Laikraksts: Jūrmalas dome ļauj Karginam būvēt kāpās • IR.lv

Laikraksts: Jūrmalas dome ļauj Karginam būvēt kāpās

4
"Parex bankas" akcionāra Valērija Kargina "Villa Adlera" Jūrmalā, Bulduros, 2008. gadā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Klusi Jūrmalas dome pieņēmusi lēmumu, kas ļauj Remam Karginam piederošajai firmai SIA Adlera turpināt būvniecību Bulduru kāpās līdz pašai pludmalei, raksta avīze Dienas Bizness.

Pilsētas dome nolēma atļaut SIA Adlera izstrādāt detālplānojumu zemesgabaliem 4.līnija 1A (platība 1858 kv.m), Bulduri 1206, (platība 37390 kv.m), Bulduri 1304. Zemesgabali atrodas Bulduros, krasta kāpās starp 2.līniju un 5.līniju. Teritorija atrodas Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā un daļēji – Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslas daļā bez apbūves.

«Šāda apbūve nav atļauta, izskatās, ka Karginiem nepieciešama pieeja zemesgabalam pa valsts zemi,» sašutis Jūrmalas aizsardzības biedrības ( JAB) pārstāvis, domes deputāts Guntis Grūba. «Pret šī zemesgabala apbūvi pēdējo teritorijas plāna grozījumu apspriešanas laikā bija vairāki tūkstoši jūrmalnieku, kuru viedokli neņēma vērā. Tas ir arī izcils piemērs iedzīvotāju beztiesībai un sabiedrības muļķošanai. Pilsētā un kāpās tiek būvēti neskaitāmi viesu izmitināšanas un apkalpes objekti, tomēr pašvaldību apbrīnojamā kārtā neinteresē, ka netiek sasniegti deklarētie mērķi- tūristu skaita pieaugums un darba vietas. Tās faktiski ir dzīvokļu ēkas,» avīzei teic deputāts Uldis Kronblūms.

Zemesgabalam 4.līnijā 1A Teritorijas plānojumā ir noteikta funkcionālā zona Publiskās apbūves teritorija, kurā atļautā izmantošana ietver arī lokālplānojuma ierosinātāja iecerēto tūrisma un atpūtas iestāžu – viesu namu apbūvi. Piekļuve zemesgabalam 4.līnija 1A paredzēta caur zemesgabaliem Bulduri 1204 un Bulduri 1304, 4.līnijas turpinājumā. Gandrīz visa lokālplānojuma teritorija atrodas Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā bez apbūves. Jūrmalas pilsētas daļa, kurā atrodas lokālplānojuma teritorija, atbilstoši telpiskajai vīzijai, ir pilsētas sabiedriskās dzīves centrs, kas nosaka nepieciešamību tās teritorijā saskaņot visplašāko interešu spektru. Tiešā pludmales tuvumā ir noteiktas teritorijas, kurās pieļaujams attīstīt pakalpojumu objektus.

Attīstības un vides jautājumu komitejas sēdes protokols Nr.1.2-30/7 liecina, ka ar balsu vairākumu priekšlikums ir noraidīts. Tomēr izrādās, ka vēlāk notikusi vēl viena sēde, kuras laikā pieņemts pretējs lēmums. «Komitejas sēdei bija jābeidzas ar lēmumu, pirmajā reizē tas neizdevās, tādēļ vēlāk komiteja sanāca trīs cilvēku sastāvā un nolēma atbalstīt SIA Adlera priekšlikumu,» skaidro komitejas vadītāja Anita Adijāne. Viņa apgalvo, ka pēc Būvvaldes datiem minētajā zemesgabalā bijusi apbūve,  un nekas neliecinot, ka būvniecība nebūtu pieļaujama. «Nav juridisku argumentu, lai neļautu uzsākt lokālplānojumu,» Dienas Biznesam saka A. Adijāne.

Tomēr dabā nekādas vēsturisku būvju paliekas žurnālistiem neizdevās ieraudzīt. Nekādu apbūvi nesaskatīja arī aptaujātie deputāti. «Redzamas apbūves nav, ir kāpas augšgalā vilkti kabeļi, taču pretrunā seniem ierakstiem zemesgrāmatā par pagājušā gadsimta 20.-30. gadu apbūvi, ir fakts, ka minētajā vietā aug 200-300 gadu veca priežu audze, tātad apbūve bijusi kaut kur citur,» secina Guntis Grūba.

Arī U. Kronblūms secinājis, ka dabā tur nav nekādu apbūves pazīmju, bet ir neskartas kāpas ar priežu mežu.

Īpašuma tiesības uz zemesgabalu 4.līnija 1A, Jūrmalā, Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā SIA Adlera. Īpašuma tiesības uz zemesgabalu Bulduri 1204 nostiprinātas Latvijas valstij Finanšu ministrijas personā, nomas tiesības uz zemesgabalu 37390 kvadrātmetru platībā nostiprinātas SIA Adlera līdz 2030.gada 25.jūnijam. Zemesgabals Bulduri 1304, Jūrmalā, ir Jūrmalas pašvaldībai piekritīgs zemesgabals, kas nav reģistrēts zemesgrāmatā. Lokālplānojuma izmaksas  (355,72 eiro pirms dokumenta izstrādes un tikpat pēc tās, papildus maksājot arī PVN) segs Adlera.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka šādi viesu nami, pārvērsti par dzīvojamajiem namiem jau ir jūras krastā, piemēram, Asaros Dzimtenes ielā1. Arī Karginu ģimene pēc dokumentu sakārtošanas šādi pārdeva apbūvētu zemesgabalu Bulduru 19.

 

Komentāri (4)

vitalisvita 26.11.2017. 14.33

“Kāpēc pilsētās, kurās ir vislielākā korupcija, jāuzstāda lielizmēra Latvijas karogs? Tās vajadzētu iezīmēt ar lielu pirātu karogu, lai cilvēki uzmanītos un izvairītos no šādām pilsētām.”
————–
Un ko tad tiem “cilvēkiem” vajadzētu darīt ? Vai varbūt mukt prom uz Rietumiem un atbrīvot vietu citiem (karogam atbilstošiem) “cilvēkiem”?

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > vitalisvita 26.11.2017. 21.20

    Kāpēc uzreiz uz Rietumiem? Latvijā ir arī citas pilsētas, ir lauki. Vismaz es negribētu dzīvot pilsētā ar lielu korupciju, jo man katru dienu būtu sajūta, ka manu nodokļos samaksāto naudu nozog.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    basta > tonijs 27.11.2017. 14.52

    Tad nevajag balsot par pēdējo sešu gadu laika lielākiem zagļiem, Vienotību un tās paģeļņikiem, SC un čekas projektu, JaunoKP.

    0
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 26.11.2017. 03.36

Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) Jūrmalas domes deputāti jau vairākus gadus cenšoties panākt, lai arī šajā pilsētā tiek uzstādīts lielizmēra Latvijas valsts karogs, tomēr pagaidām tas nav izdevies.
https://www.diena.lv/raksts/latvija/novados/na-rosina-lielizmera-latvijas-karogu-uzstadit-ari-jurmala-14185193
Kāpēc pilsētās, kurās ir vislielākā korupcija, jāuzstāda lielizmēra Latvijas karogs? Tās vajadzētu iezīmēt ar lielu pirātu karogu, lai cilvēki uzmanītos un izvairītos no šādām pilsētām.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu