Laimīgi savā vidē • IR.lv

Laimīgi savā vidē

Eleonora Šturma. Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Pauls Raudseps

Ilggadējā mākslas apskatniece Eleonora Šturma stāsta par aktīvo, glezniecību mīlošo latviešu autonomo republiku Amerikā

Latviju vēl aizvien sasniedz kādas spilgtas atblāzmas no vietas un laika, kas vairs neeksistē un kuru šeit dzīvojošajiem varbūt pat grūti iztēloties. Televīzijā rāda populāro filmu Cilvēka bērns, kas uzņemta pēc Jāņa Klīdzēja Amerikā uzrakstītā romāna motīviem. Estēti pārcilā citu Amerikā tapušu darbu — Dzintara Soduma tulkoto Džoisa Ulisu, bet Latvijas Radio 2 skan Ilmāra Dzeņa un Alberta Legzdiņa balsis.

Protams, ir zināms, ka visus okupācijas gadus tajā okeāna krastā dzīvoja latvieši, bet — kāda bija sabiedrība, kurā radās šādi cilvēki un tapa viņu darbi? Trimdas «zelta gados» katrā latviešu centrā notika nepārtraukta sabiedriska un kulturāla rosība, un reti kurš par tiem var sniegt dzīvāku ieskatu kā Eleonora Šturma, kas vairāk nekā 50 gadus ir rakstījusi par latviešu mākslu Amerikas trimdas izdevumam Laiks.

Gandrīz tikpat reti gadās satikt tik vitālu un dzīvespriecīgu cilvēku, kura stāstītais piesaista ar gaišu mundrumu un dzīvu valodu.

Nesen Eleonora Šturma viesojās Rīgā, un Ir izmantoja iespēju ar viņu parunāt gan par trimdu, gan mākslu, gan par viņas bagāto dzīves pieredzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu