Juridiskā komisija atbalsta ierobežojumus tiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu • IR.lv

Juridiskā komisija atbalsta ierobežojumus tiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu

1
Foto: Ieva Čīka, LETA

Saeimas Juridiskā komisija trešdien nolēma virzīt uz Saeimu otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā “Par tiesu varu”, tādējādi atbalstot ierobežojumus tiesas priekšsēdētājam ieņemt priekšsēdētāja amatu vairāk nekā divus termiņus jeb desmit gadus no vietas.

Sēdes laikā Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina uzsvēra, ka TM atbalsta amata ieņemšanas termiņa ierobežošanas atcelšanu un ir sagatavojusi vairākus ierosinājumus, ziņo LETA.

Valsts prezidenta kanceleja norādīja, ka prezidents savu viedokli, kas tika izteikts likumprojekta anotācijā nav mainījis un vēl aizvien uzskata, ka termiņa ierobežojumi ir jāsaglabā.

Savukārt Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents Juris Siliņš uzsvēra, ka nesen veiktajā aptaujā, kurā tika aptaujāti nedaudz zem 50% no visiem tiesnešiem nevaldīja vienprātība, un neliels vairākums no tiesnešiem atbalstīja ierobežojumu saglabāšanu.

Komisijas balsojumā septiņi deputāti nobalsoja par ierobežojumu saglabāšanu, trīs pret un viens atturējās. Balsojumā par likumprojekta virzīšanu uz Saeimu par nobalsoja astoņi deputāti, divi pret, bet viens atturējās.

Kā ziņots, likumā paredzēto ierobežojumu atcelšanu 2015.gadā rosināja TM, valdība to atbalstīja. TM toreiz skaidroja, ka tādējādi tiktu nodrošināts, ka vakantajā tiesas priekšsēdētāja amatā saskaņā ar izsludināto konkursu, veicot visu tiesas priekšsēdētāja kandidātu izvērtēšanu, var iecelt objektīvi spēcīgāko un piemērotāko amata kandidātu.

Valsts prezidents norādīja, ka Saeimas pieņemtais lēmums atcelt ierobežojumu rajona tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt minēto amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas nav vērsts uz tiesu sistēmas attīstību.

“Stipras demokrātiskas sistēmas raksturo amatpersonu maiņa pēc noteikta termiņa, lai dotu iespēju arī citiem profesionāļiem uzņemties līdera lomu, nevis labu vadītāju nemainīga palikšana savos amatos. Ilgstoša atrašanās vienā amatā var radīt stagnācijas riskus,” uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents uzskata, ka reāla rotācija tiesu varas vadošajos amatos veicinātu profesionālo izaugsmi visos tiesu varas līmeņos. Tas ļautu pēc iespējas vairāk tiesnešiem apgūt jaunas profesionālās un vadības prasmes, kā arī mudinātu tiesnešus aktīvāk iesaistīties, risinot visai sabiedrībai būtiskus jautājumus par tiesiskuma nostiprināšanu.

“Pienākums pēc samērīga laika izraudzīties citu personu noteiktam amatam, lai arī iepriekšējais vadītājs ir labi un godprātīgi pildījis savus pienākumus, sekmē jebkuras institūcijas attīstību,” skaidroja Valsts prezidents.

Komentāri (1)

J.šveiks 10.01.2018. 18.51

man poxren šitie priekšsēdētāji , ja nevar lembi iesviest cietumās , tad man viņi pie vienas vietas

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu