Lemberga krimināllieta ieiet noslēdzošajā posmā - tiesa nolemj sākt debates • IR.lv

Lemberga krimināllieta ieiet noslēdzošajā posmā – tiesa nolemj sākt debates

Aivars Lembergs pirms tiesas sēdes Rīgas apgabaltiesā. Foto: Paula Čurkste, LETA

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma sākt tiesas debates smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) krimināllietā, ziņo LETA.

Tiesa noraidīja visus Lemberga aizstāvības izteiktos lūgumus un lēma pāriet pie debatēm. Iepriekšējā tiesas sēdē visu apsūdzēto advokāti norādīja uz vairākām, viņuprāt, būtiskām nepilnībām tiesas izmeklēšanas gaitā, īpaši uzsverot nepieciešamību atkārtoti izvaicāt advokātu Rūdolfu Meroni. Lemberga puse uzsvēra, ka viņam vēl esot nepieciešams laiks, lai pilnvērtīgi pabeigtu sniegt liecības par inkriminētajiem noziegumiem.

Ievērojot prokuratūras lūgumu, tiesa noteica divu mēnešu sagatavošanas laiku debatēm. Nākamā tiesas sēde šajā lietā ir nozīmēta 2018.gada 5.februārī.

Tiesas debates ir viens no noslēdzošajiem posmiem lietas izskatīšanas procesā. Likums paredz, ka tiesas debatēs pirmais runu saka prokurors, pēc tam cietušais un apsūdzētais vai viņa aizstāvis. Prokurors apsūdzības runā tiesas debatēs motivē savu viedokli par apsūdzētā vainu un izsaka viedokli par apsūdzētajam piemērojamā soda veidu un mēru. Tiesas debašu ilgums nav ierobežots. Pēc tiesas debatēm katram to dalībniekam ir tiesības uz vienu repliku par runu saturu. Pēc tiesas debašu pabeigšanas tiesa uzaicina apsūdzēto teikt pēdējo vārdu.

Ja tiesas debatēs to dalībnieki savās runās vai apsūdzētais pēdējā vārdā sniedz ziņas par jauniem svarīgiem apstākļiem vai atsaucas uz tiesas sēdē nepārbaudītiem pierādījumiem, tiesa var pieņemt lēmumu par tiesas izmeklēšanas atsākšanu. Pēc atsāktās tiesas izmeklēšanas pabeigšanas tiesa no jauna atklāj tiesas debates un dod pēdējo vārdu apsūdzētajam. Pēc apsūdzētā pēdējā vārda tiesa dodas gatavot spriedumu.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu