Francijā aizturētais Krievijas miljardieris Kerimovs apsūdzēts un atbrīvots • IR.lv

Francijā aizturētais Krievijas miljardieris Kerimovs apsūdzēts un atbrīvots

1
Suleimans Kerimovs. Foto: Reuters/LETA

Krievijas miljardieris un parlamentārietis Suleimans Kerimovs, kurš pirmdien tika aizturēts Francijas pilsētā Nicā, trešdien tika oficiāli apsūdzēts nodokļu krāpniecībā un atbrīvots ar stingriem nosacījumiem, paziņoja Nicas prokurors Žans Mišels Pretrs.

Apsūdzību izvirzīšana un atbrīvošana notika dažas stundas pēc tam, kad Krievija izteica protestu Francijai par viņa aizturēšanu.

Krievijas parlamenta augšpalātas Federācijas padomes loceklis Kerimovs pirmdienas vakarā tika aizturēts lidostā Nicā. Pēc tam viņš divas dienas tika nopratināts par izvairīšanos no nodokļiem saistībā ar luksusa īpašumu iegādi.

Kerimovs ir atbrīvots pret drošības naudu piecu miljonu eiro apmērā, bet viņam bija jānodod pase Francijas varas iestādēm un viņa pārvietošanās brīvība ir ierobežota, sacīja Pretrs.

Izmeklēšanai tuvs ziņu avots pavēstīja, ka Kerimovs ir apsūdzēts desmitiem miljonu eiro slēpšanā no nodokļu iestādēm, caur starpniekiem nopērkot vairākus nekustamos īpašumus Francijas Rivjērā.

Krievijas Ārlietu ministrija reaģēja uz viņa aizturēšanu, izsaucot Francijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi. Krievijas parlamentārieši pieņēma rezolūciju, kurā Kerimova aizturēšana raksturota kā 1961.gada Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām pārkāpums.

“Senatora statuss un fakts, ka viņš ir Krievijas pilsonis, ir garantija, ka mēs, protams, pieliksim visus iespējamos pūliņus, lai aizstāvētu viņa likumīgās intereses,” paziņoja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Viņš uzsvēra, ka 51 gadus vecajam Kerimovam ir diplomātiskā pase. Domājams, ka viņš neizmantoja šo pasi, pirmdien lidojot uz Nicu personīgās darīšanās.

Francijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs pirms tam sacīja, ka Kerimovam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu “tikai par darbībām, kas veiktas, pildot viņa [parlamentārās] funkcijas”, un ka “tiesneša, kurš izskata šo lietu, ziņā būs izlemt”, vai apsūdzības saistītas ar viņa oficiālo statusu un vai uz tām attiecas imunitāte.

Žurnāls “Forbes” ir ierindojis Kerimovu 21.vietā Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā, novērtējot viņa bagātību uz 6,3 miljardiem ASV dolāru (5,4 miljardiem eiro).

Oligarhs, kurš kļuva bagāts, ieguldot līdzekļus problemātiskās kompānijās, Federācijas padomē kopš 2008.gada pārstāv dzimto Dagestānas Republiku. Viņš bija ultranacionālistiskās Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas biedrs līdz 2007.gadam, kad atstāja šo partiju un iestājās valdošajā partijā “Vienotā Krievija”.

Kerimova ģimene kontrolē Krievijas lielāko zelta ieguves kompāniju “Poļus”, kur viņa dēls ir vairākuma akciju turētājs. Viņam pašam dažādos laikos ir piederējušas īpašuma daļas Krievijas enerģētikas, banku un kalnrūpniecības uzņēmumos, tostarp “Gazprom”, “Sberbank” un “Uralkali”.

Kerimovs 2011.gadā ieguva slavu futbola pasaulē, nopērkot Krievijas futbola klubu “Makhačkalas Anži”.

Viņa nopirktais klubs nolīga futbola zvaigznes, tostarp brazīliešu aizsargu Roberto Karlušu un Kamerūnas uzbrucēju Samuelu Etoo, mēģinot kļūt par vienu no galvenajiem Eiropas klubiem.

2013.gada augustā viņš krasi samazināja savu finansējumu šim klubam, nesniedzot tikpat kā nekādus paskaidrojumus, un izpārdeva šī kluba zvaigznes. “Makhačkalas Anži” atkal kļuva par neievērojamu provinciālu klubu, un Kerimovs pērn to pārdeva.

Komentāri (1)

basta 23.11.2017. 12.22

Gan jau FSB viņu izvedīs, tāpat, kā to izdarīja ar Milušu, tomēr uz civilizētām valstīm Kerimovs vairs nebraukās un savus aktīvus ES un ASV arī zaudēs. Lai nu kā. tas ir nepārprotams signāls visai Putina bandai un arī mūsējiem putļerastiem – kremļa mauķelēm, pidrillām pienācis laiks iespringt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu