Izdevēji un LŽA iebilst pret preses brīvību apdraudošiem labojumiem pašvaldību likumā • IR.lv

Izdevēji un LŽA iebilst pret preses brīvību apdraudošiem labojumiem pašvaldību likumā

9
Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) un Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) kategoriski iebilst pret likumprojekta “Grozījums likumā “Par pašvaldībām”” tālāku virzību, jo uzskata, ka pēdējā brīdī iesniegtais anonīmu autoru priekšlikums apdraud neatkarīgās preses ilgtspēju Latvijā. Tādu paziņojumu trešdienas vakarā izplatīja organizācijas.

Kas bija noticis? Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien izskatīja grozījumus attiecīgajā likumā. Pērn komisija izveidoja darba grupu, kur mēnešiem ilgi diskutēja par tā sauktajiem pašvaldību izdotajiem biļeteniem. Domstarpības ir starp pašvaldībām, kas uzskata, ka šie biļeteni informē iedzīvotājus un tās var izdot šādus izdevumus. Savukārt LPIA un žurnālistu organizācijas, tāpat kā Konkurences padome norāda, ka šie izdevumi par nodokļu maksātāju naudu imitē neatkarīgu presi, izspiežot no tirgus jau tā novājinātos reģionālos laikrakstus. Darba grupā panāktais kompromiss paredzēja, ka pašvaldības ir tiesīgas izdot drukātus informatīvos izdevumus, kuros informētu tikai par savu funkciju izpildi un kuri būtu pieejami bez maksas, bet ne biežāk kā reizi mēnesī, trešdien ziņo Latvijas Avīze.

Otrdien komisijai grozījumi bija jāapstiprina pirms otrā lasījuma, bet līdztekus darba grupas izstrādātajiem grozījumiem deputātiem tika piedāvāts arī kāds anonīms uz lapiņas sagatavots “alternatīvais priekšlikums”, raksta avīze. Tas paredzēja, ka pašvaldības var pašas noteikt savu informatīvo izdevumu izdošanas biežumu, pieņemot attiecīgus saistošos noteikumus. “Šāda norma ir daudz elastīgāka un juridiski korektāka,” paskaidroja komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S).

Par iesniegto priekšlikumu, kura autoru nevarēja nosaukt ne komisijas vadītājs, ne par likumprojektu atbildīgais deputāts Juris Šulcs (V), bija sašutis LPIA izpilddirektors Guntars Līcis, kā arī Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis.

Trešdienas vakarā LPIA un LŽA izplatīja savu paziņojumu, kurā kategoriski iebilst pret šo anonīmo grozījumu tālāku virzīšanu izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimas sēdē. “Abas profesionālās organizācijas bija skaidri formulējušas savu nostāju – likumā noteikt, ka informatīvais izdevums iznāk ne biežāk kā reizi mēnesī. Organizācijas ir sašutušas, ka alternatīvais priekšlikums – bez iesniedzēja autora un pamatojošās argumentācijas – iepriekš netika publiskots, un tiek virzīts tālāk steigā un ignorējot nevalstisko organizāciju iepriekš skaidri formulēto viedokli,” teikts paziņojumā.

“Likumprojekta tālāka virzīšana ir klajā pretrunā ar grozījumu veikšanas mērķi un norāda uz pašvaldību visatļautību un iespējamiem draudiem demokrātisku mediju pastāvēšanai,“ uzsver LPIA valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis. Arī LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša uzsver, ka pašvaldību avīzes būtiski apdraud kvalitatīvas žurnālistikas ilgtspēju reģionos. “Pēdējā brīdī iesniegtais priekšlikums ir pacēlis varas turētāju cinisma latiņu, “ piebilst Ruduša.

Kā zināms, laikraksts “Bauskas Dzīve” pērn vērsās arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā par Latvijas rīcību, ļaujot pašvaldībām izdot savus laikrakstus, kuri imitē neatkarīgu presi.

Komentāri (9)

Krix 11.01.2018. 14.26

Latvijā, ar sarkanzaļo zemnieku un soglasņiku, kā arī viņu līdzskrējēju rokām tiek iedibināts XXI gs. feodālisms, kur vienā mazā valstī ir ļoti liela patvaļa vietvalžiem un izskatās, ka ar šādu Saeimu to mazīnāt neizdosies, vienigās cerības, ka 13.Saeimā lielāku varu iegūst JKP, Par u.c. partijas, kam šāda “kārtība” nav pieņemama !

+2
0
Atbildēt

1

    basta > Krix 11.01.2018. 15.56

    Es savukārt ceru, ka viņi ātrāk sev pārlauzīs sprandu un līdz tribunālam nenovilks. Ja šie čekas projekti kopā ar SC dabūs vairākumu, novēlu tev uzzināt, ka esi palicis pats pēdējais savā dzimtā!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 11.01.2018. 13.15

Kaut kur lasīju virsrakstu, ka šis saeimas pieņemtais likuma labojums pēc būtības ir demokrātijas iznīcināšana un tā es to patiešām saprotu – tieši tāpēc Latvijas reģionos valda vieni un tie paši un nebūt ne laabākie un godīgākie, bet varenākie pavisam noteikti.

Dīvaini tomēr …. izrādās, ka PSRS okupācijas laikā visi kā traki brēcām pēc taisnīguma un godīguma, bet kad nu tā iespēja ir mūsu pašu rokās – tad tieši to nīdējam , iznīcinām un radām okupācijas postam līdzvērtīgu situāciju

+2
-1
Atbildēt

1

Neblēj baram līdzi! 12.01.2018. 00.29

Tie maitas tagad uzsākuši uzbrukumu Latvijai visās frontēs. Un mēs to pieļaujam!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu