Anonīms • IR.lv

Anonīms

FOTO — Shutterstock
Nellija Ločmele

Aivaram Lembergam «nahren» nevajag premjera amatu. Andris Ameriks regulē pusi Rīgas domes, un Neatkarīgās žurnālists stāv «pa stojke smirna» pie viņa durvīm, saskaņojot rakstāmo kā komjauniešu avīzē. Jānis Dūklavs labprāt par 15 «ļimončikiem» notirgotu zemi, kas «zem svešām famīlijām» reģistrēta ostā. Bet Ainārs Šlesers negrasās aprobežoties ar žurnālistu tīrīšanu Dienā, jo mediju vara Latvijā esot jākonsolidē un jāuztaisa «normāla vertikāle» kā Krievijā.

Šie un vēl daudzi politiķu citāti atklājās jūnijā, kad Ir publiskoja viesnīcā Rīdzene notikušās sarunas, ko KNAB izmeklētāji bija ierakstījuši divu gadu periodā līdz 2011. gada pavasarim.

Viesnīcā štābiņu bija iekārtojis Ainārs Šlesers, aicinot uz apspriedēm politiķus, valsts uzņēmumu vadītājus un biznesa partnerus. Nerakstīta vienošanās ar hoteļa saimniekiem ļāva Šleseram pēc patikas izmantot kādu no smalkākajiem numuriņiem, kuru kārtas skaitlis beidzas ar vieninieku. Stāvi mainījās. Šlesers šādi centās izvairīties no noklausīšanās, par kuru jau pāris nedēļas pēc tās sākšanas viņu brīdināja partijas biedrs, tobrīd Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars, kam bija pieeja negodprātīgam KNAB darbiniekam (visi vainīgie tika atklāti un saņēma likumā noteikto sodu).

Šlesera enerģija ir iespaidīga, tāpat kā sarunbiedru pacietība. Dzerot svaigas sulas un reizēm arī kādu stiprāku malku, piekožot garneļu salātus vai siera plates, stundām un stundām ilgi viņi mala darījumu shēmas, uzklausīja uzņēmumu menedžeru atskaites un stiķēja aizkulišu politiskās vienošanās… Noklausīšanās nebija nepārtraukta, un KNAB ierakstīja tikai daļu no Šlesera sarunām šo pāris gadu laikā. Taču jau tajās sarunās, ko Ir citēja publikācijās, pie Šlesera viesojušās 32 personas (daļa daudzreiz) un vēl vismaz 70 tikušas piesauktas. Mute ir oligarham svarīgs darbarīks — no Šlesera sanāktu nenogurdināms radio dīdžejs. Ar piebildi, ka ēterā nevar laist krievu lamuvārdus, bez kuriem neiztiek gandrīz neviena Rīdzenes saruna. Ne velti komiķis Jānis Skutelis izdomājis jaunu veidu, kā apzīmēt rupju lamāšanos: «aiziet oligarhā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu