Savāc 10 000 parakstu par iespēju mantot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus • IR.lv

Savāc 10 000 parakstu par iespēju mantot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus

8
Publicitātes foto

Par sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” izvietoto iniciatīvu par iespēju mantot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus savākti vairāk nekā 10 000 parakstu.

Parakstu vākšanu pērn oktobrī iniciējusi ieguldījumu pārvaldes sabiedrība “Indexo”, aicinot otrā pensiju līmeņa uzkrājumus nodot šī pensiju līmeņa dalībnieka mantiniekam, ja dalībnieks miris pirms pensijas vecuma sasniegšanas.

“Indexo” skaidroja, ka seši procenti nodarbinātā algas uzkrājas otrajā pensiju līmenī, lai nākotnē nodarbinātā ģimenei būtu, no kā dzīvot. Taču patlaban, ja pensijas uzkrājējs iet bojā pirms pensijas vecuma, ģimene šo naudu pazaudē, dažos gadījumos izmaksājot apgādnieka zaudējuma pensiju.

Uzņēmuma ieskatā tas ir netaisnīgi, kā arī tas mazina motivāciju maksāt nodokļus un sekot savam uzkrājumam. “Zaudētā uzticība sistēmai ir ļoti būtiska, bet pienesums speciālajam pensiju budžetam, ko rada nemantojams pensiju kapitāls, ir samērā neliels. Tas pašreiz ir seši septiņi miljoni eiro gadā. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā otrā pensiju līmeņa pārvaldīšanas komisijās vien samaksājām 40 miljonus eiro,” pauda “Indexo” pārstāvis Toms Kreicbergs.

Līdz ar to viņu ieskatā nepieciešams mainīt Valsts fondēto pensiju likumu, nosakot, ka, ja otrā pensiju līmeņa dalībnieks mirst pirms pensijas vecuma, uzkrājums pilnā mērā nododams dalībnieka mantiniekiem. Pašreiz Saeima izskata Valsts fondēto pensiju likuma grozījumu likumprojektu, kurā grozījumi skars ieguldījumu ierobežojumus un pārvaldīšanas izmaksas.

“Indexo” ieskatā šādas pārmaiņas uzlabos sabiedrības uzticību otrajam pensiju līmenim un cels Latvijas iedzīvotāju iesaisti uzkrājumu veidošanā.

Projekta aizsācēju vidū ir vairāk nekā 30 veiksmīgi un sabiedrībā zināmi Latvijas uzņēmēji, tai skaitā kādreizējais bankas Nordea Latvijas filiāles vadītājs Valdis Siksnis, Normunds un Jānis Bergi (SAF Tehnika, Mobilly), Svens Dinsdorfs (ELKO), Juris Grišins (Capitalia), Deniss Kairāns (Colliers), ķirurgs Kaspars Feldmanis, zvērināti advokāti Filips Kļaviņš un Raimonds Slaidiņš, un daudzi citi.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Komentāri (8)

traductrice 09.01.2018. 15.06

II pensijas līmeņa mantošana ir ļoti svarīgs jautājums, jo parasti ģimenes locekļa alga un līdz ar to arī nodokļi ne vienmēr ir tikai katra indivīda personiskā izvēle un iespēja. Šāda sistēma ir daudzās valstīs, jo sabiedrības pamatelements ir “gimene”, nevis tikai indivīds. Ģimene veido saimniecību, audzina bērnus, gūst ienākumus, kas ne vienmēr ir abiem apgādniekiem vienādi, utt. Tāpēc ir tikai normāli, ja valsts par pamatvienību uzskata ģimeni, nevis sadala to pirmreizinātājos.

Taču baidos, ka LV ierēdņi jau ir statistiski izkalkulējuši, ka tas nav izdevīgi, jo vienmēr jau pastāv cerība, ka centīgais nodokļu maksātājs (Latvijā statistiski vīrietis) atstieps kājas, tāpēc sievai (Latvijā – statistiski ilgāk dzīvo, taču nodokļos maksājušas mazāk, kaut vai tāpēc, ka audzinājušas bērnus) nekas nebūs jāmaksā, un valstij tas ir tīrais ienākums!

+4
0
Atbildēt

0

Sskaisle 09.01.2018. 16.12

precīzāk pateikt nav iespējams un tomēr – cik rūgta patiesība par mūsu valsti ….

Taču baidos, ka LV ierēdņi jau ir statistiski izkalkulējuši, ka tas nav izdevīgi, jo vienmēr jau pastāv cerība, ka centīgais nodokļu maksātājs (Latvijā statistiski vīrietis) atstieps kājas, tāpēc sievai (Latvijā – statistiski ilgāk dzīvo, taču nodokļos maksājušas mazāk, kaut vai tāpēc, ka audzinājušas bērnus) nekas nebūs jāmaksā, un valstij tas ir tīrais ienākums!

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 09.01.2018. 17.38

La spada di Damocle – es atkal domāju, ka mēs dzīvojam džungļos – kur lielie apēd mazos

Un cik es lasu ārzemju valodās – visur jau notiek tas pats – lielie rij mazos, bet nu tas kā saka ir tikai puse no nelaimes – tā lielākā nelaime ir tā, ka tie rijēji tiem aprijajamiem par katru cenu cenšas iestāstīt, ka nabadzība vai pat nāve ir pašu vaina – ka slinki , bezatbildīgi utt.

Dabā tai ziņā viss ir tīrāk un godīgāk – patiesāk

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu