novaja gazeta”, Alekseja Navaļnija fonda cīņai ar korupciju un Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) materiāliem, apgalvo, ka Čaika un Usmanovs ir iesaistīti korupcijas shēmās.

Usmanovu senatori raksturo kā “vienu no Krievijas ietekmīgākajiem oligarhiem, kas ir īpaši pietuvināts Kremlim un kuram pieder daļas vadošajos medijos”. Atsaucoties uz ICIJ, “The New York Times” un “The Guardian” materiāliem, ASV politiķi raksta, ka Usmanovs investējis 200 miljonus dolāru sociālajā tīklā “Facebook”, bet 85 miljonus dolāru ziedojis fondam, kas esot saistīts ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu. Uz pēdējo ziedojumu senatori raugās kā uz “vienu no kukuļdošanas formām”.

Visu senatoru vēstuli varat lasīt šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu