FOTO: Ukrainas policija aiztur Saakašvili, bet viņa atbalstītāji - atbrīvo (papild.) • IR.lv

FOTO: Ukrainas policija aiztur Saakašvili, bet viņa atbalstītāji – atbrīvo (papild.)

3
Mihailu Saakašvili aiztur pie viņa mājas. Foto: Reuters/LETA

Ukrainas policija otrdienas rītā Kijevā aizturēja bijušo Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, kurš Ukrainā sācis protestu kampaņu pret korupciju, vēsta LETA/AP. Taču pēc vairākām stundām Saakašvili atbalstītāji viņu atbrīvoja no policijas automašīnas, vēsta Ukrainskaja prava. Kopā ar atbalstītājiem Saakašvili devās uz Ukrainas parlamentu.

Ierodoties policijai, Saakašvili atradās uz savas mājas jumta, kur bija uzkāpis, lai protestētu. Viņa atbalstītāji tikmēr bija sapulcējušies uz ielas pie mājas.

Mihails Saakašvili uz mājas jumta. Foto: Reuters/LETA

Policija mēģināja aizvest Saakašvili, kamēr vairāki simti protestētāju mēģināja nobloķēt ceļu. Atbalstītāji  atbrīvoja viņu no drošības dienestu mikroautobusa.

Saakašvili uzrunājis savus atbalstītājus un tad cilvēku kolonnas galvgalī devies parlamenta ēkas virzienā.

Kā raksta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, Kijevas centrā cilvēku pūlis devās pa centrālo ielu Hreščatiku, pilsētas centrā ieradušies policijas papildspēki. Saakašvili aicinājis kijeviešus doties uz Maidana laukumu. “Es visus kijeviešus aicinu šodien doties ielās un sapulcēties Maidanā, un sākt mierīgu procesu, lai atbrīvotos no Porošenko un viņa bandas, no Medvedčuka, no Ahmetova un citiem oligarhiem. Nebaidieties ne no kā – viņiem ir jābaidās no mums,” Saakašvili citē aģentūra.

Saakašvili arī pēc atbrīvošanas pie vienas rokas karājas rokudzelži.

Kā paziņoja Ukrainas Drošības dienests (UDD), Saakašvili tika aizturēts krimināllietas ietvaros par palīdzību noziedzīgas organizācijas dalībniekiem un viņu noziedzīgās darbības slēpšanu.

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņojis, ka Saakašvili akcijas finansējis eksprezidenta Viktora Janukoviča “ģimenes baņķieris” Sergejs Kurčenko, kurš Saakašvili dibinātajai Jauno spēku kustībai nodevis pusmiljonu dolāru.

Policija aizturējusi vismaz piecus Saakašvili atbalstītājus. Viņa vadītās kustības piekritēji mēģināja pie mājas izveidot barikādes, lai nepieļautu Saakašvili aizvešanu, ziņo Ukrainskaja pravda.

3.decembrī Saakašvili Jauno spēku kustība Kijevā bija noorganizējusi Impīčmenta maršu, kurā piedalījās, pēc dažādu avotu ziņām, no 2500 līdz 6000 cilvēku. Gājiens noslēdzās ar mītiņu pilsētas centrā. Tā dalībnieki aicināja Ukrainas parlamentu sākt valsts prezidenta Petro Porošenko impīčmenta procedūru, atgādina Dw.de.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru. Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Viņš atgriezās Ukrainā septembrī, ar savu atbalstītāju palīdzību izlaužoties cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses.

Saakašvili aizturēšana sakritusi ar viņa lietas aktivizāciju Gruzijā. Kā raksta Ukrainas mediji, iespēja viņa izraidīšana no valsts uz Gruziju, kur ierosināta lieta par Saakašvili dienesta pilnvaru pārkāpumiem.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (3)

kolpants 05.12.2017. 23.30

А самое смешное – Порошенко говорит, что Саакашвили агент Путина, а Саакашвили говорит, что Порошенко-агент Путина.
А так как в Латвии всегда верили на слово что одному борцу за демократию, что другому, получается..что надо верить обоим!
Ну не может же быть, что вдруг Саакашвили врет! Уже не говоря о том, что как можно сомневаться во лжи президента страны, стремящейся к демократии!

0
0
Atbildēt

0

edge_indran 05.12.2017. 18.09

“Cilinskis – Maidanam: “Latvija palīdzēs Ukrainai neatkārtot kļūdas Eiropā!”
…. E. Cilinskis ir pirmais ministrs no rietumvalsts, kurš uzrunājis Ukrainas revolucionārus, izsakot viņiem atbalstu. (NRA, 03.03.2014.)
=====================================================================================
Kamēr šodienas NA brašuļi tikai runās, tikmēr oligarhi droši jutīsies ne tikai Ukrainā.
Laiks palīdzēt revolucionāriem, laiks kontrevolucionāriem – laiks atcerēties, kā pat pilsoņu kara laikā ( 1919-1921) Ukrainā kārtību spēja nodibināt Mārtiņš Lācis (Sudrabs).

0
0
Atbildēt

0

basta 05.12.2017. 14.13

Kamēr Porošenko ir saldumu ražotnes Krievijā, bet IeM vada prokremlisks mērglis, Čečenijas kara varoņa, Aleksandra Muzičko, slepkava, Avakovs, tikmēr čeka un Krievijas organizētā noziedzība tur saimniekos tikpat brīvi, kā pie mums. Ukrainas kazlovska dēla atbaidošais vieplis: http://gordonua.com/publications/vstupil-v-sgovor-i-pobudil-k-zaklyucheniyu-dogovora-syna-avakova-podozrevayut-v-rastrate-pri-zakupke-ryukzakov-dlya-specpodrazdeleniy-mvd-215479.html

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu