Kāpēc, Dāvid!? • IR.lv

Kāpēc, Dāvid!?

Aiva Birbele, dramaturģe

Millennium triloģijas jaunais turpinājums Meitene zirnekļa tīklā — negaidīta vilšanās

Rakstu romānu Indrāni 2. Asiņainais cirvis, turpinot Blaumaņa lugā iesākto stāstu. Noliņš ir uzzinājis, ka ir vecā Indrāna ārlaulības dēls, atgriežas Indrānu mājās. Abi vecīši jau taisaulē, un Noliņš ņem rokās kara cirvi. Uzrok pagātnes noslēpumus un norok pāris personāžus. Protams, lai dabūtu finansējumu romāna izdošanai, asinsupe tiks piesegta ar latvisko dzīvesziņu un Latvijas simtgadi.

Šo ideju dzemdināju pēc Dāvida Lāgerkranca romāna Meitene, kas meklēja savu ēnu izlasīšanas. Tas ir stāsts, ko iesāka pasaulslavenais Stīgs Lārsons, kā rakstīts uz vāka. Un izdevēju bizness to nolēma turpināt, kā rakstīts interneta dzīlēs. Jo autora nāve nav nekāds attaisnojums naudas plūsmas izsīkumam! Ēnu meklējošā meitene nav pirmais Lārsona Millennium triloģijas turpinājums, ko sacerējis Lāgerkrancs. 2015. gadā iznāca viņa romāns Meitene zirnekļa tīklā. Daiļdarbs izpelnījās kritikas labvēlību, tika nominēts par gada labāko trilleri, un lasītāji manā piemājas bibliotēkā vēl aizvien stāv rindā, lai to izlasītu. Mana kārta solījās pienākt nākamgad, tāpēc devos uz grāmatnīcu. Un nu stāšos starp slavinātājiem, metot gaisā ziedus un kliedzot: aizraujoši, labi nostrādāta intriga, interesanti jauni raksturi un vecie turpina pārsteigt!

Taču par Meiteni, kas meklēja savu ēnu neko slavinošu pateikt nevaru. Un neticu slavinošajām rindkopām, ko izdevniecība pievienojusi reklāmtekstiem. Rodas aizdomas, ka ir tāds amats kā slavinošo rindkopu rakstītājs. Sīrupa lējējs. Atnāk no rīta uz darbiņu un izmērcē jaunizdotās grāmatiņas sīrupiņā.

Melot nespēju, jo manā grāmatplauktā goda vietā stāv lielās un mīļās Lārsona trīnītes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu