Lietuvā publicēti dokumenti par pazīstamā aktiera Donāta Baņoņa sadarbību ar VDK • IR.lv

Lietuvā publicēti dokumenti par pazīstamā aktiera Donāta Baņoņa sadarbību ar VDK

8
Donāts Baņonis. Foto no Lsm.lv

Lietuvas genocīda un pretošanās kustības izpētes centrs publicējis dokumentus par padomju varas gados pazīstamā lietuviešu aktiera Donāta Baņoņa un diriģenta Sauļus Sondecka sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK). Par to ziņo portāls “Delfi.lt”. Baņonis bijis VDK aģents ar pseidonīmu Broņus. Raimunds Baņonis, aktiera dēls un režisors, kurš dzīvo Lietuvā, ir satriekts par šo faktu. Arī pazīstamais aktieris Reģimants Adomaitis, kurš bija Baņoņa kolēģis, nespēj tam noticēt.

Dokumentos teikts, ka Baņonis savervēts 1970. gadā, kad devies braucienā uz ASV, kur vācis informāciju par ASV dzīvojošajiem lietuviešu emigrantiem un to nodevis VDK. Savukārt aktiera dēls atceras, ka tēvs pirms brauciena izgājis “instruktāžu”, kā uzvesties ārzemēs, ne vairāk.

Izpētes centra publikācijā aprakstīts, ka Baņonis uz ASV 1970. gadā devās pēc Santaros Šviesа federācijas uzaicinājuma: “Pirms brauciena aģents tika instruēts par lietuviešu darbību Amerikas Savienotajās Valstīs, viņam arī tika sniegta vērtīga informācija  un uzdevumi, kas bija jāīsteno, un viņš to arī izdarīja. Aģents izveidoja kontaktus ar dažiem lietuviešu emigrantiem, par kuriem interesējās VDK. Viņš iesniedza šo cilvēku raksturojumu. Tas varēja atvieglot operatīvo darbu (izsekošanu) laikā, kad šie cilvēki apmeklētu Lietuvu.”

Kad 1974. gadā Baņoni ievēlēja par PSRS Augstākās padomes deputātu, viņš pārtrauca sadarbību ar VDK.

Baņonis bija PSRS laikā pazīstams aktieris, viņš spēlēja tādās mākslas filmās kā “Solaris”, “Mirusī sezona”, “Nikolo Paganīni” un citas. Aktieris nomira 2014. gadā 90 gadu vecumā.

Savukārt diriģents Sauļus Sondeckis, pēc VDK dokumentiem, tika savervēts 1962. gadā. Viņš darbojies ar segvārdu Saļutas un VDK aģentu tīklā skaitījies līdz 1982. gadam. VDK interesējusi Sondecka tēva – uz ASV emigrējušā Jackus Sondecka – dzīve.

Komentāri (8)

Sskaisle 08.01.2018. 10.24

Mani daudz vairāk satriec tas, kā uzvedamies mēs – latvieši.
Jau rakstīju par LA publicēto Raupa un Jundža “saraksti”. Iedomājieties – saruna nav iespējama – nenotiek. Ir vien spēja kaut ko savu uzrakstīt – kā iecirst akmenī un viss. Tas ir normāli ?

otra lieta – Jundze raksta – man savējie ir jāaizstāv. Pret ko?
mana omīte – čekistu nomocīta un izmocīta, kādreiz skaistule ar ģimnāzijas izglītību , padvarai ienākot – nomocīta un eju dubļos, deformētu muguru, locekļiem, pensijā saņēma 20 rubļus, Rīgā ārstēties viņai nebija tiesības – viņu nav kas aizstāv ….. bet tos, kuri pārdevās čekistiem , kuri par to baudīja milzīgas privilēģijas – tos tagad jāaizstāv?

HEJ – Latvijas valsts?! – hej Jundze , jūs kaunu un sirdsapziņu maizē esiet apēduši?

Nē – ne manai omei, ne man nevajag , lai čekas aģentus, vai čekistus pašus pakar vai nošauj – tas būtu tas vienkāršākais un vieglākais priekš viņiem – pašiem kļūstot par upuriem – nē – mēs esa tādai domāšanai pāri. Bet – vismaz mirušiem neliet virsū savus dubļus un sūdus – nu tik daudz taču mēs – čekistu un čekas ziņotāju upuri drīkstam sagaidīt un prasīt no Latvijas valsts ? Jeb kā ir?

Un trešā lieta – tas, ko jau es rakstīju – čeka ir dzīvaka par dzīvu un tik daudzi ceru uz čekas virsvarenību – iedomājieties – viens Rokpelnis vien ir atzinies sadarbībā ….

Skumji un traģiski un būtībā – izšķiroši – kas un kā ar mums notiks nākotnē

+4
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 08.01.2018. 16.05

    Es arī cerēju, ka Rokpelnim būs sekotāji. Izrādās, ka radošās inteliģences vidū nav solidaritātes un ir daudz gļēvuļu- pameta Rokpelni vienu pašu zem tanka.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    basta > tonijs 08.01.2018. 19.04

    Ko tad gaidīji, ka čeka pirmo no ligzdas izmetīs Putina smegmas baudītāju, Meļņika un Zaharjina pa riņķi laisto krievu popsas pazinēju, kurš nekad neizlaida iespēju savākt saslaukas no visiem čekistu, krievu bandītu un elitāru pidarasu galdiem un uzlaizīt mērces paliekas, Zatļeru? Pacieties, arī līdz tam mērglim nonāks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 08.01.2018. 11.40

vēl -kas manā vērtējumā ir absurds – kāpēc VKKF mūža stipendijas tiek piešķirtas cilvēkiem ,par kuriem mēs zinam, ka viņi bija čekas ziņotāji.

Vai tas nozīmē, va tas jāsaprot tā, ka Latvijas valsts atbalsta un turpina pirviliģēt čekas ziņotājus?

Radošo personu statusa likums paredz valsts finansiālu atbalstu radošoiem cilvēkiem viņu dikstāves laikā. Vai šajā situācijā, kad valsts atkal priviliģē radošos – apber viņus ar naudu kā ar Debess mannu – mums – nodokļu maksātājiem , no kuriem šī nauda tiek ņemta – mums nav tiesības prasīt, lai starp šiem cilvēkiem nav manu senču mocītāji?

Vai valsts pienākums nav atrast un tiesāt noziedzniekus? Nevis tos vēl pabalstīt un aizstāvēt?

Vai nav tā, ka tieši radošie cilvēki turpina tā spilgti un izteikti čekas varu sabiedrībā ?!

+3
0
Atbildēt

0

traductrice 08.01.2018. 15.44

ar ko atšķiras Rokpeļņa gadījumas no Baņuoņa? Ar to, ka Rokpelnis atšķirībā no Baņuoņa var sniegt savu skaidrojumu par savervēšanas apstākļiem un iespējamo devumu/kaitējumu utt. Par Baņuoni ikviens var tagad fantazēt savu versiju, cik liels maita viņš ir (nav) bijis.
Tieši tāpēc ir svarīgi pēc iespējas ātrāk veikt lustrāciju, un tās vilcināšana nodara daudz lielāku kaitējumu sabiedrībai.

+2
0
Atbildēt

2

    basta > traductrice 08.01.2018. 18.56

    Ar nāves draudiem čeka nevienam nelika sev kalpot, viss bija tikai labprātīgi, tāpēc Baņuoņa gadījums nav vērtējams citādāk, kā Rumpīša, Freibergas, Zatļera, Godmaņa, Kreitusa, Ģiņēviča, Dombrovska, Pabrika un citu izdzimteņu gadījumi.
    Lustrācija laba lieta, tikai būtiskāk ir noskaidrot čekas otrā iesaukuma, pēc 1991. gada augusta, stukačus, kas mūsu valsti grauj šobrīd, ko varētu izdarīt mūsu drošo sabiedroto, ASV un Lielbritānijas, specdienesti, pārbaudot visus politiķus un ierēdņus. Man dikti gribās zināt, kas “lācītim”, konkrēti čekistu publiski piesmietam morālam kroplim, gazpromizatoram, kolorado lentenim, parādu, kompromatu un traku bābu atkarīgam, Dombrovskim, vēderā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > traductrice 09.01.2018. 13.00

    siher, un ko Jūs teiksiet pēc lustrācijas par kalnieti , skulmi , dīvānu? ( ar maziem burtiem rakstu par perzonām , kuras necienu) un vēl veselu sēriju citu perzonu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu