''Spēlmaņu naktī'' triumfē Liepājas teātra izrāde "Precības" un režisors Zemļanskis • IR.lv

”Spēlmaņu naktī” triumfē Liepājas teātra izrāde “Precības” un režisors Zemļanskis

"Spēlmaņu nakts" balvas ieguvēja nominācijā "Gada lielās formas izrāde" un "Gada izrāde" ir Liepājas teātra iestudējums "Precības", režisors Sergejs Zemļanskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

“Spēlmaņu nakts” galveno balvu jeb Gada izrādes titulu ceturtdien saņēma režisora Sergeja Zemļanska izrāde “Precības” Liepājas teātrī, savukārt par Gada aktrisi tika atzīta Indra Briķe, Gada aktieris ir Rihards Jakovels. Gada režisora gods tika Zemļanskim.

Briķe Gada aktrises titulu saņēma par Pegijas tēlu izrādē “Pielūdzēja nr.1” Dailes teātrī. Savukārt Gada aktiera gods Jakovelam tika par Krustiņa lomu izrādē “Pazudušais dēls” Valmieras teātrī.

Izrāde “Precības” kopumā ieguva septiņas balvas – arī nominācijā “Gada lielās formas izrāde” un tā saņēma skatītāju balvu kā gada izrāde.

Taču ar šīm galvenajām balvām “Precību” triumfs vēl nebeidzās. Par Gada scenogrāfu un kostīmu mākslinieku tika atzīts “Precību” veidotājs Maksims Obrezkovs, balvu kā kustību mākslinieks saņēma Zemļanskis par darbu izrādē “Precības” Liepājas teātrī, bet Mārtiņš Feldmanis par gaismām izrādē “Karalis Līrs” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un izrādē “Precības” saņēma Gada gaismu un video mākslinieka titulu.

Savukārt par Gada mazās formas nozīmīgāko iestudējumu iepriekšējā teātra sezonā tika atzīta Paulas Pļavnieces izrāde “Jubileja ‘98” Daugavpils teātrī.

Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem ir režisora Kārļa Krūmiņa “Šausmu autobuss” Latvijas Nacionālajā teātrī. Nominācijā “Gada sasniegums laikmetīgajā dejā” uzvaru izcīnīja Agneses Bordjukovas, producenta “Pigeon-bridge” un līdzproducentu “Dejas anatomija” un “Cita abra” izrāde “Bērnības sapnis”.

“Spēlmaņu nakts” balvu kā Gada aktrise otrā plāna lomā saņēmusi Kristīne Veinšteina par Līgas atveidojumu izrādē “Jubileja ’98” Daugavpils teātrī. Nominācijā “Gada aktieris otrā plāna lomā” apbalvots Arturs Krūzkops kā Brencis izrādē “Saules bērni” un Larss izrādē “Tuvā pilsēta” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā “Gada jaunais skatuves mākslinieks” triumfēja Alise Danovska par Līziņas un Matildes lomu izrādē “Pazudušais dēls” Valmieras drāmas teātrī un Ņinu Zarečnaju izrādē “Kaija” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Tāpat šajā kategorijā balvu saņēma Zanda Mankopa par Džuljetas lomu izrādē “Iemīlējās muļķis muļķītē” un Kristīnes lomu izrādē “Purva bridējs (-i)” Daugavpils teātrī.

Par Gada video mākslinieku atzīts Artis Dzērve par darbu Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) izrādē “Fausts”.

Nominācijā “Gada sasniegums baleta mākslā” godināja dejotāju Elzu Leimani par Sibilla Veina lomu izrādē “Doriana Greja portrets” Dailes teātrī un Vārnas lomu izrādē “Vārna”, Franciskas atveidojumu izrādē “Pie zilās Donavas”, kā arī Anitras atveidojumu izrādē “Pērs Gints” LNOB.

Par Gada muzikālās partitūras autoru teātrī atzīti Kristaps Pētersons un Jēkabs Nīmanis par kompozīcijām izrādē “Pazudušais dēls” Valmieras drāmas teātrī.

Nominācijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)” triumfēja Justīne Kļava par Daugavpils teātra izrādi “Jubileja ’98”.

“Spēlmaņu nakts” balvu par mūža ieguldījumu saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Ņina Ņeznamova un Latvijas Nacionālā teātra režisors Mihails Kublinskis.

“Spēlmaņu nakts” žūrijas speciālbalva pasniegta Kristai Burānei par inovatīvu izrādi “Robežas”, bet bērnu žūrijas speciālbalvu saņēma režisors Valters Sīlis par iestudējumu Nacionālajā teātrī “Savādais atgadījums ar suni naktī”.

Skatītāju simpātiju balvu kā Gada izrāde saņēma režisora Zemļanska izrāde “Precības” Liepājas teātrī, bet par Gada aktieri skatītāji atzina Egonu Dombrovski, Gada aktrises godā cēla Ilzi Ķuzuli – Skrastiņu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu